Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2249 visningar

Blåmärke på vaden efter intervaller

1990 • Norrköping
#1
2 mars 2022 - 08:53
Gilla
Körde ett intervallpass på asfalt igår eftermiddag (4x4 min med 3 min vila). Kände mig rätt stum i vaderna under passet, tänker att det beror på att förra veckan var högsta totaldistans för detta år.

När jag bad sambon att massera vaderna igår kväll med min flow-gun så ser hon ett blåmärke på vaden (som en knytnäve i storlek). Detta måste ha uppstått i samband med eller efter intervallerna. Visst finns det en lite chans att det har varit där sedan tidigare, men min uppfattning är att det uppkommit efter intervallerna igår.

Masserade och smörjde in det med lite liniment igår kväll, vilket var skönt. Idag är det knappt kännbart men blåmärket är ju där och jag blir nyfiken på varför? Någon som varit med om liknande? Borde jag vila någon/nån dag, även om jag inte känner av det idag?

Hade jag inte lagt märke till blåmärket så hade jag förmodligen kört ett lättare återhämtningspass idag, men nu är jag lite osäker.. Tack!

// Andreas
1967 • Torslanda
#2
2 mars 2022 kl 10:09
1 Gilla
Utan att ha någon medicinsk kunskap så kan jag bara ge anekdotiska egna upplevelser. har haft detta två gånger i närtid, första gången var det för att jag lyckats sparka mig själv på vaden under ett intervallpass. har väl inte 100% kontroll på mina fötter i för höga farter så att säga. Det andra och mer troliga för din del är en lättare vadmuskelbristning. I de flesta fall när man fått en bristning så uppstår ett hematom (blåmärke). Man får inte hematom utan anledning så jag skulle nog vara lite försiktig men det är troligen ingen fara att köra ett lättare pass för att få blodgenomströmning om man även känner efter och slutar om det känns det minsta ont. Hade en rejäl vadbristning förra året och det kändes. Det tog nog upp mot 5 dagar innan blåmärket syntes.Det kan faktiskt även vara så att du har skapat det med din flowgun. Även det har jag lyckats med då jag kört för länge och hårt på samma punkt på vaden.
1990 • Norrköping
#3
2 mars 2022 kl 10:25
Gilla
Schysst, tack för bra svar! (Y)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
2 mars 2022 kl 11:57
1 Gilla
Ett hematom uppstår ju för att blodkärl brister, det kan ju vara en liten muskelbristning, men en killgissning är att det kan vara ett litet blodkärl utanför själva muskelfibrerna. I så fall är väl risken att det inte känns, annars är smärta en bra varningssignal.
Det sägs att en liten muskelbristning kan läka på några (säg 4-5) dagar, men att det sen tar tre månader innan styrkan har blivit helt återställd.
Vadmuskelbristningar har jag haft många och de har betett sig olika så jag tror att jag kan dem bra - i min kropp. Mitt råd är att avstå från löpning minst någon dag, men ta lätta promenader och lite mjuk, massage för hand för att se till att blodet cirkulerar och se efter om blåmärket ser ut att "fyllas på" eller bara gulnar och bleker bort som de brukar.Återstarta försiktigt och håll koll. Har ingen aning om ifall man kan ha svaga kärl, du kan ju ta upp frågan när du träffar någon medicinskt kunnig person.
1990 • Norrköping
#5
2 mars 2022 kl 12:34
Gilla
Kanon, tack för input!
Får hoppas att det är något litet som är borta om nån dag nu när vinterträningen gått så jäkla bra och det bara är en månad kvar till årets första lopp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.