Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 2407 visningar

Skornas hållbarhet på hyllan

1977 • Stockholm
#1
2 april 2021 - 17:00
2 Gilla
Jag har läst fram och tillbaka om frågan om livslängden för löparskor utöver själva användningen. Jag har både sett artiklar som säger att det numera inte spelar så stor roll om löparskor ligger oanvända på hyllan i flera år, de är lika bra ändå. Medan det omvända också går att läsa, att skorna börjar tappa i funktionalitet och skydd redan efter några månaders lagring. Vad är ert take på det här?

Och hur använder ni superskor? Jag har köpt några par som jag tänker mig mest ha till tävlingar och annars vara rätt sparsam med att träna vanligt i. Men om de dör ut av att ligga oanvända så är det ju bäst att träna på som satan i dem så man utnyttjar dem medan de har full funktionalitet. Hur gör ni med superdojjor, sparsmakat användande eller kör ni dem fullt ut i träningscykeln?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
2 april 2021 kl 17:07
5 Gilla
Jag har aldrig upplevt att skor åldrats på hyllan, köper ofta skor som lagras medan jag springer slut på de jag har i bruk. Köper också ofta "of season" på rea för att hålla ner kostnaden.
#3
2 april 2021 kl 23:36
2 Gilla
Har 2 par skor som är runt 8 år som inte blivit sämre av ålder, däremot så har ett par snart gjort sitt efter 150 mil. Jag har aldrig märkt att skor tar stryk av att stå på en hylla om man undviker direkt solljus eller står vid tex ett element som är varmt. Jag har mina skor på en luftig skohylla i ett svalt rum utan direkt solljus.
1968 • Alvesta
#4
3 april 2021 kl 08:48
1 Gilla
Har tänkt liknande tankar som dig, Daniel. Har två par Nike Next%, båda paren nästan ett år gamla nu. Det ena paret använder jag sparsamt till de lite snabbare passen, 24 mil med dom. Det andra paret ligger kvar i sin kartong i ett mörkt skåp.
Det är ju lite tråkigt om de skulle ligga där och tappa sin fina förmåga på grund av ålderdom i stället för slitage. När det är dags att ta fram de nya så kan man ju jämföra med det paret man redan har sprungit med. Skulle det visa sig att de försämrats av ålder så får man bita i det sura äpplet och bistert konstatera att man återigen gjort en felinvestering. Det är bara tiden som kan utvisa hur det blir med den saken.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
3 april 2021 kl 12:00
Gilla
Jag har heller aldrig märkt att löparskor försämras av ålder.

Däremot kan jag förnimma mig att skor som gått många mil, får en något stummare dämpning. Vet inte om det är inbillning, men kommer ihåg att jag pensionerade ett par Hoka Napali pga att de kändes trista att springa i. De var även litet nedslitna fram och bak. Bytte till exakt likadana nya och de var betydligt spänstigare ur lådan.

Det bästa är om man blankslitit skorna, så slipper man fundera på om de är slut eller inte. :-)
1973 • Älvängen
#6
3 april 2021 kl 13:29
2 Gilla
Min gissning är att du säkert kan mäta dig till att skorna försämras om du gör det i labbmiljö. Dock mattas skorna betydligt mer vid användning än vid lagring. Jag är inte speciellt orolig att köpa fjolårets skor då dessa ju alltid är rabatterade. Jag tror att jag får mer "bang for the buck" på det viset.

Vill du vara säker på att lagra dom rätt så misstänker jag att du kan ha dem i kylen. Svalt och mörkt. Men det finns ju viktigare saker i livet att tänka på än att optimera skornas livslängd.
Nina Nylund
1979 • Torshälla
#7
3 april 2021 kl 16:42
Gilla
Intressant!
Jag sprang mycket tidigare o i slutet av den perioden köpte jag ett par adidasskor som jag älskade. Sen kom löpningen av sig o skorna blev liggande i klädkammaren, alltid mörkt o ca 16 grader..
Nu är jag igång sedan en tid, men tänkte att de skorna är ingen idé att ens testa, kanske 9 år gamla. Nästan oanvända.
Kanske inte ska slänga dem ändå då, utan ta en tur o se hur de känns😃
Verkar ju som att flera av er anser att de inte åldras av att ligga oanvända, jag har bara hört (av skoförsäljare dock) att de i princip skulle va oanvändbara o orsaka mig skador efter så lång tid😄
#8
5 april 2021 kl 05:10
Detta inlägg har raderats
1965 • Eksjö
#9
5 april 2021 kl 06:52 Redigerad 5 april 2021 kl 06:53
1 Gilla
Det är förmodligen lite olika från märke till märke, och kanske t.o.m från modell till modell.

Jag plockade fram mina tio år gamla Pearl Izumi Trail häromdagen och var bara tjugo sekunder från PB på en av mina lokala slingor. Världens bästa tävlingssko för trail någonsin, åtminstone för pengarna, verkar helt outslitlig - tyvärr var det väl därför den slutade tillverkas också - ingen behövde någonsin köpa mer än ett par så antalet kunder som kom tillbaka blev för få.

Pearl Izumi gör väl cykelskor egentligen - och cyklister köper ju inte nya skor varje år - någon som vet om det finns något annat cykelskomärke som gör löparskor lite i skymundan och vid sidan av?
#10
5 april 2021 kl 11:24
Gilla
Scott gör både cykel- & löparskor men inte direkt i skymundan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.