Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 5068 visningar

Kalibrera löpband. Hur?

LJönsson
1957 • Linköping
#1
19 november 2016 - 18:04
1 Gilla
Av det lilla jag springer sker en hel del under den mörka årstiden av praktiska skäl på mitt löpband hemma framför TVn.
Löpbandet är Titan ST 660. Jag har kontrollerat med vattenpass, det är helt i våg i sidled och har en obetydlig uppförslutning. När jag springer brukar jag ställa in1-2 % lutning.

Det underliga är att det går betydligt snabbare ( eller rättare mindre långsamt) för mig på löpbandet jämfört med när jag springer utomhus.Skillnaden är upp till 30 s/km. Och då är kontrollsträckan min vanliga fram och tillbaka på en tämligen plan gammal nedlagd banvall .

Nu kan man tänka sig två scenarion.
1) Skit samma hur löpbandet är kalibrerat. Huvudsaken är att gubben rör på sig ibland. Varför bry sig om tider? Det blir aldrig något besök på någon prispall.

2) När jag springer på löpbandet ställer jag in en hastighet som jag bestämt och håller den medans jag tittar på TV.
När jag springer utomhus kanske jag slöar igen , jag är alldeles för amatörmässig för att kunna bedöma vilket tempo jag springer i.Alltså, undermedvetet, varför ta i när jag inte behöver.

Det är inte så att jag blir tröttare på löpbandet, tror jag. Svårt att avgöra, jag blir ju mycket varmare och svettigare trots alla fläktar.

Så därför tycker jag det skulle vara intressant att veta om mitt löpband är rätt kalibrerat.
Men hur?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
19 november 2016 kl 18:23 Redigerad 19 november 2016 kl 18:27
1 Gilla
Du kan ju mäta hur långt ett varv är på bandet t ex med ett måttband eller tumstock och sätta ut ett märke som sitter fast och syns, och sedan räkna ut hur fort bandet rullar genom att räkna ett lämpligt antal varv och samtidigt kontrollera angiven hastighet, helst i flera olika hastigheter så att sambandet verklig hastighet som funktion av visad hastighet blir fastställt.
LJönsson
1957 • Linköping
#3
20 november 2016 kl 11:58
Gilla
Bo Engwall har naturligtvis rätt såtillvida att det är en enkel metod som vem som helst kan förstå.Men när det kommer till det praktiska utförandet inställer sig en del praktiska problem som gör att resultaten kan starkt ifrågasättas.

Min hypotes är att MITT löpband visar att jag springer snabbare än jag gör.

Låt mig redogöra för hur jag gick tillväga vid min mycket enkla och anspråkslösa studie.

1) Först kontrollerade jag löpbandets klocka mot två stoppur under
en halv timme.1800 s på löpbandet gav 1791 s på stoppuren, dvs löpbandet visade 0,5 % för lång tid. Det talar mot min hypotes.

2)Sedan mätte jag löpbandets längd, det gav tre streck och den totala längden är 291 cm. Jag mätte noga och har svårt att tänka mig att felmätningen kan vara över 3 cm, dvs max 1%

3) Därefter satte jag löpbandet i rullning vid två olika tillfällen med två olika hastigheter och det är nu de stora felkällorna kommer (tror jag)
Vid hastighet som ens närmar sig löptempo infinner sig flera svårigheter. Dels har man en accelerationstid från stillastående till arbetshastighet,dels är det utomordentligt svårt att hinna med att räkna varven och slutligen är det väldigt svårt att bedöma precis var bandet är precis när distansmätaren på displayen slår om.

Men ändå, ta det med en stor nypa salt:
3a)1km/h= 60 min/ km. Direkt när displayen slår om till 120 m så 115,5 m
3b) 3 km/h= 20 min/km. Direkt är displayen slår om till 180 m så 165,2 m.

Min slutsats är att att displayen visar längre sträcka än bandet tillryggalagt.
Men mätmetoden är som ovan nämnts utomordentligt osäker.

Det skulle vara intressant att höra andra som mätt sina löpband och ffa om det finns en mer tillförlitlig hyfsat enkel metod.
Anton J
1993 • Göteborg
#4
20 november 2016 kl 14:53 Redigerad 20 november 2016 kl 14:53
Gilla
Jag hörde för något år sedan om någon som använde sin cykel för att göra det du vill. För att göra detta krävs alltså en cykel och en cykeldator. Jag förstod det det som att du helt enkelt håller cykeln på bandet och jämför löpbandets display med cykeldatorn.

Nu vet jag inte exakt hur en cykeldator fungerar, men jag tror att man ska använda en cykeldator som räknar antalet varv som cykelhjulet snurrar och som vet hur stort cykelhjulet är. Det borde ge ett tillförlitligt resultat.

Vill du undvika problem med accelerationstid och liknande kan du vänta med att sätta cykeln på löpbandet tills bandet rullat exempelvis 1 km eller 1 minut eller liknande.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
20 november 2016 kl 15:52
Gilla
Det är säkrast att springa på bandet samtidigt som det rullar, om man inte vet precis hur hastigheten mäts. Det går att sätta märken på delar av varvet också om man vill försöka mäta bra på en kort sträcka som 100m eller en km.
Svårt att hålla räkning på många varv, bra om man är två annars behövs kanske papper och penna eller en manuell stegräknare t ex.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.