Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 8777 visningar

Överträning - min historia

Pär Hansson
1975 • Järna
#1
31 maj 2009 - 11:48
1 Gilla
Hej
Jag tänker här berätta om hur jag hamnade i en situation av överträning, där jag har tvingats avstå från träning i två månader nu. Både för att varna andra, och för att be om råd.

Jag har tränat löpning mer ”på riktigt” sen hösten 2007. Det gick bra och jag gjorde framsteg i hur långt jag orkade springa. Hösten 2008 sprang jag Lidingöloppet och ett marathon. Det kändes jättebra, men då när jag hade tävlingstider att jämföra med så tändes också en ohälsosam tävlingsiver. I december hoppade jag på Szalkais träningsprogram inför Stockholm marathon . Jag valde 3-timmarsgruppen, vilket egentligen var lite för tufft för mig med mina 3:25 på Ålands marathon, men jag resonerade som så, att där blåste det ju kulingvindar, och på ett halvår hinner man ju träna upp sig en del, och blir det för jobbigt är det väl bara att trappa ner och gå över till 3,5-timmarsgruppen.

I början gick det bra att följa programmet. Men jag hade ingen koll på hur det ska kännas när ett pass är lätt eller medelhårt. Jag tänkte att det faktum att jag lyckades hänga med i tidsmålen visade att jag hade valt rätt program. Men när det efter några veckor började bli dags för mer krävande pass, s k kvalitetspass, så märkte jag att jag inte hängde med riktigt i de angivna tiderna. Men jag hade bara en stegräknar-klocka så jag visste inte riktigt hur långt jag sprang, så om tiderna stämde eller ej kunde jag inte riktigt veta.

I januari började jag bli stel och öm på baksidan av låren, speciellt i muskelfästena mot rumpan. Jag fortsatte träna enligt programmet och efter några veckor gick det över. Jag hade feber under några dagar, utan medföljande halsont, huvudvärk eller hosta. Och jag blev även väldigt trög i magen, på gränsen till förstoppad, något som jag fortfarande är.

I mitten av februari noterade jag att jag sprang långsammare och långsammare , men gjorde ingen förändring i träningen. Jag skaffade en gps-pulsklocka och mha den såg jag att jag sprang långsammare än jag trodde, och att långpassen inte var lika långa som jag trodde.

I början av mars kändes benen tunga och stumma, och jag började göra avsteg i träningsprogrammet, och tog fler vilodagar och sprang lugnare. I mitten av månaden kände jag mig öm i lårmusklerna, h fram och v bak. Problemen med låren blev värre, och de gjorde att jag i slutet av mars slutade springa och istället körde lite cykling och simning. Det gjorde inte saken bättre men med hjälp av massage och naprapat-besök blev benen ok i mitten av april. Jag noterade ungefär samtidigt att min vilopuls var 5-10 slag högre än normalt. Och under några dagar kände jag en märklig yrsel som kom och gick. Den 22 april var yrseln borta, pulsen normal och jag kände mig helt frisk. Det kändes förstås jäkligt bra, och jag började springa igen. Dock ökade jag för fort efter skadeuppehållet, och med siktet inställt på maraton. Så efter en knapp vecka var jag sliten igen, och hade höjd vilopuls, sömnsvårigheter och bröstsmärtor. Så jag slutade träna igen. En vecka senare började jag sova onormalt mycket, 9-10 timmar per natt, och ändå var jag trött på dagarna, och sov ibland även en timme på eftermiddagen.

För ungefär en vecka sen blev mitt sömnbehov normalt igen, men vilopulsen fortsätter ligga 5-15 slag över det normala, och jag kan tidvis fortfarande känna tryck och ömhet i hjärtregionen. Igår kväll provade jag springa ett lätt och kort pass, för första gången på en månad. Det kändes bra, men jag tyckte pulsen gick upp rätt högt med tanke på den låga ansträngningen. Men jag har använt pulsklocka för lite för att veta vad som är normalt för mig. Däremot efteråt så låg pulsen 25 slag över det normala även två timmar senare. Och jag blev jättesömnig och sov 10 timmar i natt. Ändå känner jag mig inte helt utvilad idag.

