Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 1327 visningar

Skurit upp undersida tå

1991 • Norrköping
#1
26 juni 2023 - 10:40
Gilla
Hej! Har stått för någon form av klassisk midsommarskada. Gick barfota på en gräsmatta, trampade på något vasst och fick ett ca 25 mm långt jack på undersida tå som det blödde rejält ur. Tvättade rent såret och lindade in tån, gjorde om samma sak i lördags. En sjuksköterska(mamma till en av mina vänner på festen) kollade via videolänk på jacket på lördagen och trodde inte att det behövdes sys. Igår söndag ringde jag 1177 och kunde under samtalet skicka en bild på såret till en sköterska som bedömde att jag inte behövde uppsöka vård. Såret tvättades rent igen och då det inte blödde något så kunde jag lufta såret.

Så såret har läkt ihop i den bemärkelsen att det inte blöder längre. Jag har dock varit och fortsätter att vara väldigt försiktig och har sedan skadan inte belastat undersidan av tån ännu, väljer att halta.

Hur ser processen ut, när väljer man att börja belasta undersidan av tån igen? Tanken har väl varit att verkligen ge såret tid att läka ihop 100 % innan jag gör det men jag har ingen uppfattning alls om tidsramen för detta.

För löpningen skull så tänker jag att när jag börjar gå normalt och jag gör det utan att det smärtar(jag vet inte om det skulle smärta att gå normalt redan nu, har som sagt inte testat) och har gjort så någon dag så kan jag testa att springa.

Det finns ingen stress att börja löpa igen utan tråden skapades enbart för att jag inte har någon aning om hur lång tid man ska ge en sådan skada.

Det jag vet är att såret inte blödde kl. 18 igår när jag tog bort omplåstringen. Foten var sedan fri från bandage/plåster fram tills 07 imorse utan att blöda. Är det liksom några dagar det behöver vara så innan man belastar det? Är det en vecka? Har noll koll.
#2
26 juni 2023 kl 13:03
Gilla
Jag hade belastat på samma vis som om jag fått jacket i ett finger istället. Om jacket sitter i "trampdynan", motsvarigheten till fingrets område med fingeravtryck, kommer det att läka förhållandevis snabbt eftersom det är väldigt tät blodtillförsel med mycket kapillärer där.

Smärta är normalt sett oftast proportionerlig mot kroppsskada, så du har egentligen ett inbyggt undermedvetet sinne för vilken nivå av smärta och därmed belastning som skadan förvärras vid. Just nu har du antagligen dessutom en förhöjd känslighet för smärta i och kring jacket, så det borde inte vara farligt att belasta efter eget hum om vilken smärta som tyder på utökad skada.

Använd sårtejp för att garantera att jacket inte sprids isär och fördjupas vid belastning och fortsätt tvätta ett par gånger om dagen.
1991 • Norrköping
#3
26 juni 2023 kl 13:10
Gilla
Tack snälla. Jag har sedan trådens skapande fått tips från en sjuksköterska om suturtejp så det ska jag testa. Jag tvättar såret ett par gånger om dagen genom att ta nån sån där destillerande trasa, doppa den i sprit och "gnugga" lite på såret.

Då gör jag så att jag låter detta vara ännu en dag utan belastning, har tänkt ligga i soffan och låta såret luftas när jag kommit hem från jobbet. Imorgon så tejpar jag det med suturtejp och testar att försiktigt belasta det.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
26 juni 2023 kl 14:42
1 Gilla
Sen är det ju så att en sån skada inte skadar dig mer eller kan få några direkta komplikationer om du håller det rent.
Så den smärtan skulle du ju kunna ta om du vill, till skillnad från en löparskada som skulle förvärras typ. Sen slutar det göra ont efter ett tag när endorfiner och annat flödar.

