Löpning Träning 5 inlägg 1034 visningar

Vad händer om jag håller samma träningsnivå?

Moa
#1
13 oktober 2023 - 07:39
1 Gilla


Hej!

Jag har inga direkta mål med min löpning, allt jag vill är att kunna löpa obehindrat mellan 5 - 12km varje pass som jag gör nu, och bara njuta.

Jag är inte ute efter att förbättra mina tider, bli mer uthållig eller liknande.

Dock vill jag självklart att jag ska få bibehålla muskelmassa och kunna hålla den nivån jag gör nu när det kommer till distans.

Har lidit av svåra ätstörningar och är väldigt mån om att träningen ska kännas kul och skön, för att det inte ska bli tvångsmässigt igen.

Min ända oro är att jag ska förlora muskelmassa om jag inte fortsätter pressa mig till högre nivåer, eller att min förbränning ska saktas ner för att kroppen blir ”van” och att jag då inte ska kunna äta lika mycket som jag gör nu för att hålla vikten.

Undrar likadant motsvarande gym och styrketräning också!

Har ni några tips till mig eller kunskap kring hur det fungerar?

Tusen tack på förhand!
Emil
1987 • Luleå
#2
13 oktober 2023 kl 10:42
Gilla
Jag tror inte att det här är ett fysiskt problem. Man behöver inte tappa särskilt mycket muskelmassa av löpning. Däremot för att lugna ditt sinne kan du köra lite styrketräning emellanåt, men det kanske du inte njuter av?

Utan progression blir kroppen van, men om du har samma ansträngning så kanske du kan öka tempot till och med av att du just blir van. Högre hastighet på samma puls tex. Därför rekommenderar man pulshöjande aktivitet, eftersom de som blir vana tvingas öka aktiviteten för att den fortsatt ska vara pulshöjande och ge samma positiva effekter.

Samma med styrketräning. Om ansträngningen är samma men träningen är bra så borde du bli starkare. Då kan du alltså öka lite fast med samma ansträngning. Det kan vara en repetition, väldigt lite högre vikt eller dylikt. Sedan når man en gräns där det inte händer så mycket. Vid högre ålder börjar man tappa muskler av det, då handlar det om att förebygga.

Min egen träning kan nog se tvångsmässig ut för andra. Men jag mår bra av den och drivs av prestation. Bicepscurls kan jag väl göra för att det är kul dock.
1986 • Hjo
#3
16 oktober 2023 kl 07:27
1 Gilla
Jag har själv lidit av träningsrelaterade ätstörningar och känner igen dina tankegångar.

På din text tycker jag det verkar som om du inte är ute ur dina gamla mönster riktigt; både pga oror för minskad muskelmassa och oron för minskad förbränning.

Har du fortfarande någon kontakt med vården så att du kan få hjälp att lägga upp träningen utifrån dina förutsättningar?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
16 oktober 2023 kl 09:38
Gilla
Vill du njuta utan krav rekommenderar jag att du springer utan klocka eller nåt i mobilen som mäter prestation, låt kroppen själv bestämma farten, får du "spring i bena" och känner för att springa snabbt så gör det, känner du dig seg eller trött så bara lufsa på. Variera var du springer så att det inte blir tråkigt i onödan.
Kombinera gärna med yoga eller något gympapass som inte är alltför hårt. Tappar muskelmassa gör du bara om du drar ner på din träning och den kan byggas upp igen, det går ganska snabbt. Det som tar tid att bygga upp är skelett och bindväv (senor och muskelfästen) men om du håller träningen på ganska jämn nivå kommer kroppen att hänga med och förmodligen bli gradvis starkare. Kontinuitet är nyckeln till en kropp som orkar, inga långa avbrott eller perioder med tokträning.
1991 • Norrköping
#5
16 oktober 2023 kl 14:57
Gilla
Jag har inte egen erfarenhet av ätstörning, däremot har jag erfarenhet av att försöka ge råd till folk med ätstörning. Utifrån det du skriver så kan Maria var inne på någonting. Skrivet i all välmening.

Din fråga om förbränning:
1) Jag tror inte att du behöver oroa dig för att kroppen vänjer sig och att du helt plötsligt börjar förbränna mindre på dina löprundor.
2) Att du ens ställer frågan tolkar jag som att du är halvt öppen för att börja äta mindre för att kompensera för att intensiteten på passen går ner. Med din historik så låter det halvt livsfarligt så försök att släppa den tanken.

Din fråga om bibehållande av muskler och styrketräning:
För att bibehålla muskler behöver man inte göra lika mycket som när man ska bygga muskler. Det är det enda svaret. Jag vet inte hur du styrketränar idag eller vilka resultat du har haft så det är omöjligt att svara på. Det hade säkerligen varit svårt att svara på även med den infon. Men säg att man har ett upplägg för att verkligen gå framåt på gymmet, då kan detta minimaliseras rejält om syftet istället är att "bara" behålla det man har byggt upp.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.