Jag har tagit blodprov och kollat diverse värden, och tagit ekg, och det var normalt. Jag antar att det är överträningssyndrom, och att det bara är mer vila som gäller. Men det är jobbigt att märka att det knappt blir bättre. Inte visste jag att träningen kunde vara så förrädisk, och att det kunde bli så här fel. Jag ökade inte träningsmängden volymmässigt, men däremot intensitetsmässigt. Tidigare hade jag knappt kört intervaller alls, utan mest bara distansträning. Jag trodde att en skada är nåt som kommer plötsligt och gör ont, inte smyger sig på en så här lömskt, och att det bara är nyttigt att pressa sig hårt ibland. Fast jag tycket faktiskt inte att jag pressade mig så jättehårt. Det var väl det att jag under lång tid utsatte mig för utmattning utan tillräcklig vila och återhämtning. Om jag hade haft pulsklockan från början, och varit mer lyhörd på träningsresultat och kroppsliga signaler så hade jag nog inte hamnat här. Jag blev slav under träningsprogrammet, för tävlingsinriktad, och fokuserade alldeles för mycket på det stora målet Stockholm marathon.

Det blev ett långt inlägg, hoppas det är av intresse för någon. Min mentala hälsa under den här tiden skulle jag kunna skriva ett lika lång
< < < 1 2 > > >
Pär Hansson
1975 • Järna
#2
31 maj 2009 kl 11:49
1 Gilla
Hm, det verkar som jag överskred gränsen för hur långt ett inlägg får vara. Här är fortsättningen:

Det blev ett långt inlägg, hoppas det är av intresse för någon. Min mentala hälsa under den här tiden skulle jag kunna skriva ett lika långt inlägg om också. Jag kan bara nämna att de senaste veckorna har jag varit på oförskämt bra humör. Är man övertränad ska man ju vara deppig och apatisk enligt symtombeskrivningarna. Att stå och kolla på maran igår var däremot rätt sorgligt, när jag borde ha varit med och sprungit.

Tack för mig.
1964 • överkalix
#3
31 maj 2009 kl 12:23
Gilla
Otroligt bra inlägg pär,vi är nog många som är övertränade utan att veta om det.Men jag hoppas du kommer ut på löparbanan snart,man fick sig en tankeställare av ditt inlägg i alla fall jag.
1978 • Älmhult
#4
31 maj 2009 kl 13:25
Gilla
Håller med, grymt inlägg!
Neta Hedberg
1955 • Luleå
#5
31 maj 2009 kl 13:58
Gilla
Tack för inlägget Pär! Det ska jag läsa många gånger! Hoppas du kommer igen när tiden är mogen!
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#6
31 maj 2009 kl 14:21
Gilla
Fy vilken j#%&a resa! Hoppas du hinner njuta av allt annat i livet och tar löpningen som den kommer när det är dags. Kanonbra inlägg!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
31 maj 2009 kl 16:37 Redigerad 31 maj 2009 kl 20:42
Gilla
Hej Pär.
Löpningen är verkligen ett konstigt fenomen som både ger och tar.
Jag känner verkligen med dig som bara ville bli bättre på det som ger dig energi, och så slår det så bakut som det har gjort för dig här. Utbrändhet/överträning är något av det grymmaste man kan råka ut för, alla medicinska prov visar att det inte är något fel på kroppen, men orken har bara förtvinat.

Utan att jag alls har någon medicinsk kompetens, vågar jag mig ändå på några försiktiga kommentarer. Men jag tror att det bästa du kan göra i nuläget är att se till att få kontakt med en läkare med specialistkompetens inom idrottsmedicin. Då kan du få riktiga bra råd av någon som verkligen har rätt kompetens inom ditt område.

