Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 7562 visningar

Astma och stark kyla

1973 • Åkersberga
#1
2 januari 2009 - 10:37
Gilla
Jag har nyss börjat medicinera mot astma med Pulmicort morgon och kväll samt Bricanyl vid behov innan jogg. Nu har vi -12 grader här och jag känner mig mycket tveksam om jag ska våga springa när det är så kallt.

Förra året kunde jag inte springa ens när temperaturen låg runt nollan men i år har jag kunnat jogga ända upp till 15 km i -5 grader så det är stora förbättringar. Men så här pass kallt gör mig tveksam.

Vad har ni som har (ansträngnings-) astma för erfarenheter av att jogga i stark kyla?
Åsa O
1978 • Stockholm
#2
2 januari 2009 kl 11:52
Gilla
Jag upplever att det kan variera mycket från dag till dag vad jag klarar. Det bästa är nog det råd som skrivits i så många trådar-lyssna på din kropp. Testa att ge dig ut men ta det lungt och se till att värma upp länge och långsamt. Jag tar alltid med mig luftrörsvidgande medicin om jag skulle få problem under passet. Det blir som en trygghet vilket gör att jag slappnar av lättare och tänker mindre på andningen och astman.

Även för mig har jag upplevt en klar förbättring jämfört med tidigare år då jag från oktober tom april inte ens vågade mig ut utan sprang alla pass på löpband. För mig verkar det som att ju mer löparvana och bättre kondition desto lägre temperaturer fungerar men som sagt det varierar helt klart med dagsformen. Minsta lilla sjukdom/infektion på gång och jag känner av astman bara genom att promenera om det är under nollan.
Mattias A
1967 • Lund
#3
2 januari 2009 kl 12:05
Gilla
Stark kyla har jag ingen erfarenhet, men har du testat luftvärmeväxlare? Lungplus sport finns i apotekets beställningssortiment för 250 pix och kanske kan hjälpa dig att klara kylan? Som det beskrivs i en annan tråd så känner man sig som Darth Vader men ser ut som Grodan Boll, men vad gör det när man får vara ute och springa ;o)
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#4
2 januari 2009 kl 12:51
Gilla
Funkar det bra att springa med Lungplussen i munnen - jag menar sitter den "fast" ordentligt?
Snabb
1979 • Malmö
#5
2 januari 2009 kl 19:57
Gilla
Jag kör med värmeväxlare, det är suveränt när det är kallt, man behöver aldrig ställa in ett pass pga temperaturen.

Sprang ett tufft pass idag i 15 minusgrader... luften man andas in blir då ca 15 plusgrader enligt tillverkaren:
http://www.airtrim.se/

Jag tycker denna mask (airtrim) är bekvämare än lungplus.
Mattias A
1967 • Lund
#6
3 januari 2009 kl 10:00
Gilla
Jag tycker det funkar bra med lungplusen i munnen, jag har den framför tänderna. De två "vingarna" på sidorna gör att den sitter kvar, och den är liten och behändig (lätt att stoppa i fickan om man tröttnar på den). Men, men, vilken typ man föredrar är nog en smaksak.
1973 • Åkersberga
#7
3 januari 2009 kl 14:00
Gilla
Nu har jag testsprungit; det blev 1 mil i ca -7 grader. Jag sprang ganska sakta och det gick bra men det kändes lite tungt i slutet och lite obehagligt i luftvägarna sista km. Men sen när jag kom hem och in i värmen fick jag en jätteobehaglig känsla i luftvägarna!

Ska läsa på om de där två olika luftvärmeväxlarna och kanske beställa en. Det känns trots allt mer lockande att se ut som Darth Wader och springa härliga utomhuspass än att tvinga in sig på gymmet och stå och mala på löpbanden där...
Åsa O
1978 • Stockholm
#8
3 januari 2009 kl 18:16
Gilla
Ni som springer med värmeväxlare: Jag är lite nyfiken på hur det känns att andas genom dem. Blir det inte tyngre? Det borde ju vara ett motstånd när man andas genom ett filter. Eller är detta försumbart?
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#9
3 januari 2009 kl 18:18
Gilla
Har beställt en Lungplus Sport idag på apoteket, den kommer på tisdag. Rapport kommer hur den funkar så snart jag testat.
Åsa O
1978 • Stockholm
#10
3 januari 2009 kl 18:35
Gilla
Ser fram emot rapporten :-). Jag kanske också skulle satsa på en i alla fall. Sprang ett 7 km pass idag i normalt tempo och precis som du skriver Marika kändes det obehagligt sista km, kändes det som jag blev "kall i hela luftrören och lungorna" vid varje andetag och då var det ju bara -4 (men ganska fuktigt). Jag kan också få mycket obehag några minuter efter jag kommer in från ett pass i kyla. Får lite tungt att andas men framförallt får jag en torr rethosta. Då har jag oftast inte kännt någonting under själva löpningen.
Joakim Hultsten
1972 • Linköping
#11
3 januari 2009 kl 19:24
Gilla
Jag använder lungplus och jag tycker det är suveränt. Man känner stor skillnad på luften med och utan lungplus tycker jag. Sen att folk glor ihjäl sig är en annan sak. Kan ju vara positiva blickar, troligen inte men ändå.Det har gjort att jag kunnat hålla på längre i åt än andra år. Är dock förkyld just nu men det beror icke på just löpningen.
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#12
3 januari 2009 kl 20:55
Gilla
Jo, det kan ju bli lite Hannibal Hector över det hela men det kan inte hjälpas...det är bara att bjuda på.
Mattias A
1967 • Lund
#13
3 januari 2009 kl 22:52 Redigerad 3 januari 2009 kl 22:54
Gilla
Liten rapport om Lungplus sport: Jag upplever inget motstånd att andas genom den och jag andas inte alls via näsan när jag springer med den (vilket jag gör annars i småkallt, fuktigt väder för att öka temperaturen på luften jag drar ner i lungorna). Däremot sätter mina salivkörtlar igång så jag får svälja eller spotta emellanåt om jag springer längre än typ 4 km. Man kan också blåsa ut kraftigt genom den för att bli av med en del av den lite småsega vätska som ansamlar sig, eller torka av den med löparhandskarna.

Så, lite slemmigt är det men hellre det än att känna att en rå, fuktig Skåneluft är det som begränsar löpartempot. Sprang första 5 i 4.30 tempo i morse (vilket är snabbt för mig) och det var benen och inte lungorna som satte stopp. Utan värmeväxlaren hade jag inte vågat dra på. Väder: några få minus, cirka 100% luftfuktighet, lite blåst (som vanligt i Skåne). Många klarar nog det vädret utan hjälpmedel, men jag har lite svårt för fukten. Har använt den på alla rundor utom en sedan mitten av december typ.

Snabb
1979 • Malmö
#14
4 januari 2009 kl 10:50
Gilla
Ja det blir ett litet andningsmotstånd med värmeväxlare, men det är inget som jag störs av.

På airtrim är filtren utbytbara, så man kan köpa till "racingfilter" med lägre motstånd om man vill, men det har jag inte känt något behov av.
Johanna Ahola
1982 • Sollentuna
#15
4 januari 2009 kl 16:01
Gilla
Övergången mellan kyla och värme är ofta lite jobbigt för en astmatiker. Det är som att det tar ett tag för luftrören att vänja sig. Jag tycker att det känns bättre att komma ner i varv ute innan man går in och slås av värmen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.