Löpning Kom igång 4 inlägg 4264 visningar

Beror mitt onda knä på övervikt?

1987 • Borås
#1
30 augusti 2015 - 10:38
Gilla
Jag har börjat springa igen efter allt för långt uppehåll. Målet är Kretsloppet i Borås 19 september. Jag har följt ett träningsschema på Runkeeper (10k under 60 min) men gör de pass jag känner för och skulle jag inte komma under 60 min så är det ingen katastrof. De senaste passen har gått riktigt bra tycker jag och igår sprang jag 9,5 km och det kändes riktigt gött efteråt.
Mitt problem är att jag efter de två senaste längre passen har fått ont i ett knä. Inte när jag belastar det men ex att sätta mig på knä gör ont. Jag funderar då på om det beror på att jag har ca 10 kg övervikt (är 153 cm och väger typ 65 kg) eller om jag kanske överbelastar det knät då jag opererat bort främre korsbandet på andra knät.
Har ingen lust att vila bort det onda då jag inte känner av det när jag springer och verkligen tycker att det är roligt och går bra igen. Vad kan jag göra?
1978 • Jönköping
#2
30 augusti 2015 kl 14:24
Gilla
Svårt att besvara då det beror på väldigt många faktorer. Men försök att undvika för stora påfrestningar på knäna genom att...
...spring på skogsstigar istället för asfalt
...undvik en "sittande" springställning. Sträck på kroppen, landa på framfötterna. Detta bli lättare i uppförsbackar.
..fokusera mindre på fart och mera på löpteknik.

Sedan finns det en massa andra faktorer som skor (väldämpat eller minimalt), massage/stretching m.m. som jag låter andra besvara :)
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#3
31 augusti 2015 kl 10:26
Gilla
Visst kan det vara så att vikten spelar in, men den troligaste orsaken är att du helt enkelt ökat för snabbt. Det tar tid för senor, ligament och allt vad de heter att byggas upp och tåla de påfrestningar som löpning innebär, om en då ökar för snabbt är skaderisken stor. Precis det hände mig i våras när jag på kort tid gick från kanske 20 km/vecka till det dubbla.
Det finns säkert tusen olika saker du kan göra för att lindra besvären. Mitt väldigt hobby-sjukgymnastiska råd är att inte springa för snabbt, ska du klara milen på 60 minuter kan du träna i 6:30-7:00 min/km, och att köra styrketräning någon gång i veckan (träningsprogram finns på google!).
1987 • Borås
#4
1 september 2015 kl 18:56
Gilla
Tack för svaren! Det låter vettigt allt ni säger och idag känns det mindre så det handlar nog mest om att vara försiktig. Som ni säger, inte öka för fort utan lyssna på kroppen! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.