Det är verkligen fantastisk att ditt humör varit bättre på sistonde. Att man blir grinig och deppig av att inte kunna träna kan både jag och hon jag bor med verkligen hålla med om.

Jag använder pulsklocka på nästan alla mina pass och är övertygad om att hjärtat inte kan luras. Har man en infektion i kroppen "känner" jag av det, men om jag försöker träna iallafall, ser jag det direkt på puls mot upplevd ansträngning.

Jag tror att nyckeln till framgång för dig är att vara lyhörd mot kroppen, och starta som en nybörjare. Din resa framåt kommer nog inte att bli en dans på rosor, men skriv gärna in här om dina framgångar och motgångar, så kommer du garanterat att få stöd. PM till mig är välkommet närsom. Vet at både Per Elofsson och Sveriges bästa Triathlon talang råkat ut för det samma, så du är inte ensam om detta fenomen.

Det att du tog dig in till Stockholm igår för att hjälpa oss som kämpade, var en fantastisk hjälp för alla oss, och en stor seger för dig. Nu vet du var du vill vara, jag tror att du har hittat din målbild. Du kommer garanterat att känna din kropp på et helt fantastiskt sätt när du är genom återhämtningen, och kommer att lära en massa om dig själv på vägen.

All lycka till på vägen, Pär!

Mvh
Tom
1985 • Göteborg
#8
31 maj 2009 kl 19:12
Gilla
Vilket bra inlägg! Det var modigt att skriva det. Jag känner själv igen mig i att vara deppad när man inte kan träna, det är mycket värre än vad folk kan tro.

Hoppas verkligen att allt blir bättre och stort lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
1 juni 2009 kl 00:16
Gilla
Väldigt bra skrivit! Jag tror man måste vara mycket försiktig när man ökar upp mängden, och försöker bli snabbare. Det går aldrig att tvinga kroppen att bli bättre, går träningen sämre än man räknat med några gånger, då är det en varningsignal, och man behöver träna lite lugnare ett tag, och kanske minska på mängden en aning, Jag har själv blivit övertränad många gånger, kört för hårt i ett marathonlopp, och blivit seg i flera månader, ibland tränat för envist och varit seg en månad, ibland upptäckt faran i tid och bara varit seg en vecka. Jag tror att man behöver vara lite mer långsiktig, ha lite mer tålamod, blir man inte i form till ett lopp, finns det ju nya lopp i mängder under hela året, bara att slå till när tiden är mogen.
Per M
1964 • Uddevalla
#10
1 juni 2009 kl 02:43
Gilla
Bra inlägg Pär! Man får lite perspektiv av din berättelse. Jag inser att jag behöver mer långsiktiga mål och inte bli så besviken när jag riskerar missa ett lopp pga överansträngning/sjukdom/skada.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#11
1 juni 2009 kl 08:27
Gilla
Tack för din historia Pär. Det finns lärdom där för oss alla. Önskar dig lycka till på vägen tillbaka!
1975 • Växjö
#12
1 juni 2009 kl 09:01
Gilla
Bra inlägg. Tränade sönder min egen kropp 1995 och har lidit av det sedan dess. Jag är glad att du visat stor insikt om din situation!
mvh
1973 • Mjölby
#13
1 juni 2009 kl 11:02
Gilla
Känner igen mig Pär!!

Jag sneglade på Szalkais program för 3:30 (följde det inte slaviskt, men ganska nära). Jag tyckte nog egentligen att långpass varje söndag verkade mycket, men körde på ändå.

Som säkert många andra kör man ju på så länge kroppen inte säger något, och så helt plötsligt slog det till. Som du beskriver, baksida lår upp mot skinkan, där var mina problem. Jag valde efter ett långpass 29/3 då jag knappt tog mig hem att lugna ned mig, och har fortfarande inte hämtat mig fullt ut.

