Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 5980 visningar

Fel startgrupp i midnattsloppet sthlm,taktik?

Michael Omberg
1973 • Enskede
#1
25 juli 2009 - 14:25 (Redigerad 25 juli 2009 - 14:42)
Gilla
Hej....!
Jag ska starta i Midnattsloppet i startgrupp 6.
Hade tänkt att få en annan startgrupp men anmälde mig för sent tyvärr.
Det är endast mitt andra motionslopp men tidsmässigt ligger jag på träning ca 48-50 minuter på en mil utan att ha maxat mig.
Mitt senaste motionsloppresultat är 53min på en lerig 1 mils bana i våras i Blodomloppet och den tiden gjorde jag bara med en månads löpträning i kroppen.
Jag tränar sedan i våras regelbundet 4ggr per vecka och har toppat formen inför detta lopp bland annat.
Tidsmässigt är naturligtvis min startgrupp helt fel och vilken är den bästa taktik jag kan göra för att avancera i loppet och kunna få löpa i den takt jag vill..?
Är det bästa att ta det lugnt när det har börjat röra på i fältet och öka takten rejält sista 4 km?
Brukar kunna avsluta sista 2km i ett högre tempo och gör jag det så kan naturligtvis avancera lite men det är nog för sent för tidsmässigt kan jag bara bättra tiden med 1 och en halv minut per kilometer då.
Taktiktips?
Fler som har kommit i fel startgrupp?hur löste ni det?
Mvh/Mikael
Bengt
1979 • Vallentuna
#2
25 juli 2009 kl 14:52
Gilla
Jag startade i startgrupp 6 förr året. Jag har för mig att grupp 6 startade 5min efter grupp 5. Jag var ute i god tid och stogd absolut längst fram i min startgrupp förra året. Detta giorde att jag hade "fri väg" en bit, men det tog tyvärr inte så lång tid innan vi var i kapp de sista i grupp 5.
Det blev en del kryssande bland folk men gick ändå rätt bra, kom i mål på lite drygt 43min.

Så det bästa råd jag kan ge dig om du vill springa snabbt är att starta så långt fram i din grupp som du kan.

I år var jag ute i god tid och startar i 1c.
1963 • Göteborg
#3
25 juli 2009 kl 15:37
Gilla
Taktik, som de andra säger. Stå långt fram i din startgrupp, var på plats tidigt. I början så springer du på Ringvägen som är bred så trängseln är inget problem. Det finns säkert några som är snabbare än du, så håll du ditt tempo. Efter 3 km börjar du komma ikapp föregående startgrupp, ta det då lugnt och spar dig till stigningen 4-6 km, där kan du ta i och passera många. Ta sen igen dig något i nedförsbackarna innan det är dags nästa uppför. Nu är banan jämntjockt full med löpare och det är bara att acceptera läget, men ta i uppförsbackarna och där det är brett om du vill komma fram. Upploppet på Hornsgatan finns det gott om plats, så där är det sen fritt fram för spurten.
Michael Omberg
1973 • Enskede
#4
25 juli 2009 kl 20:19
Gilla
Låter som ett bra tips ang att stå långt fram i min startgrupp,gäller att komma dit tidigt..
Självklart ska jag löpa mitt tempo,inte snabbare iallafall för då är loppet förlorat för min del.
En av mina rundor är på 12.69km varav 5km är längs årstaviken där det är mycket backigt i skogen men som ger väldigt mkt så jag brukar känna mig stark i uppförsbackar.
2006 • Alingsås
#5
25 juli 2009 kl 20:28
Gilla
Det är närmast ett måste att stå bland de första om man har hamnat i en för långsam grupp, sen skulle jag nog välja att springa längst ut på någon av kanterna. Det brukar vara mest folk i mitten och på kanten brukar det gå att emellanåt springa på trottoarkanten och liknande för att runda folk som springer för långsamt.
Men det kommer säkert att bli ett ryckigt lopp för din del men det är viktigt att du inte stressar upp dig om du för en stund skulle fastna bakom långsammare löpare.
1971 • Sorunda
#6
26 juli 2009 kl 08:26
Gilla
Förra året så var de flesta ganska noga med att hålla till höger för att släppa fram snabbare löpare (iaf där jag sprang, som höll "rätt fart"), så tipset är väl att hålla till vänster.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.