Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 6719 visningar

Frossa efter långrunda

Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#1
24 april 2009 - 00:39
Gilla
Sprang dryga 3 mil häromdan vilket gick över förväntan, och jag är faktiskt lite stolt över min "bedrift". Men efter ca en halvtimme efter passet började jag frysa oerhört och jag kröp ner i sängen under duntäcket och fortsatte huttra. Efter ytterligare en timme var det tvärtom, jag blev varm och började svettas som en gris ett tag. Men efter detta var allt OK igen och jag mådde bra dagen efter, förutom att benen bar av betong. Är detta något någon annan också upplevt efter en långrunda, och vad kan denna reaktion bero på?
1972 • Västerås
#2
24 april 2009 kl 00:57
Gilla
Har inte upplevt det själv, men jag har läst nånstans att det finns ett infektionsfönster efter långpass. Gissar att kroppen är lite extra sårbar när de vanliga energireserverna är uttömda.

Däremot har jag efter ett längre pass upplevt synrubbningar som jag tror liknade aurafenomenen vid migrän. Lider inte själv av migrän, så jag är inte säker på att det var fråga om verklig aura. Besvären gick över efter ett par timmar.
Markus Avén
1960 • Linghem
#3
24 april 2009 kl 05:43
Gilla
Frossa efter långpassen är inte alls så ovanligt. Jag får det oftare på sommaren än på vintern vilket gör att jag förknippar det med vätskebrist.
Jag brukar ställa mig på vågen när jag kommer hem för att kolla hur mycket vätska jag minst behöver tillföra.
Jag brukar ändå lägga mig under duntäcket ett tag - det är ganska skönt även utan frossa.
csaba
1973 • Malmö
#4
24 april 2009 kl 05:53
Gilla
Jag har haft det ett par gånger (även om det var ett tag sen).
Jag har för mig att di har diskuterat det här på jogg (kan bara inte hitta det).

Efter en rejäl långpass så har jag också råkat ut för. När jag står i dushen och skakar och mår dåligt, men sen går det över efter ett par timmar.
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#5
24 april 2009 kl 08:20
Gilla
Fuskat med energiintaget under rundan ? Druckit mycket VATTEN utan att tillföra salter ? Druckit på tok för lite av allting ? Jag drabbades av precis dina symptom efter ett rejält långpass i somras. I mitt fall brast jag på punkten för mycket vatten UTAN att tillföra salter. Kroppen blir helt enkelt urlakad. ( lite som salt sill till midsommar )

/ Thomas
1982 • Kalmar
#6
24 april 2009 kl 08:35
Gilla
Jag hade precis samma sak (plus muskelvärk som vid influensa) någon timme efter att jag sprang 2,1 mil i mars. Och då hade jag ändå hunnit både äta och dricka ordentligt. Men det gick över efter ytterligare en eller två timmar.
Annie F
1981 • Tullinge
#7
24 april 2009 kl 09:41
Gilla
Så har jag oxå lite nu och då. Jag fuskar i stort sätt alltid med vätske/energiintaget på min långpass... har aldrig med mig vare sig det ena eller andra. Men frossan brukar gå över rätt snabbt och jag brukar se till att dricka ljummen-halvvarm dryck efter ett långpass så känns det bättre (Så gör jag iofsig ofta eftersomjag är en riktig fryslort i vanliga fall med ;-)
1974 • Göteborg
#8
24 april 2009 kl 09:45
1 Gilla
En annan möjlighet är att benmusklerna är fulla av blod efter passet, och stannar där ett tag om man plötsligt slutar springa. Prova att jogga ner väldigt lugnt under 5-10 minuter.
1955 • Sandviken
#9
24 april 2009 kl 15:17 Redigerad 24 april 2009 kl 15:18
Gilla
Att Karl.Johan fick väske brist och svettat ut en del mineraler är ganska klart.
Har själv råkat ut för detta flera ggr. Under tävlingar i stark värme är det inte så ovanligt att man får frossa och fryser av bara den.

har sett kompisar hamna under läkarvård och då fått intravenös vätsketillförsel för att återhämta sej..... gissa om de gör det....
Ja då vi andra går omkring med smärtor under några dagar så har dessa patienter mått jättebra redan dagen efter. Skulle själv vilja prova att få vätsketillförsel intravenöst efter ett långlopp.

