Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2806 visningar

KnäHjälp efter 6-timmars lopp!

hj
#1
9 augusti 2016 - 18:51
Gilla
Hej! Jag Söker lite tips och svar från er kunniga därute!

Jag har löptränat i ca 6 år, försökt att gradvis öka distansen.
Förra hösten beslutade jag mig för att anmäla mig till ett 6-timmars lopp. Hade innan dess kört endel halvmaror, och andra lopp.
Aldrig haft problem med varken knä eller annat.

Körde ca 1 månad före loppet ett 3-timmars pass. Inte bra! Kände efteråt att jag hade ont i vänster knät, mest i nedförsbackar. Vilade, och tog det försiktigt fram till loppet. Blev lite bättre. Tänkte då på det som kallas "löparknä".

Så kom mars... och jag sprang 6 timmars, men ca 1.5 timme in så fick jag ont, körde dock på iallafall.
Inte så konstigt att jag nu efteråt har haft besvär av mitt knä.

Blev en lång vila efter loppet, gick till naprapat som trodde på "löparknä" och gav mig endel övningar.

Nu såhär flera månader efteråt så har jag fortfarande besvär. Jag tycker känslan har förändrats. Har känningar och är alltså stel i knät när jag suttit still, Knäpper i knät då och då, när jag sträcker det framåt.
Har en ömhet på en punkt mot utsidan, och under,inåt knäskålen.

När jag sovit så känns det nästan lite svullet, och en konstig känsla som är svår att beskriva. Det syns ingen svullnad.
Detta känns alltså nu nästan varje morgon jag vaknar...nån nerv i kläm??

Min träning nu består av gång, spinning,och springer lite. Jag kan jogga runt 1 mil men har inte testat längre distans. Men jag har inte ondare av 1 mil än av 2 km. Försöker stretcha mycket.

Någon som har nån fundering? Tips, råd, vad det kan vara, diagnos....? Tar tacksamt emot alla råd!
Längtar efter att ge mig ut igen... höra stegen på asfalten...luften...känslan...lugnet!
Therése
Walker67
1947 • Växjö
#2
9 augusti 2016 kl 19:27
Gilla
Av namnet att döma kan det inte vara ett "åldersknä" som i mitt fall och då borde du kunna få det att läka ihop. Du skulle inte ha fortsatt att springa efter 1,5 tim utan varvat med gång och kan gång helt och hållet i slutet. Men det är lätt att vara efterklok, om man mentalt varit inne på att klara så långt som möjligt under 6 tim. Men nu är det som det är och frågan är då vad du kan göra för att bli bra.
Den första frågan, du måste ställa dig är om du absolut måste springa långt. Dina leder kanske inte är gjorda för så långa kraftprov.
Jag fick kasta in handduken förra året vad gäller löpning (hade ett återfall vid inomhus-DM) och ägna mig åt alternativ träning. Snabb gång, cykling, inlines med stavar och skidåkning på vintern och jag är hyggligt bra i knäet, men sitter jag still länge blir det stelt. Därtlll dricker jag en mugg nyponthe på två påsar och 1 tablett Movo nyponpulver för att hjälpa kroppen att återbilda lederna. Du kan dock inte räkna omedelbar effekt utan är långvarigt projekt på sikt. Jag beställer 2 burkar från Vitaminvaruhuset och de räcket drygt ett år.
Sen tror jag det är bra att röra på sig fast undvika det som är påfrestande tex branta nerförsbackar.
Till skillnad mot mig som har åldern mot mig är jag övertygad att du kommer att bli bra och kunna springa åtminstone sträckor upp mot 10 km, så håll ut, du kommer att bli bra :)
hj
#3
9 augusti 2016 kl 19:47
Gilla
Född 79 :-)
Ja, jag gick lite under loppet, men grejen var att det gjorde ondare, och då valde jag att vad man nu kan säga hasa, jogga, lunka fram haha!

Tack snälla för positiva ord, och tips! :-)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
9 augusti 2016 kl 20:02
Gilla
Löparknä känns mer som att det sticks in en kniv i knät (utsida i höjd med knäskål). Det låter inte som att du har löparknä. Smärtan brukar även eskalera under pass tills dess att man måste stanna.

Sök upp en sjukgymnast som är specialiserad på idrottsskador för en mer säker diagnos.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
9 augusti 2016 kl 21:15
Gilla
Jag säger som jag brukar, sök hjälp hos en riktig doktor/sjukgymnast eller någon annan utbildad. Det finns många goda viljor här på jogg.se och inget illa menat mot någon men ingen här är expert (så vida man inte är utbildad) och det låter som du behöver en expert för att lösa ditt knäbekymmer. Lycka till.
hj
#6
9 augusti 2016 kl 22:51
Gilla
Absolut, det ska jag ju självklart göra igen. Tack!
:-)
DenRosaPantern
1977 • Båstad
#7
9 augusti 2016 kl 22:59
Gilla
Det sitter en slemsäck i det området du har problem med, sök på deep infrapatellar bursa och läs mer... inte omöjligt att det är den som du har irriterat ganska ordentligt.
hj
#8
23 augusti 2016 kl 21:14
Gilla
#7 det var så det var, besökte läkare i fredags! :-) Tack alla för hjälpen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.