Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 7152 visningar

Diffus smärta ljumske och ned.

Viktor Reinhag
1981 • oslo
#1
29 oktober 2008 - 10:34
Gilla
Hej. Hoppas någon här kan ge mig en ledtråd till mitt problem, det kan nämligen inte min kvacksalvare till fysioterapeut göra.
Löptränade något över min förmåga för en tid sedan. Sprang tills jag inte klarade fortsätta pga att det började ta emot i området kring ljumsken någonstans mitt i steget. Efter några dagar fick jag svårare att röra mig och haltar sen dess. Det har nu gått ca fem veckor och jag börjar verkligen tröttna. Terapeuten jag träffat kan inte säga vad som är fel och tror att det ska gå över av sig självt. Smärtan jag känner är svår att peka ut men det känns som en diffus något strålande smärta någonstans från området kring ljumsken och neråt. Varje snedsteg jag gör, som att halka till eller snubbla med det onda benet leder till kraftig smärta som succesivt går ner till den normala smärtan efter en stund.

Jag har varken råd eller lust att gå till en fys.terapeut som inte hjälper mig.
Hoppas att någon här har en aning om vad som kan göras.

mvh, Viktor
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#2
29 oktober 2008 kl 13:28
Gilla
försök att inte halta, om du kan...
Leif A
1946 • Sigtuna
#3
30 oktober 2008 kl 15:14
Gilla
Viktor - Det där låter INTE bra! Råkade ut för vad som låter som precis samma i våras. En kombination av isfläck och överträning (drog upp snabbdistansträningen för fort). Enligt vad jag funderat ut i efterhand. Trots känning i ljumsken sprang jag ett millopp, gick bra första 5k men blev sen allt värre för att vara ett smärre helvete på slutet. Lätt att vara efterklok, klart jag skulle brutit men det gjorde jag alltså inte. Och dagen därpå kunde jag knappt gå!
Som tur är har vi sjukgymnaster på jobbet så det blev besök direkt. Problemet visade sig vara ett muskelknippe djupt in i bukhålan som fortsätter ner insida lår till knät. Är väldigt svårtränat och därmed svårt att rehaba. Det gör att bålstabiliteten påverkas. Prova tex att stå på ett ben, ta på strumpan och knyt skorna. Går gissningsvis inte alls.
Det är inte en utan tre muskler med fästen insida höftben upptill och insida lår nedtill. M adductor kan du googla.
Förutom ett träningsprogram anpassat för just den här typen av skador visade det sig vara bra att gå mycket med fokus på att gå avslappnat med spända magmuskler. Det är lätt att gå snett med kroppen, risk för ryggproblem.
Dessutom går jag på Core, just för bålstabiliteten.
Hur har det gått då? Jo tack, Midnattsloppet 57 minuter, 9 minuter sämre än årsbästa men under timmen iaf.
Hässelbyloppet 52.40.
Så räkna med att det tar tid, ett halvår än så länge, men det BLIR bättre. Men rätt mycket envishet går det åt.

Lycka till
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#4
30 oktober 2008 kl 15:33
Gilla
Kajko:-( imorse fick jag "sladd" och ådrog mig något liknande (diffus smärta i ljumsktrakten)...benet liksom flög ut och jag var som bambi på hal is. Är nu livrädd efter att ha läst om incidenten och konsekventerna ovan här...men ack så nyttig realistisk läsning!
Fredrik N
1964 • Enskede
#5
31 oktober 2008 kl 08:21
Gilla
Viktor
Jag har drabbats av samma besvär och haft det i både höger och vänster höftböjare. I början gör det så ont att jag knappt kan gå. Min erfarenhet är att besvären har kommit när jag ökat träningen och börjat köra hårdare intervaller.

Enligt naparapten orsakas besvären av att höften är snedställd och inte tillräckligt rörlig (jag får t ex inte fram höger höft ordentligt när jag tar ett högersteg) vilket leder till att jag måste anstränga musklerna i höftböjaren. Min egen - googlade (ve o fasa) - bedömning av besvären, bl a grundad på att ljumsken kändes något svullen, är att en slemseck i höftböjaren har blivit inflamerad. Inflamationen kan behandlas med kortison, men det är inget för mig. Efter ungefär 6 v vila kan man börja springa försiktigt. För egen del har jag börjat köra jag lite styrka för att stärka bålen och ashtangyoga för att bli rörligare. Dessutom försöker jag att springa mer på stigar och i kuperad terräng, men det är inte lätt när man bor i Sthlm.
1969 • Eskilstuna
#6
31 oktober 2008 kl 18:16
Gilla
Sablar! Har det varit så mycket vinter redan...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.