Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1158 visningar

Konstigt ont i knät

1978 • Vimmerby
#1
17 juli 2023 - 21:20
Gilla
Hej på er
Jag är töntigt ny på det här med löpning. En rätt smal tjej på 45 år som "sett ljuset" och vill komma ordentligt i form efter tre förlossningar.

Jag har inte tränat mycket innan men gått mycket - alltid runt 8000 till 18000 steg per dag. Började därför lugnt med ett schema jag hittade på iform.se, men höll på att dö av tristess. Hittade istället en tre km platt runda utanför huset som jag gick/joggade några gånger. Efter två och en halv vecka lyckades jag i fredags jogga hela rundan. Jag kör långsamt, i fredags 8:06/km och idag 7:16/km.

Allt känns bra när jag löpt och dag 2 brukar jag få träningsvärk. Två gånger har jag dag 2/3 fått ont i höger knä. Det har kommit huxflux och känts som en kniv rakt in nedre delen av knät, åt vänster - alltså sidan mot andra benet. Smärtan har sen mildrats något och i den formen suttit i två dagar där jag oxå haft svårt att räta ut benet/att gå skönt. Senaste gången kom detta i lördags, och då hade jag då löpt på fredagen. Idag måndag vaknar jag helt smärtfri och det finns inget spår av knäont. Likadant var det förra gången. Jag löpte min 3km runda igen idag och allt kändes jättebra. Jag har bra, dämpade skor.

Vad kan detta vara? Och hur bör jag förhålla mig? Överanstränger jag mitt knä?
Håkan B
1964 • Helsingborg
#2
17 juli 2023 kl 22:06
Gilla
Hej, det är så klart omöjligt att säga vad det kan vara. Är du orolig ta kontakt med en sjukgymnast. Men... det kan vara så enkelt att du behöver bygga upp lite styrka i benen t ex knäböj och utfall som du kan göra med din kroppsvikt. Har du fått prova ut skorna hos t ex löplabbet eller köpt dem rakt upp och ner?

Sen... det tar tid att vänja kroppen vid löpning. Jag kom från cykelsporten till löpningen med bra kondis men gick sönder titt som tätt för att min kropp helt enkelt inte hängde med i svängar. :)

Lycka till och ge inte upp. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
18 juli 2023 kl 01:21
1 Gilla
Knän är knepiga, jag killgissar på att det ändå är något slags överanssträngning. Eftersom du börjat från noll löpning till att springa rätt ofta, även om det varken är snabbt eller långt. lägg in en extra dag av icke löpning mellan löppassen, gör gärna något slags styrketräning, t ex gå i trappor, Försök hitta en kuperad runa att växla om med.
Att byta mellan olika slags skor är också bra
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
18 juli 2023 kl 07:38 Redigerad 18 juli 2023 kl 07:38
1 Gilla
Precis som Oldboy och Håkan är inne på, tror jag att du behöver träna upp styrkan i musklerna som "håller ihop knäna". Just detta att du har problem från båda knäna tyder på dålig benmuskulatur. Knäna blir helt enkelt "sladdriga". Var försiktig att springa nedför i backar (gärna uppför). Om du tycker styrketräning är trist är cykel/spinning bra för musklerna i benen.
1978 • Vimmerby
#5
18 juli 2023 kl 22:52
Gilla
Svarar på lite frågor:
Jag har köpt skor på Intersport, fått springa på deras band och fått min springstil analyserad. Jag springer tydligen helt rakt och har därför neutrala skor. Köpte Gel Nimbus, för jag ville ha bra dämpning då jag mest kommer springa på asfalt.

Jag har googlat runt lite och hittat mycket benstärkande övningar man kan göra hemma. Cykla i luften, tåhävningar över tröskel och trappsteg och så klart squats. Är det lämpligt att göra dessa på min vilodag? Om jag exempelvis springer måndag, onsdag, fredag - bör jag då köra de andra övningarna alla dagar eller behöver tantkroppen vila på vilodagar?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
19 juli 2023 kl 00:40
Gilla
Jag tror det är effektivare att köra korta styrketräningspass ofta än långa pass sällan. Jag tror också att du kan känna själv om du behöver ta helvila någon dag ibland. kroppen skickar en massa signaler, efterhand kan man lära sig tolka dem rätt.
1966 • Trångsund
#7
19 juli 2023 kl 06:40
2 Gilla
Känner igen det där från när jag drog igång med löpträning efter ett långt uppehåll för några år sen. Kroppen behöver återhämtningsperioder ibland. När man passerat 40 tar det längre tid att bygga upp hållfasthet i leder och ligament än vad det gör att bygga upp konditionen. Men ge inte upp, det blir bättre, och var beredd på att du kommer åka på en del bakslag med skadeuppehåll.
För mig tog det tre år innan jag kunde börja träna löpning i närheten av den nivån jag vill kunna hålla. Men nu är knäna starkare än på väldigt länge och milen på 37 minuter ligger inom räckhåll. 😆
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.