Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1419 visningar

Kortison för hoppar-/löparknä.

1986 • Stenungsund
#1
14 februari 2022 - 20:15
Gilla
Hej allihopa.

Jag har haft hoppar-/löparknä i drygt 2 år. Efter många försök till rehab (sjukgymnastik med excentriska övningar) och EPTE/stötvågsbehandlingar fick jag för en vecka sedan en kortisionspruta.

Jag fick mitt hopparknä i.o.m. en skada i Tennis, där jag slog i knät väldigt hårt, så det är ett trauma och inte en förslitningsskada.

Sedan jag fick sprutan för en vecka sedan, har mitt knä i princip vart helt perfekt. Jag vågar såklart inte alls ha någon förhoppning, utan räknar kallt med att smärtan kommer tillbaka (jag är inte pessimistisk, utan mer bara realistisk).

---

Min fråga är; har någon här inne gjort en kortisioninjektion och faktiskt blivit helt återställd efteråt?

Jag funderar även på vad nästa steg skulle bli, är det operation som gäller då?

Livet blir ju rätt värdelöst när man på över 2 år, inte kunnat springa, så det är mentallt och fysisk väldigt negativt för mig.

Tacksam för all hjälp.
1971 • vånga
#2
14 februari 2022 kl 21:32
Gilla
Tog min sjätte kortison spruta idag på ett år. Jag har landat på en skuldra och de vill ej operera trots dom pratar om det. De tror att jag ska bli bra med kortison, 8 av 10 blir bra med kortison å rehab. Rehabar på och drömmer om att kunna åka skidor och cykla. Så hoppas ditt ej blir så envist. Så slit på med rehaben å lyssna kroppen. Jag hoppas du snart ute på banan igen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 februari 2022 kl 00:18
Gilla
Conny, om det är trauma tror jag inte det är hopparknä eller Runners knee (Löparknä på svenska är något helt annat.) Hopparknä och Runners Knee är överansträngningsskador som drabbar quadricepssenan, nedanför respektive ovanför knäskålen. Quadricepstendinos (ovan knäskålen) har jag haft. Standardövningen mot det är enbens knäböj, men det fick jag bara mer ont av så jag fick övningen "draken" av en sjukgymnast, 10reps, 3 x dagligen. Och kanske lite annat, men den var huvudövningen. Hel och stark igen efter 4-5 månader.Jag har också slagit i knät så jag inte kunde springa, en knäspecialist gick in och tittade med titthålsteknik men fann inget. Det läkte själv på 4-5 år (!). Cykla gick bra om det inte var alltför långt.
Kortison, om injektionen träffar rätt, häver inflammationen, men gör inget åt själva skadan. Mitt råd är en killgissning: vila nu knät minst 4 veckor så kan skadan ha en chans att läka. Inflammation kan bilda en ond cirkel, nu är den bruten. Om en månad börjar du försiktigt och lyhört att träna. Helst skulle man kanske ha gjort en MR-undersökning, men det är långt ifrån säkert att man hittat något.
1986 • Stenungsund
#4
15 februari 2022 kl 19:32
Gilla
Hej igen.

Jag har vart hos fyra stycken sjukgymnaster och alla har gett mig samma diagnos, även om det inte är på det sättet skadan uppkom, så är själva skadan samma (om jag föstår det rätt).

Men vi får väl se om kortisionen hjälper, det är mest för att det känns som i dagsläget är mitt knä helt perfekt, dock har jag känslan att det inte komma bestå, men jag vet inte.

Tänkte bara höra hur andra hade upplevt det.

/Conny

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.