Jag fick inte heller springa maran i år.... LL är mitt viktigaste mål, så jag tar inte några risker.

Mitt misstag (jag måste vara stendum för jag gjorde exakt samma miss i fjol) är nog att jag ökar mängd och tempo samtidigt, och ganska mycket. Och springer generellt för långa pass. Mitt "korta" pass ligger mellan 12-13 km.

Nu ska jag försöka köra lite kortare, mer varierad träning, och långpass högst varannan-var tredje vecka.

Jag önskar dig Pär, och alla andra lycka till med träningen, och ser fram emot LL i höst och maran nästa år.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
1 juni 2009 kl 11:44
Gilla
Tack för din historia Pär!
Upplevde något liknande förra sommaren när jag satte igång med tröskleträning 4 dagar efter sthlm marathon. Inte smart. Gick hur bra som helst första passet, sen blev det en ständigt nedåtgående spiral. Pulsen vid liknande ansträngning steg, låg runt 37,7 i flera veckor utan infektionstecken. Trött, dålig sömn. Träningsuppehåll i några veckor och föriktigt lågpulsträning ledde så smånigom till att trenden vände. Men det tog lång tid! Hela sommaren som man längtar till vunder vintern, de där underbara passen med fågelsång och kaprifoldoft fick försakas.
Så ni sprang nu i sthlm; ta det lugnt de närmaste veckorna! Kroppen behöver mer läkning än vad man känner!
Pär Hansson
1975 • Järna
#15
1 juni 2009 kl 12:41
Gilla
Vad glad jag blir för era fina kommentarer, de värmer verkligen. Tack.

Om jag kan bidra till att någon undviker att gå i samma fälla så är ju det jättebra.

Jo det är viktigt att kunna njuta av annat i livet än träningen. När löpningen blir en stor och viktig del av ens liv är det lätt att känna sig helt tom och värdelös när man inte kan hålla på med den längre. Så det är viktigt att ha andra intressen också.

Angående den mentala biten så gick jag in i en period av grinighet och likgiltighet redan i höstas, som varade fram till våren. Men det skedde en del förändringar i min livssituation under hösten och vintern, så det är svårt att säga om det berodde på överträning, eller om det sig orsakade stress som bidrog till överträningen. Svårt att veta vad som orsakade vad.

Skadorna gjorde mig mer oroad och stressad. Men nu har jag accepterat situationen, och lyssnat på avslappnings- och avstressningövningar. Det har gjort mig mycket gladare och mindre grinig och apatisk. Mitt humör har gått mycket upp och ner. Små tecken på förbättringar eller försämringar av mitt tillstånd har påverkat humöret.

Träningen blev inte lika rolig när jag följde träningsprogrammet. Så här i efterhand kan jag tycka att jag blev besatt av att uppfylla det programmet sade. Jag tyckte ju mer om att springa långt och långsamt än kortare och snabbare och intervaller mm. Ändå valde jag programmet. Jag valde att träna för ett mål istället för att ha kul under resans gång. Idiotiskt.

Och jag möttes av blandade budskap. En del säger att man ska ta det lugnt, lyssna på kroppen, ha så mycket kraft kvar efter träningspasset att man skulle orka lika mycket till mm. Men andra säger att man måste satsa hårt för att bli bra, lite småskador kan man träna sig igenom, och att svackor kan man också träna sig igenom, och att man blir bra på det man tränar. Utan att egentligen tänka efter så gick jag på det senare, och tänkte väl att det är de som blir bäst.

Det är lätt att gräma sig så här efteråt. Tänka att hade jag bara gjort lite annorlunda så hade jag inte hamnat här. Att jag borde varit mer nöjd med att jag faktiskt lyckats springa en mara, (på en skaplig tid dessutom), och satsat på att upprätthålla och kanske långsamt förbättra resultatet, istället för att ganska snabbt mest börja fokusera på bättre tider. Jag tyckte jag gjorde så stora framsteg att jag själv blev förvånad över min egen förmåga, och det gjorde mig övermodig. Jag trodde att jag skulle klara av mer än jag gjorde.