Jag körde på med maratonträning med fart och långpass efter en operation på ett väldigt dumt ställe för löpning.
Inget kunde förvärras, jag är inte dum på det sättet. Men det gjorde såklart ont och blödde som bara den. Men det var bara att bita ihop fortsätta springa. 😂
1991 • Norrköping
#5
26 juni 2023 kl 14:50
Gilla
Tack! Jag ska tejpa jacket redan idag och testa att gå normalt och se hur det känns. Känner ingen brådska att komma igång med löpningen utan först vill jag se till att detta läker bra. Har avstämning med min coach ikväll och då kan jag bolla lite med honom också, även om han så klart inte är någon medicinsk expert ;)

Det är 12 dagar tills loppstart på 24-timmarsloppet som jag är anmäld till.
1971 • vånga
#6
26 juni 2023 kl 15:58
Gilla
Lyckades bränna upp hela foten 10 dagar före ultravasan 90km. Gick på omläggning varje dag. Ljög å sa ska ut på långpromenad under helgen. Fick okej, förstärkte bandaget med kinesotejp. och körde UV. Foten blev inte sämre, värsta var smärtan.
#7
26 juni 2023 kl 15:59
Gilla
Tvål och vatten funkar minst lika bra som sprit och är bra för att få bort vanlig lort osv också. Även dedikerad sårtvätt ex. klorhexidin är bra, den bränner inte som sprit kan göra i ett öppet sår.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
26 juni 2023 kl 16:04
1 Gilla
Håll såret rent och undvik badhus samt allmänna badplatser (bakteriehärdar). Ett infektionsfritt sår läker betydligt snabbare än ett infekterat.
1991 • Norrköping
#9
27 juni 2023 kl 09:56
Gilla
Jag tejpade med suturtejp igår. Det blev inte 100 % men hoppas att det blev bra nog. Det är precis att jag kan se jacket p.g.a. min rörlighet och var det är beläget... :)

Idag började jag gå normalt till 90 %. Det blir en lätt haltning eftersom att jag inte riktigt vågar trycka ned tårna helt. Med denna gångstil så ömmar det endast lite när jag går så det känns som ett lagom steg att ta, har ju gått på hälen fram tills idag.

När jag har tagit bort förbandet har det bara varit en liten liten blodfläck på det. Så det har väl börjat läka ihop hyfsat men är inte 100 % tätt ännu.

Visst är den tänkt att denna suturtejp ska vara vattenresistent, d.v.s. jag ska kunna duscha foten utan att tejpen lossnar? Var lite försiktig igår och gnuggade såret med tvål och vatten. Produkten jag köpt heter Steri-Strip suturtejp.
1991 • Norrköping
#10
27 juni 2023 kl 10:27
Gilla
Bonusfråga: rimligt att det är mindre ömt att jogga än att gå? Gissar att jag rullar igenom steget mer när jag går. Det var ganska markant skillnad. Nästintill ingen ömhet alls när jag joggade.
1974 • Stockholm
#11
27 juni 2023 kl 14:39
1 Gilla
Det får jag verkligen hoppas då jag har haft skador som märkts av vid promenad, men inte vid löpning. Och andra skador som märkts av vid löpning men inte vid promenad. Man vill ju inte vara orimlig!
1991 • Norrköping
#12
27 juni 2023 kl 16:51
Gilla
Vi kör en till fråga då. Isak Olssons inlägg lät ju vettigt: "Smärta är normalt sett oftast proportionerlig mot kroppsskada, så du har egentligen ett inbyggt undermedvetet sinne för vilken nivå av smärta och därmed belastning som skadan förvärras vid. Just nu har du antagligen dessutom en förhöjd känslighet för smärta i och kring jacket, så det borde inte vara farligt att belasta efter eget hum om vilken smärta som tyder på utökad skada.".

Eftersom att det endast är något ömt att gå så har detta medfört att jag nu har börjat gå normalt. Jag har själv definierat smärtan som 2 av 10 på en skala 1-10. Detta utan att veta vad en 1:a skulle innebära, men det är liksom bara lite ömt när jag går.

Om jag då kan jogga med samma eller mindre ömhet, hade ni valt att jogga? Jag har liksom ingen bild av vad det är jag går och väntar in nu när jag avstår löpningen. Min första tanke var att det inte skulle kännas något ö.h.t. när jag går men det kanske är väl konservativt.

