12 juni 2016 kl 18:04
Redigerad 12 juni 2016 kl 18:08
#6 Tack Bo! Jo det är min tråd men jag skrev den här på Jogg. Antar att den kommer på fler forum automatiskt.
Du skriver: "Löphastigheten på halvmarathon kan för många ligga mycket nära tröskelfart vilken i sin tur beror på produkten av VO2max(enhet mlO2/(kg min)), 1/löpekonomin speciellt i just halvmarathonfarten ( enhet m/s (kg min/(mlO2 ) och den procent av VO2max man orkar uthålligt en lång tid hålla utan att laktathalten snabbt stiger kraftigt så att man måste sänka löphastigheten."
Förstår inte riktigt detta, hur kan vi mäta löpekonomin?
Det känns ju rimligt att jag t ex skulle ha en hög anaerob förmåga men dålig aerob förmåga och bildar mycket laktat som gör mina tider på längre distanser högst mediokra?
Hur menar du att jag ska tänka med tröskelfart, hur hittar jag den? Borde jag göra ytterligare ett test för att detta eller kan jag lika gärna höfta lite runt % av max-puls istället? Jag tror att min garminklocka räknar ut mina pulszoner baserat på "Heart rate reserve", men den går ju att ställa om så den bara kör på %av Max istället. Min maxpuls på testet var ju 207, kan jag anta att tröskelfarten då är ungefär 0,85x207=176?
176 är inte särskilt ansträngande för mig, på Göteborgsvarvet i år hade jag en medelpuls på 191 slag/min. Men det kan ju varit på tok för högt?
Tack för alla svar i tråden :-)!