Hulk Hogan:
Berätta gärna din historia! Vad var det som hände?

Tack igen för er omtanke och era stärkande ord!
Pär Hansson
1975 • Järna
#16
3 juni 2009 kl 10:28
Gilla
Tom-Ingar:
Jag har försökt hitta en läkare i Stockholmsområdet som kan det här med överträning. Carter Farrell som är specialiserad på löpare säger sig inte kunna mycket om överträning, och hänvisade mig till Idrottskliniken. Där sa de att de bara tar sig an ortopediska skador och hänvisade mig till Klas Östberg på Sophiahemmet, och han svarade på sms att han inte har några tider. Nu känner jag mig inte så motiverad att leta längre. Tycker att jag blir bättre och bättre, om än mycket långsamt.
1967 • www.sapiens.se
#17
3 juni 2009 kl 13:35
Gilla
Pär: Du ska nog inte nödvändigtvis söka dig till idrottsläkare. Min erfarenhet av andras överträning är att det handlar om den totala stressen på kroppen. En form av utbrändhet. Så den typen av läkare är nog bättre att vända sig till.

Allt handlar om helheten. Har man mycket på jobb eller andra privata åtaganden så kan man behöva dra ner på träningen. Jag är fullt och fast övertygad om att överträningssymptom kan en och samma person få vid vitt skilda träningsmängder beroende på hur resten av livet ser ut.

En bra grundregel tror jag är att känna efter om träningen ger energi eller tar energi.
Anna W
1980 • Hisings Backa
#18
3 juni 2009 kl 19:10
Gilla
Finns en bra bok om överträning "Träna smart" av Göran Kenttä och Peter Hassmén. Handlar om hur man ska göra för att undvika överträning genom att utvärdera dels träningen men också hur man har skött återhämtningen och andra stressfaktorer i livet. Är främst riktad till tränare för elitidrottare, men det finns en hel del att ta till sig även för motionärer.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#19
3 juni 2009 kl 21:54
Gilla
Pär,
Jättebra att du tog dig tid att leta efter en läkare, men ser att det verkar vara svårt att hitta någon. Min tanke var att det kanske fanns någon som verkligen var bra hur man ska komma tillbaka efter denna typ av utmattningssyndrom, och se det från ett idrottsutövarperspektiv. "Den vet best hvor skoen trykker som har den på" brukar min gamla farmor säga, så du känner dig själv allra bäst.

Kalas att du känner dig bättre, var bara försiktig nu...



Pär Hansson
1975 • Järna
#20
3 juni 2009 kl 22:04
Gilla
Marcus
Jag tror du har rätt angående den totala stressen på kroppen. Jag fick ett uppvaknande för ca 1,5 månad sen när jag insåg att jag har varit väldigt stressad inombords, utan att jag egentligen märkte det själv. Nu när jag lyckats varva ner så märker jag en stor skillnad, och det är nog mycket därför jag för det mesta är på så bra humör numera. Men om det var stressen som bidrog till att orsaka överträningssyndromet, eller om det istället var överträningen som gjorde mig stressad kan jag inte avgöra.

Anna
Jag har läst "Träna smart" och den en bra, men den säger inte mycket om vad man ska göra när skadan väl är skedd. Men det verkar bara vara vila som gäller, och efterhand eventuellt mkt lätta och korta träningspass. Jag har också införskaffat "Idrottarens återhämtningsbok" av Göran Kenttä och Michael Svensson. Den är också bra, men väldigt djupgående och vetenskaplig. Den är på lite väl hög nivå för mig. Den innehåller också intervjuer med några elitidrottare, bland annat den övertränade Per Elofsson.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.