Styrke/gruppträning Skador / Rehab 4 inlägg 220 visningar

Ljumsk/buksmärta svårdiagnotiserad

#1
13 mars 2024 - 22:03
Gilla
Tråden gäller skador som inte kan "provoceras" fram men ändå genererar smärta. Finns det andra med liknande erfarenhet?

I april 2022, drabbades jag av "plötsligt" ljumsk/bål/nedre revbenssmärta höger sidan. Det nyper på sidan av naveln, i ljumsken mot skrevet och över revbenen. Lätt smärta från revbenet mot bröstryggen. Träffade läkare som uppmanade att träna mer... Höll på med övervägande styrketräning ca 3-4 ggr i veckan för hela kroppen. Mycket utfall och utfallsgång gjorde jag. Jag hade så ont till och från. Bland annat krampsmärta om jag stod stilla och försökte arbeta stående på jobbet. Det slutade i att jag låg mest i sängen under ledig tid och mot augusti var jag i princip av med besvären. Träffade aldrig en fysio. Under juli månad sysslade jag med promenader var och varannan dag.

i december 2022 återupptog jag träningen. Hade en flytt där under hösten och väntan på att ett nytt gym skulle öppnas som gjorde att jag blev lite seg på att dra igång det igen. Träningen var ungefär densamma som tidigare, men jag la lite mer fokus på övre rygg, bakre axlar och började med marklyft.

I april 2023 så började smärtorna igen med "ilande" känsla i samma områden. Jag kände det första gången efter ett pass som jag tror var benpass som jag avslutat med sidoplankan.
Veckorna innan hade jag haft en kraftig ländryggssmärta, men sedan försvann den helt. Det började med ilande i sidan och längst nedre revben mot ljumsken. Sedan en stark krampande smärta med nervsmärta inslag. Svårt att "provocera" smärtan eftersom den var konstant. Var då under behandling av en fysio för mitt knä som diagnotiserats som hopparknä. Troligen beroende på att jag har insjunkna fotvalv och en halluxvalugs tå så min högra sida har belastats felaktigt under alla mina år. Sämre balans på den sidan. Fysio var rätt oförstående eftersom smärtan inte kunde provoceras på plats men gjorde ett program. Den avsåg träning av magmuskler, dragövning, utfall. Dvs väldigt lika det jag redan höll på med. Det slutade med att jag plockade bort min egna träning och bara körde sjukgymnastiken tillslut, eftersom jag tänkte att det var något jag gjorde i min träning. Smärtan stegrades upp från att vara ilande till konstant smärta. Min "sida/flank" är till och från väldigt öm och spänd. Någon månad med smärtan så börjar det även påverka nedre bröstryggen från det revbensområde som smärtar. Börjar med tiden plocka bort övningar även från sjukgymnastiken. Sista veckorna var det endast träning av bukmuskulaturen som jag körde rätt intensivt. Det jag kunde känna var en lätt huggande (men ej förhindrande) smärta i ljumsken vid första anspänning av muskulaturen i bukområdet.

I Juni slutar jag helt med sjukgymnastiken på grund av denna händelse. En morgon i samband med att jag sätter mig ner i soffan får jag en helvetes smärt attack. Svårt att beskriva men jag skulle nog kunna likna det med sendragssmärta som man får i vaden, fast i sidan/buken (svårt att säga den exakta positionen då det gör så jävla i stunden). Smärtan ledde till besök till akuten, smärtan hann dock gå över när jag kom in. De testade urin för ev. stenar men var OK.

Under sommaren spenderar jag mycket tid liggande med värmekudde. Jag tar promenader när jag orkar, som inte förbättrar det. Ibland har jag dagar utan smärta, jag tränar inte men är aktiv och gör saker då jag inte gillar att bara ligga still. Jag upplever aldrig en långvarig förbättring, men installerar en app för streching som jag börjar följa varje dag. Jag tycker streching är skönt, men är på gränsen till överrörlig (men inte överrörlig) så för den saken behöver jag det inte enligt vissa vårdgiare jag träffat. Däremot är jag generellt väldigt spänd och "hård" i viss muskulatur men rörligheten är bra.

Har "snapping" hip om jag går och lyfter benet lite högre. Upplever ljudet mer från ryggen än höften, men troligen någon höftböjardel som fäster mot ryggen som kanske gör det. Jag slutar med streching programmet efter en månad på grund av utebliven effekt.