Det jag känner är viktigt är att såret får läka. Men gör det inte ont att jogga så kanske inte detta försämrar förutsättningarna för detta. Är rätt jävla vilsen i min tankegång här, som kanske hörs ;)

HUR hade ni gjort?
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#13
27 juni 2023 kl 18:57
1 Gilla
Det är ju liksom bara ett sår, inget kan hända, värre kanske hade vart en fraktur?
Men jag antar att du vill läka så mycket som möjligt innan din tävling för att slippa smärta.
Men på själva tävlingen är det ju vara att bita ihop, läkt eller ej.
1991 • Norrköping
#14
27 juni 2023 kl 19:06
Gilla
Du har nog rätt i att jag övertänker magnituden på min skada. Det blev nog så för att det blödde så jävla mycket och jag ett tag hade lite oro kring om vårt spontanbeslut fredag natt att inte få mig körd till akuten skulle få konsekvenser. Detta plus timingen med loppet gör att jag har ältat det mer än gemene man skulle gjort.

Jag får sansa mig lite ;) Ser liksom framför mig att jag är ute och löper och såret öppnar upp sig igen. Loppet blir kört. Som ni märker är jag oerhört ovan vid att skada mig haha.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#15
27 juni 2023 kl 19:48 Redigerad 27 juni 2023 kl 19:55
1 Gilla
Det är inte kört.
Tejpa ihop det bra inför tävlingen, hoppas på det bästa, men börjar det blöda får du bara lägga om såret igen, säkerligen inte farligare än så.

Jag fortsatte maratonträning med långpass och fartpass osv, 12mil i veckan, direkt efter en operation på ett ställe ingen vill ha ett öppet sår under löpning..
Det blödde och gjorde ont som f-n, från och till.
Men det var inte farligt, och kunde inte bli värre än det var.
Många skulle säker tycka det var vansinne.
Men hade det skadat mig av att fortsätta hade jag inte gjort det, men lite smärta, nej ingen fara bara att bita ihop.

Det kommer lösa sig!
1991 • Norrköping
#16
28 juni 2023 kl 14:19
2 Gilla
Såret kändes av ännu mindre idag. Skulle säga att vi är nere på smärta 1-1,5 av 10. En lätt, lätt ömhet. Dina ord om "det är ju bara ett sår, inget kan hända" var kanon för det fick mig verkligen inse att jag har byggt upp mitt jack till något i nivå med en amputation. Det var hur det gick till och timingen som gjorde mig så orolig. Nu har jag kommit till insikt om att jag de facto "bara" har skurit mig i tån.

Så ikväll blir det att testa en kortare löprunda runt kvarteret.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#17
28 juni 2023 kl 14:43
2 Gilla
Härligt att höra! Ibland behöver man bara prata av sig lite :)
2006 • Alingsås
#18
30 juni 2023 kl 11:43
Gilla
Fick också ett sår i nedre delen av tån efter bad i tisdags men har sprungit på och det har ändå blivit bättre. Skippade dock att åka 3 timmar bil till Skåne, ta in på vandrarhem för att springa 3 mil. Inte kul om man har besvär och då lika bra att springa hemma.
1991 • Norrköping
#19
30 juni 2023 kl 12:44
2 Gilla
Segt. Jag ska hänga vid en sjö imorgon, typ heldag, och det ska vara 25 grader varmt. Har tänkt spela säkert med såret och inte bada. Så Bror Duktig hade jag normalt inte varit men nu har jag ju alltså ett 24-timmarslopp om bara en vecka så inte ens en minimal risk tas. Kommer våndas när de andra hoppar ner i plurret...

Jag sprang testlöp på 1,5 km i onsdags och det kändes kanon. Blev således 7 km senare den kvällen. Igår meddelade jag coach att tån var bra och då blev det 15 km. Där tänkte jag mer på tån även om det på intet sätt gjorde ont. Idag blir det 30 km, blir ett bra test.

Risken för att det går upp måste vara minimal. Morsan tyckte att det hade läkt jättefint och allt som kommer ur såret är vad jag tror är lite var. Plåstret har en tunn nyans av rött när jag tar av det, ibland ingenting. Det har börjat klia en del men alsolsprit på en kompress tycker jag funkar bra för att motverka det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.