Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborg Marathon 17 inlägg 6338 visningar

Transport

Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#1
7 oktober 2015 - 10:30
Gilla
Jag ska springa Göteborgs Marathon i helgen, och jag undrar lite över transporten till start. Jag har dålig koll på Gtb, exempelvis gällande bussar o spårvagn.

Jag kommer till centralstationen med buss och undrar om ni kan säga hur jag bäst tar mig till Slottsskogsvallen. Spårvagn eller buss? Vilka linjer, vilken hållplats vid centralstationen? Jag ska gå av på Marklandsgatan, gäller det buss? Kan man betala med kort på buss/spårvagn? Jag kan givetvis fråga när jag kommer fram, men det skulle ge lite trygghet och mindre stress om jag vet lite mer i förväg. Hur lång tid kan det ta för mig att komma från stationen till Slottskogsvallen och Friidrottens hus? Tacksam för svar!

Acke5
1959 • Göteborg
#2
7 oktober 2015 kl 10:46 Redigerad 7 oktober 2015 kl 10:46
Gilla
Enklast är nog att ta spårvagn 1 (hållplats Drottningtorget). Beräknad restid 16 minuter. Promenaden därefter kan inte gärna ta mer än c:a 15 minuter?
Anton J
1993 • Göteborg
#3
7 oktober 2015 kl 10:49 Redigerad 7 oktober 2015 kl 10:53
Gilla
Det finns flera spårvagnslinjer (t.ex. Linje 1, 2, 7) och bussar (t.ex. Blå express) som går till Marklandsgatan från Centralstationen. Om du kommer med buss antar jag att det är till Nils Ericson Terminalen och du får du helt enkelt gå ut till Drottningtorget och välja en passande vagn eller buss som tar 15-20 minuter.

Tips är att titta på Västtrafiks reseplanerare (http://www.vasttrafik.se) så att du ser vad som passar dig.

Dessutom hittade jag den här kartan över Centralstationen som kanske kan underlätta: http://www.vasttrafik.se/Global/Kartor/KartorDecember2012/Terminalkartor/terminalkarta-centralstationen.pdf

(Det finns ytterligare alternativ om du åker från hållplats Nordstan, som ligger väldigt nära Centralstationen/Nils Ericson Terminalen, men de från Centralstationen räcker gott och väl.)

Hur det funkar att betala med kort är jag lite osäker på. Tror verkligen att det funkar på vagnarna men kan inte svara för vad som gäller på bussarna. Det borde dock fungera även där.
Ett alternativ är även sms-biljett men då är det något som måste registreras först tror jag.
Vad gäller betalning så är inte Västtrafik supersmidiga, enligt mig.

Promenaden från Marklandsgatan till Slottskogsvallen/Friidrottens hus borde ta 10-15 minuter.
Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#4
7 oktober 2015 kl 13:26
Gilla
Tusen tack! Jag kommer med Swebus till centralstationen, Nils E terminalen. Därifrån kan jag sikta in mig på exempelvis Blå express, det kanske går att betala med kontanter?
Anton J
1993 • Göteborg
#5
7 oktober 2015 kl 13:55 Redigerad 7 oktober 2015 kl 13:54
Gilla
Det går nog att betala med kort på Blå express, hos chauffören. Det går INTE att betala med kontanter. Läs mer på: https://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/enkelbiljett/enkelbiljett-ombord/
Som göteborgare ber jag, å Västtrafiks vägnar, om ursäkt för deras urusla service i allmänhet och betalningssystem i synnerhet.
Mattias
1974 • Borås
#6
7 oktober 2015 kl 14:39
Gilla
Kila in på Pressbyrån på Centralstationen och köp ett värdekort för lokaltrafiken och ladda det med en hundralapp, så slipper du krångla med kreditkort på bussen.
Anton J
1993 • Göteborg
#7
7 oktober 2015 kl 15:28
Gilla
Att göra som Mattias skriver är en bra idé. Kan ju bara vara kul att veta att du då även måste betala 50 kr i pant för kortet första gången :)
Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#8
7 oktober 2015 kl 16:09
1 Gilla
Okej, bankkort får det nog bli då, eftersom jag bara kommer utnyttja två resor. Tack igen!!
Karin E
1962 • Sävedalen
#9
7 oktober 2015 kl 21:19
Gilla
Enligt Västtrafiks hemsida så kan du inte betala med kort på stadsbussarna i Göteborg. Jag har aldrig sett någon betala med kort så därför kollade jag. Däremot kan du betala med mynt eller kort på spårvagnar. Själv kan jag bara påminna mig att jag har sett dessa automater i spårvagnar med låggolv, men eftersom jag alltid åker på kort så tänker jag inte på det så mycket. Som någon redan påpekat så är tyvärr Västtrafiks biljettsystem fullständigt hopplöst.
Mattias
1974 • Borås
#10
7 oktober 2015 kl 21:46
Gilla
Panten på värdekortet är till för att du aldrig ska behöva hamna på minus på en resa, om man glömmer att checka ut när man åker mer än en zon. Om man åker inom Göteborg är det inga problem, bara håll kortet mot läsaren när man kliver på så är det klart.

