Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 5846 visningar

Tips på ny löparklocka

1975 • Hässelby
#1
29 september 2016 - 10:25 (Redigerad 29 september 2016 - 10:25)
Gilla
Jag ska byta ut min Garmin FR610 sm inte har gjort något annat än krånglat sedan jag köpte den. Jag har tidigare haft FR205 som jag var supernöjd med, men min senaste klocka gör att jag nog vill kolla på något annat än Garmin.

Jag vill ha:
- Möjligheten till autolap
- Möjligheten till manuellt "lap"
- GPS-mätning
- Gärna barometrisk höjdmätare
- Möjlighet att lägga in egna pass i klockan
- När man laddar upp passet på Jogg så ska inte passet visas som en klump, utan uppdelat på olika lap - dvs. jag ska kunna se tid och fart per (exempelvis) kilometer.
- Display som är hyfsat läsbar i farten.

Min sambo har Suunto Ambit run som han är nöjd med. Hur står den sig i förhållande till mina krav ovan?
1984 • Stockholm
#2
29 september 2016 kl 10:43 Redigerad 29 september 2016 kl 10:46
Gilla
Inte så bra koll på de klockor som har barometer så jag vet inte om jag kan komma med nåt bra tips, men jag hade precis som du en krånglande 610a. Bytte ändå till FR 235 eftersom den var som klippt och skuren för mina personliga krav. Var lite tveksam till att hålla kvar vid Garmin men valde att göra det till slut. Är hur nöjd som helst med det valet. Så jag tycker inte att du nödvändigtvis ska förkasta Garmin pga 610an, även om jag förstår dig.

(en parentes om 235an: det enda jag tycker inte är toppen med den är den inbyggda pulsmätaren som jag inte känner är tillräckligt bra för att lita på - den är kul för att man får sömndata och vilopuls över tid om man har den dygnet runt vilket jag har, men vill man ha puls för träningens skull så är nog pulsband ett bättre val).
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 september 2016 kl 23:58
Gilla
Du kan väl låna din sambo:s Suunto och se hur den laddar upp pass på jogg? Jag är nöjd med min och mitt viktigaste krav, utom den vanliga funktionaliteten som alla bra klockar har, var att kunna läsa av både tid och fart samtidigt i dåligt ljus. Det har jag fixat själv med en app som man kan skriva för Suuntos klockor. Men de senaste från Garmin tror jag har tillräckligt bra display för att kunna läsa tre samtidiga värden.

Har dock hört att många får problem med Garmins pulsband och byter själva bandet mot något från Polar - tror jag du slipper med Suunto som har ett mjukt band (dock fick jag skavsår av spännet så jag har sytt ihop mitt band och fått sy om det för det töjer sig långsamt)

Suunto har barometrisk höjdmätning men jag undrar om de använder den för löpning, i alla fall är höjdkurvorna rätt bra. Något de har som är bra är accelerometer i klockan som tar över när satellitsignalen är för svag, i tunnlar t ex, så jag får aldrig de där riktiga skräpvärdena vid Slussen när jag springer maran. Fel av att signalen studsar mot väggarna på höga hus man springer mellan eller bredvid får man dock med alla GPS-klockor.

Har inte provat att lägga in egna pass men det går säkert, man kan göra väldigt mycket. Du kan lägga in olika träningstyper som visar värdena på olika sätt med och utan autolap osv. Jag behöver bara en bråkdel - men vill förstås ha en del som ingen klocka har:-)
JB
1977 • Vendelsö
#4
30 september 2016 kl 06:36
Gilla
Jag har suunto ambit 2s och är mycket nöjd. Den har inte barometer men enligt tester är Suuntos gps mätning av höjd skillnader mycket bättre än tex Garmin. Är Ambit Peak som har barometer.


När man laddar upp passet på Jogg så ska inte passet visas som en klump, utan uppdelat på olika lap - dvs. jag ska kunna se tid och fart per (exempelvis) kilometer.

Allt du efterfrågar klarar Suuunton galant men detta tror jag inte funkar om du inte låter klockan köra autolap varje km vilket iofs inte är ett problem.
1960 • Finspång
#5
30 september 2016 kl 06:40
Gilla
Är väldigt nöjd med min Fenix, dyr men har allt man kan önska sig och lite till.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
30 september 2016 kl 07:12 Redigerad 30 september 2016 kl 08:10
Gilla
Om du ska gå på en Garmin, satsa på en klocka som klarar av pulsbälte med de nya "running metrics". Det finns en liten ikon med en löpare på pulsenheten .

Då kan du få kadens, steglängd, markkontakttid, viktfördelning höger/vänster fot etc. Med rätt klocka kan den också utjämna för tappad signal i tunnlar eller under viadukter.

Exempel klockor som klarar detta; 630, 635, Fenix 3 etc


1988 • Katternö, Finland
#7
30 september 2016 kl 10:17
Gilla
Mitt personliga tips är att hålla ut och vänta en par veckor. Ryktet säger att Polar ska utannonsera nya produkter under Kona, som är 4 oktober om jag int missminner mig.

Om inte annat så torde bli en utförsäljning på Pola V800 när uppföljaren kommer. Som är en suverän klocka, till ett förhållandevis lågt pris numera.
1975 • Hässelby
#8
9 oktober 2016 kl 09:55
Gilla
Tack för bra tips. Jag ska testa min sambos Suunto och tipset om att Polar V800 kan komma att bli billigare låter intressant. Det senare känns som en intressant klocka!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.