I oktober börjar jag träffa en kiropraktor som påpekar benlängdsskillnad. Går på 7 behandlingar. Trodde det hade effekt, men märkte med tiden att det bara var spontana förbättringar ibland som sammanföll. Enligt kiro var jag låst i bäcken och bäcken var överrörligt och det var "revbenslåsning" och att man måste träna. Så jag började med bålträning varje dag med lätt belastning och dragövningar. Ökade sedan min belastning och under tre veckor körde jag varannan dag nästan till failure. Efter dessa tre veckor skulle jag ställa mig upp från soffan och fick en likadan smärtattack som i juni. Tänkte återigen åka till akuten men min skjuts hann inte fram innan det gick över. Var öm i sidan och via revbenet bak mot bröstryggen efter det. Avslutade försök till träning efter det.

Började träffa en osteopat nu i februari. Han sa inte så mycket om någon diagnos, men mitt högra ben var vridet (vilket jag visste om men ingen har sagt något om det) som korrigerades. Har efter det tränat insida lår och rumpmuskulatur efter inrådan, rörlighet för bröstryggen. Numera går jag rakt när jag går då jag sedan jag var 16 "kastat" in högerfoten snett. Har även börjat med stabiliserande bålträning på träningsboll, dvs där man balanserar genom att lyfta ben. Han noterade även låsning i bäcken men gjorde inget åt det då han tyckte det satt för hårt för att släppa på och hellre behandlade orsak än symptom. Och det har ju inte hjälpt att "släppa" på det som kiro gjort ändå. Jag bytte till sadelstol på jobbet, slutade sitta i soffan över huvud taget utan går runt i hemmet hela dagarna efter jobbet efter intrådan från osteopat, förutom när jag har väldigt ont då ligger jag med värmedyna.

Hade upp till 4 smärtfria dagar två gånger efter besöket. Men sen kommer skiten tillbaka. Det jag gjort senaste tiden är att träna "tyngre" dvs det känns lite jobbigt. Men bara insida lår, rumpmuskler och bål.

Ett nytt symptom var att jag 7 februari tog en joggingtur på 1,8 km. Fick avbryta eftersom jag fick ont/kramp i ljumsken.

Ibland tror jag att jag får ont om jag lyft tungt, ex flera matkassar. Jag kan inte få en "direkt" smärta vid fysisk aktivitet men det kan ibland komma senare. Om jag sitter kan jag få mer ont i revbenen, står jag länge kan jag få krampsmärta i sidan men det är inte säkert. Nu tränade jag sist för 3 dagar sedan där jag kört "musslan", höftlyft, sidogång med gummiband och en övning för insida lår. Samma dag bar jag även några viktplattor på 20 kg. Dagen efter hade jag fruktansvärt ont som nu klingat av till hanterbar smärta.

Nu idag träffade jag fysio på Vc första gången. Fysio kan inte provocera smärtan och vet då inte. Tycker jag ska prova en stärkande övning för höftböjaren, insåg när jag kom hem och skulle prova att det provocerar min snapping hip (som inte gör ont men låter). Fysio noterade inte min snapping hip under undersökningen.

Samtliga symptom är
Smärta i nedre revbenen, smärta i "bukväggen" (dvs jag har inte ont i själva magen), är väldigt hård i hela ljumsken, ibland strålar det lätt över framsida lår men för det mesta inte. Är spänd i "sidan" och om man trycker hårt är det ömt, men endast när muskeln är spänd. Ibland vandrar smärtan från revbenen bak i bröstryggen.

Andra "besvär" jag har sedan tidigare är att jag får lätt ont i höger skinka efter träning som jag haft i typ 10 år. Snapping hip (vet ej hur länge jag haft det) när jag lyfter höger ben (som inte gör ont av det).

Har träffat 2 fysio, 2 napprapater, 1 kiro, en osteopat, 2 läkare.
Vissa böjer bara på ryggen och höften sen är de nöjda, läkare klämmer och känner, fysio har gjort rörelsetester.

Jag kan själv palpera ömhet om jag sitter upp och trycker kring revbenen, men det blir inte samma sak när man ligger ner (och läkare vill bara klämma och känna när man ligger ner). Kan inte palpera ömhet i ljumsken.

Efter vissa undersökningar har jag haft stark smärta några timmar efteråt. Kan ha mer ont om jag handlat och burit tungt men behöver inte ha det. Beror lite på hur ont jag hade innan jag gjorde det.

Blir hänvisad till att jag ska äta div. mediciner för smärtan (utan diagnos) men jag ser ju ett samband mellan träningen och smärtan. Jag är aldrig sjuk, en aktiv (men inte överaktiv) person. Jag passar definitivt inte in i någon fibro diagnos (som ingen heller har föreslagit men det så antydan har varit, särskilt hos den personal som är ansluten till hälsocentral).