Kan dock hålla med om att systemet kan vara krångligt, men det är på gång att förbättras. Man ska snart slippa checka ut om man åkt mer än en zon, tex. Och sen tycker jag inte att det är så himla mycker smidigare nån annanstans.

På de flesta ställen verkar man försöka jobba bort kontantbetalning på grund av rånrisken (och det har verkligen varit några otäcka rån med misshandel och hot här i Västra Götaland), och att kunna betala med kreditkort är ju smidigt, men när 10 personer ska betala med Visa-kort på en hållplats, och varje betalning tar en minut ... Det blir inte hållbart i längden.
1985 • Göteborg
#11
8 oktober 2015 kl 01:48
Gilla
Åker du med Västtrafik till Göteborg så gäller den biljetten även på bussarna inom Göteborg.

Det går att betala med kort ENDAST på expressbussarna, Blå Express och Rosa Express stannar vid marklandsgatan. Rosa Express går från hållplats Nordstan, den ligger ca 75 meter från centralen/Nils Ericssonterminalen.

Man kan koppla registrera sitt telefonnummer hos Västtrafik så kan man köpa sms-biljett som betalas faktura, eller att pengarna dras från ens VISA/MasterCard.
Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#12
8 oktober 2015 kl 11:42
Gilla
Tack igen, jag kan ju fixa ett värdekort på Pressbyrån, för även att det är pant kan jag ju lämna tillbaka det samma dag?! (Så slipper alla vänta i kö ifall jag kör med kort ; ) Jag ska se till att hålla flera möjligheter öppna, men nu har jag fått mycket värdefull information. Nu gäller det också att knä och hela kroppen håller och att det går bra, lite orolig där för ett knä som inte alltid är på rätt "humör". Fler som ska springa?
1985 • Göteborg
#13
8 oktober 2015 kl 11:59
Gilla
Japp, jag ska springa!
Anton J
1993 • Göteborg
#14
8 oktober 2015 kl 12:03
Gilla
Ja, det kan du göra! Dock har jag förstått det som att du inte får tillbaka de pengar som finns på kortet som du inte har använt. Så jag TROR att det blir såhär:
Du köper ett kort och laddar med 100 kr och betalar 50 kr i pant
Du åker t o r till Marklandsgatan för 2 x 20 kr = 40 kr (inte helt säker på vad det kostar...).
Sedan löser du in kortet och får tillbaka panten, dvs. 50 kr. Dock förlorar du de 60 kronor du inte åkt för. Alltså betalar du 100 kr för en resa som borde kosta 40 kronor, pga. Västtrafiks system.

Detta är verkligen inga stora pengar, jag stör mig bara väldigt mycket på Västtrafiks system.

Jag tycker absolut att det är en bra lösning för dig att köpa kort på Pressbyrån!

Lycka till på loppet!
1985 • Göteborg
#15
8 oktober 2015 kl 12:24
1 Gilla
Ska man bara åka från centralen till markland och tillbaka så tycker jag nog att sms-biljett är enklast.
http://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/enkelbiljett/sms-biljett/
Sofie Sandhagen
1987 • Halmstad
#16
8 oktober 2015 kl 16:42
Gilla
Eller så köper du enkelbiljett på exv. pressbyrån (finns även en vid Marklandsgatan) eller i västrafiks app (som du ändå vill ladda ner tillfälligt för att enklast se vilken buss/spårvagn du ska ta).

Inte så komplicerat faktiskt, men inbitna gamla göteborgare hyser någon konstig kärlek över de gamla papperslapparna som var fullständigt obegripliga för de som inte kom från stan :)
https://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/enkelbiljett/
Johanna Fälth
1977 • Tenhult
#17
10 oktober 2015 kl 18:11
1 Gilla
Jag kom fram (o tillbaka) utan problem, det blev sms-biljett. Loppet gick riktigt bra fram till ca 31 km. Sen ville inte benen springa fort längre, jag tror jag gick ut för hårt, o jag kunde ha varit mer förberedd. Vädret var toppen, banan var fin o knät höll. Jag kollade aldrig resultaten eftersom jag såg att jag blev omsprungen en hel del men nu såg jag att jag kom etta i min klass! (Av totalt två ; ) Men jag sitter på bussen nu på väg hem. Vet ni vad jag gick miste om? Någon chans att de skulle skicka priset?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.