Löpning Kom igång 3 inlägg 834 visningar

Måste man börja från början i träningsprogram för Marathon?

1981 • Stockholm
#1
17 juli 2017 - 08:48
Gilla  
Hej! Jag misslyckas med att hitta svar på den här typen av frågeställningar när jag läser om träning inför nybörjarmaror.

Frågeställning: Senaste veckan sprang jag 42km avslutat med ett 21km-pass på lördagen på 6min/km vilket gick förvånansvärt lätt under och efter. Har gått från 2 till 4-6 pass per vecka sedan i vintras. Aldrig ökat km med än 10%/vecka. Alla nybörjarprogram (4 timmar o nedåt) jag hittat har lägre veckodistanser än jag gör just nu i början. Ska man "vänta in" ett program och börja på den vecko-sträcka där man själv är? Eller hur gör man klokast? Ska man börja på ett lite tuffare program och byta till nybörjar när man inte kan hänga med längre?
Det känns varken kul eller intuitivt att sänka dosen nu när jag varit försiktig o förståndig i höjandet för att äntligen få springa lite längre.

Allmänt om mej o löpning:
Vill ha mer struktur på träningen samtidigt som en mara känns som ett stort men inte ogörbart delmål på vägen redan i år. Tänkte ställa in min träning på Valencia Marathon 17 november (cirka 15 veckor kvar) eftersom jag ändå älskar att åka dit. Väl medveten om att jag ska lyssna på kroppen och ändra startdatum till nästa år om den skulle börja antyda det nånstans på vägen. Mitt enda riktiga mål med löpning är egentligen att inte sluta.

Springer ännu långsamt och har nog egentligen inga riktigt säkra tider att utgå från rörande hur snabbt jag kan springa.
Har testat att hålla 5min/km i bland men som längst kommit 3km innan jag gav upp. Har hållit 5,30 milen ut några gånger. Bär fortfarande på 8-9 kg onödigt späck men här har tappat ungefär lika mycket sen i vintras. Var inte en total soffpotatis innan utan cyklar och går ganska mycket i vardagen och har sprungit av o till sista tre åren.

1971 • Halmstad/Stockholm
#2
17 juli 2017 - 09:40
Gilla  
Hej Johan!

Här kommer mitt svar som grundar sig på min egen erfarenhet på 40 maror, ledare i olika löpargrupper och skriver träningsupplägg till löpare för olika distanser.

Jag sprang också Valencia Marathon förra året och har planer på att göra det igen.

Jag tycker att långpassen är viktigast inför marathon och där är du redan uppe över 20 km och det kan säkert vara en skillnad jämfört med starten på många träningsupplägg. Och självklart ska du inte backa tillbaka i distans på dina långpass. Fortsätt öka med 1-2 km per långpass och på var tredje långpass kan du springa 3-5 km kortare men istället springa 3-5 km lite snabbare i slutet av de långpassen. T ex, är du uppe på 23 km i dina långpass kan du veckan efter springa 18 km men då springa lite fortare mellan 12-15 km och sen återgå till marschfarten igen sista 3 km till totalt 18 km.

Försök lägga in ett intervallpass i veckan där intervallernas längd kan variera mellan 2-10 minuter och där total intervalltid kan vara 15-30 minuter, t ex 8*2 minuter eller 3*10 minuter. Våga variera längden på intervallerna och våga också låta farten variera med tanke på hur långa intervaller du springer.

Resterande pass kan du se som distanspass utan "krav, variera underlag och distans och jag tycker det räcker med 3-4 pass i veckan för din del, bättre att få kvalitet på de pass som kräver det än att du springer för ofta och känner dig seg, men det där får du känna efter lite själv vad som passar dig.

Så som svar på frågan, nej, jag tycker inte att du ska backa och vänta in andra program. Titta på programmen om du vill och bilda dig din egen uppfattning om vad som passar dig bäst. Program på nätet är ju väldigt standard och de som skrivit dem har ingen aning om vem som ska följa dem och vilken bakgrund de löparna har.

Mvh
Kenth
1981 • Stockholm
#3
18 juli 2017 - 08:28
Gilla  
Tack så mycket Kenth! Säg till om du vill ha mat-rekommendationer i Valencia, jag kan mycket mer om att äta än att springa :)

Summerar ditt svar så här för att se att jag förstår dej rätt o hoppas nån annan i läget "Okej nu springer jag faktiskt men vad gör jag nu då?" Kan ha glädje av.

1.Låt dej bara inspireras av formen för maratonprogram om du redan kommit längre.

2. Kör 1 långpass i veckan. Kör likt halhigdon.com (o många andra) 2 steg fram 1 steg bak och få in några kilometer tempolöpning i de kortare. För mej 5'30ish till att börja med

3. Kör 1 intervallpass 30min nån gång i veckorna för att bli snabbare, all möjlig variation i tempo och intervalllängd. Jag kommer köra löpband för enkelhetens skull och med stillastående vila för att det är lättare att mäta sträckan med apple-klockan då.

4. 1-2 pass där jag bara springer för att springa och bygga distans. Kan bli tre så länge jag hör på kroppen och inte försämrar kvalitén.

5. Variera alla andra faktorer som går att variera. För mej, löpband med backe i bland, grus o gräs när möjligt, kuperade sträckor, lite terräng, skor med olika profiler, testa lite hastighetsskillnader.

Har två saker till jag undrat över nu när jag fått svar min största frågeställning.
Sträckan kommer ju stiga högre än vad som rekommenderas nybörjarprogram om jag fortsätter öka veckodistansen. Finns nån gyllene regel där eller är det bara att öka sträcka några km så länge man håller? Finns nån formel för vad man ska ner till igen veckorna innan lopp?

Mitt lägsta-tempo är för högt. Inte för att jag springer fort utan för att mitt beräknade maratontempo är så lågt, 6'22. Ska jag dessutom springa så pass mycket långsammare som brukar rekommenderas på långpass är jag under vad som är bekvämt. Man liksom bromsar i steget och får inget flow alls. Har förstått att springa långsamt är nyckeln till att springa fort men jag har liksom inget span alls att jobba i. Hur ska man tänka där? Hur långsamt ska man träna om 5'45-6'10 är det potentiella spannet för loppet? Finns nåt problem i att alltid ligga nära sin tävlingshastighet? Ska man bara strunta i att springa riktigt sakta om man egentligen inte jagar tider?
4 timmar vore kul en dag men jag är mest ute efter att springa så långt som möjligt med ett leende på läpparna.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.