Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1429 visningar

Vadproblem (bristning)

1978 • Gbg
#1
30 januari 2009 - 21:52
Gilla
Hej,
Jag tänkte för första gången rådfråga expertisen här på forumet. Jag råkade ut för en bristning i början av dec. Sprang 7 km i högre tempo (asfalt) och fick känslan av kramp i vaden (relativt vanligt förr när man spelade basket). Smärtan släppte när jag stannade och då den inte kändes allt för allvarlig så fortsatte jag, dock i lugnare tempo. Morgonen därpå var jag givetvis stel och haltade. Haltade runt i 3 dagar och sedan blev det bättre. Kände mig helt ok efter 11 dagar och tänkte att det troligtvis var en sträckning. Tog en väldigt lugn 2,5km vilket fungerade bra. Följde upp med en lugn 5:a några dagar senare och även det gick bra. Nästa gång gick det dock sämre. Blev stel och kände smärta dagen efter. Ok då var det dags för ett rejält uppehåll. Har nu hållit upp i 4 veckor och började känna lite på vaderna med lite lätta tålyft för 2 dagar sedan vilket verkade fungera bra. Så nu ikväll var det dags igen. Stelhet och ömhet. Även öm när man trycker lätt på vaden. Smärtan är väl definierad övre delen mot insidan ca 10-15cm långsmalt område. Vad göra härnäst? Vill ju ut i spåret men inser att det är väl inte det lämpligaste. Gå till någon form av sportrehab eller kanske läkare? Tacksam för goda råd.
1965 • Västra Frölunda
#2
30 januari 2009 kl 22:35
Gilla
Svårt och bedönmma andras skador men jag har själv haft mindre sträckningar i vaden som inte hindrat mej från att Springa. Massage llinement, jag använder ormsalva, tycker jag hjälper. starta långsamt så brukar det kännas bättre efter någon km. Tror inte på vila faktiskt, men det finns säkert olika ideer.
1971 • Malmö
#3
31 januari 2009 kl 08:51 Redigerad 31 januari 2009 kl 08:55
Gilla
Om det är gubbvad du har råkat ut för är mitt råd att ta det lugnt ett par veckor.
Själv börjar jag äntligen komma ur mina vadproblem efter nästan ett år av återkommande hugg och kramp.
Mitt råd är att när du inte längre har känningar i vaden sätter igång långsamt att stärka vaden med olika sorters träning. Personligen har spinning och styrketräning hjälp mig mycket:-)
Jag konsumerar även en del magnesium.. Vet ej om det är träningen, magnesium eller kanske kombinationen av dessa två som har hjälpt:-)
Lycka till!
Fredrik N
1964 • Enskede
#4
31 januari 2009 kl 10:00
Gilla
Det finns hur många trådar och tips som helst i det här ämnet i forumet. Ett tips är ju att inte träna så länge man har ont. Sedan kan man ju fundera över varför man fått ont. Även om besvären sitter i vaden, kanske orsaken sitter på något annat ställe. För egen del hade jag kramp i en vad till och från under kanske fem år, men orsaken satt i ryggen. Naprapatbehandlingar tillsammans med stretch, ashtangayoga och lite ryggstyrketräning håller krampen och även lite höfttrassel i chack. Jag käkar magnesium också, fast det är inte alla som tror på det. Ett råd: sök professionell hjälp. Jag lägger min röst på en idrottskunnig naprapat. Oj, glömde att du kanske ska kolla skorna och om det behövs hålfotsinlägg.
1972 • Vejbystrand
#5
25 februari 2009 kl 22:42
Gilla
Även jag är inne på Fredriks linje. Jag har haft stora problem med mina vader...vilket kan vara en effekt av en s.k. hälsporre ,vilket i sin tur kan ha framkallats av ett relativt taskigt knä som jag opererat fem gånger p.g.a. tidigare fotbollsspelande. Lösningen blev formgjutna (ortopedtekniska) fotinlägg, som jag numera använder i samtliga skor. Med dessa inlägg har besvären blivit bättre (mindre). Hur som helst drog jag på mig en bristning i dag, under en löprunda. Troligtvis sprang jag för fort (för jag var på väg med en riktigt bra tid), var för kall och hade slarvat med uppvärmningen. Då går det förr eller senare på tok, för mig i alla fall.
1971 • Malmö
#6
26 februari 2009 kl 12:54
Gilla
Det var ju tråkigt Per.. Det är svårt att hålla igen när man kommer in i andra andningen:-)
Øvelse gør mester som vi säger här i Danmark.
Nästa gång lär du både vara uppvärmd och löpklok när du sätter igång:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.