Min misstanke är muskelbristningar som dragits upp igen och igen. Har uppfattat det att det blir "förtjockningar" efter skador osv. Kanske har jag kompenserat för smärtan som gjort att den spridit sig lite på andra platser (det muskulära är ju en "kedja" som ska fungera tillsammans i en rörelse). Men jag vet inte vart mer än jag tror att problemet är kring höftböjare/bukmuskulatur. "Problemet" verkar vara att muskelbristningar ska orsaka smärta när fysio gör sina tester. Träning är bra mot smärta säger dom, men om smärtan är en skada så kan man inte hålla på hur som helst. Blir dragen fram och tillbaka i att jag ska träna/vila. Troligen är det något som tar tid att bli bra med, men jag kan inte lägga mig på soffan 1 år och vänta, eller träna på utan en rehab plan.
Det man noterat vid undersökning att ibland är jag inte lika rörlig i höger höft, men jag har fortfarande mer rörlighet i höften än en "stel" person.

Har någon haft en skada som inte kan palperas eller provoceras under en undersökning? Hur fick ni hjälp? Vart vänder man sig?

Kan tillägga att jag hade diskbråck vid 18 år. Nervsmärtor ner i foten. Smärtan kunde inte förstärkas oavsett vilken vinkel de vred mig i men jag blev värre av att stå länge eller sitta länge och troligen av tung träning 6 dagar i veckan. Efter 1 års tjatande fick jag MR och det var diskbråck. Är idag 29 år. Därför litar jag inte riktigt på de bedömningar jag får av vården. Under förnekandet blev jag rekommenderat att fortsätta med min träning, 6 dagar i veckan körde jag med tung belastning. Nervsmärtor hade jag i 2 år som kanske inte plågat mig så mycket om jag fått rätt hjälp från början.

1984 • Falun
#2
14 mars 2024 kl 08:12
Gilla
Jadu. 29 år och så mycket problem låter ju inte bra.

Det kan ju vara ett antal orsaker som ligger bakom dina besvär och förmodligen är iallafall en del kopplat till psyket. Om det inte var så från början så lär det väl vara så nu iallafall.

Diffusa smärtor som flyttar runt i kroppen och som dyker upp lite då och då är ju inga klassiska exempel på skador eller sjukdom.

Du beskriver också smärtorna som extrema och attacker. Du beger dig mot akuten men hux flux går det över.

Jag skulle testa KBT om jag vore du. Internetpsykiatri.se
#3
14 mars 2024 kl 23:14
Gilla
Det är rätt precisa områden det rör sig om, men svårt att beskriva i text. Alla andra platser på kroppen är ”felfria” så jag förstår inte riktigt vad du menar med smärta som flyttar runt. Då och då skulle jag inte säga utan det är för det mesta permanent. Blir lite bättre. Ökar träning = blir sämre. Det är väsentligt att helt kunna utesluta skador/överbelastning/inflammation så att felaktig träning inte förvärrar det och leder till permanent smärta. Därför frågar jag om råd från de som kan ha haft samma besvär.

Ska man rehabilitera det psykiskt innebär det att träna ändå. Så jag behöver vara säker.

Klart det blir psykiskt av att gå runt ovetandes. Först blir man avfärdad av läkare för att man inte haft ont tillräckligt länge så inget stöd. Sedan har man haft ont för länge och då sitter det i huvudet plötsligt.

Du hade också åkt till akuten om du plötsligt fick så ont att det inte gick att andas eller prata från ingenstans. Kopplade inte ihop detta med ”den vanliga” smärtan första gången. Men jag tror nu att det är relaterat och att det var någon form av sendrag eftersom det upprepade sig. Sendrag gör ju jävligt ont men inträffar oftast i vaden som inte är så dramatiskt. Så inget man förväntar sig ska inträffa nån annanstans eller förstår vad det är om man inte har haft det.
1984 • Falun
#4
15 mars 2024 kl 08:11
Gilla
Vet inte om jag skulle klassa ditt första inlägg som ”precist” =). Det är mycket text och du har många olika problem.

Smärtor som kommer i samband med eller efter träning beror väl oftast på överbelastning och vid besök hos sjukvården är det inte alls säkert att det gör ont när dom klämmer. Tycker man får känslan av att du sätter igång med någon slags träning väldigt intensivt……får ont och börjar om igen efter ett tag.

Angående det psykiska så har jag själv blivit förvånad mer än en gång vilka fysiska symptom hjärnan kan inbilla sig. Det behöver inte vara hela förklaringen men en delförklaring.
Ett väldigt starkt fokus på hur den egna kroppen känns hela tiden brukar ju faktiskt resultera i att man upplever diverse besvär.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.