En test som använts vid lopp i stark värme är att löparna får stå med armarna hängande efter sidorna för att sedan lyfta dem utåt uppåt. De som inte klarat detta har hamnat hos sjukvårdteamen.
alex
1980 • göteborg
#10
24 april 2009 kl 15:27
Gilla
Jag brukar inte ha det här problemet. Fast jag trodde att tråden handlade om att frossa efter långpass, vilket jag gör gärna och ofta. Favoriten är att springa förbi konsum på hemvägen och köpa ett paket ostkaka och en tvåa grädde. Det kanske även hjälper mot den andra varianten av frossa, vad vet jag.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#11
24 april 2009 kl 22:54
Gilla
Tack för dessa synpunkter. Av detta får jag väll dra slutsatsen att jag druckit för lite. Någon skyllde på väskebrist, men det tro jag inte på :-). Vad jag kan säga mer om min vätsketillförsel är att jag drack omkring en liter innan loppet och en liter under loppet och en liter efter loppet, i runda svängar, och rent vatten. Jag vet inte om det är tillräckligt för en tremilsrunda, det hade väll också lite att göra med hur vätskebalansen var innan jag drack min första liter. Men som sagt var detta min första runda med denna distans och min erfarenhet är inte så stor på området.

Hur gör ni med vätskan i samband med längre distanser, hur laddar ni och hur mycket dricker ni under och efter rundan? Har för mig att en läkare sade i TV i samband med Stockholm marathon 2008 att det var lika mycket problem med de som drack för lite under loppet som med de som drack för mycket, så det verkar ju inte heller bra, att dricka för mycket.

Och Thomas skrev om saltintaget, vilken betydelse har det och hur mycket skall man i så fall ta i samband med ett långpass?

Detta kan vara bra att veta eftersom jag planerat in en eller två pass till med denna distans innan Stockholm marathon.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
25 april 2009 kl 04:26
Gilla
Under våren har jag behövt en knapp liter vatten till 2h+ löpning. Brukar hälla i mig ett halvlitersglas vatten innan jag sticker ut, och brukar dricka en halvliter när jag kliver in genom dörren hemma.
Nu när det blir varmare ute kommer det gå åt mer vatten, kände i onsdags när jag sprang en mil att jag började få vätskebrist, nåt som inte hänt på ett milpass under hela vintern.

Frossa efter långpassen brukar jag kunna känna efter en stund, men jag brukar sänka ner kroppen i ett varmt och skönt bad, och efter det kryper jag ner under täcket en stund, så nåt obehag från frossan är det inte tal om :)
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#13
25 april 2009 kl 08:41
Gilla
För att slippa frossa o.dyl har jag börjat att krydda mina Runekakor. 2 tsk salt till en sats har visat sig funka bra för min del. Att skicka in en, eller två Resorb innan passet är inte heller en så tokig idé.

/ Thomas
1981 • Göteborg
#14
25 april 2009 kl 11:55
Gilla
Karl-Johan
När man tar ut sig över sin förmåga te x att springa långt, kan lopp kroppen reagera på detta vis.

Många gånger ( speciellt för några år sedan). När jag var ute på långpass, kom jag hem "skakade, frös" det du beskriver.
Det kan mycket väl vara kroppens signaler på " Jag är helt slut, jag reagerar bara på den hårda belastningen".

Men som allt måste kroppen vänja sig vid träningen för att reagera på ett "sunt" sätt.

Karl- Johan - När det gäller energi så finns det gott om tips av övriga skribenter. Men jag tycker du inte behöver vara orolig

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.