Löpning Kost & Näring 9 inlägg 4204 visningar

Kost för uppbyggnad

Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#1
6 augusti 2009 - 16:08
Gilla
Tja.
Har letat i forumet men det verkar verkligen råda massa åsikter om kosten.
Själv så käkar jag rätt mycket pasta och även kött.

Har börjat göra gröt också till frukost ändå skriker min mage efter mer.

Viktigt att tillägga att jag är en sk lateblommer har inte tränat aktivt på ca 20 år och har kommit igång nu i en månad.

Finns det nått tips nån har som kan vara att tänka på typ dryck eller pulver som man kan göra att man får ut mer av sin träning.

Själv springer jag på morgonen men brukar ta mig lite fjällyoghurt med hjortron innan jag tar mig ut på rundan.

Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#2
6 augusti 2009 kl 19:47
Gilla
Kul att du kommit igång med löpningen!
För att få ut mer av sin löpträning finns endast en lösning: mer löpträning. Tyvärr är det en ond cirkel och man får aldrig nog...bara så du vet :)

Vad gäller kosten: strunta i pulver och drycker, det kostar mer än det smakar. Ät varierad kost och regelbundet.
Själv åt jag Italiensk lundaglass från glasskulturen innan dagens löprunda. Varierat? Ptja, det var två smaker.
Fanny Klingborg
1980 • Hägersten
#3
6 augusti 2009 kl 21:37
Gilla
Johnny: Jag har själv bara löptränat ett par månader, men märkte snabbt att jag blev hungrigare än jag var van vid. Tränade annat innan ca 3 dagar i veckan, men ökade träningsmängden till 4 pass i veckan, ca.

Ibland var det löjligt, jag åt allt som kom i min väg och särskilt på kvällarna, mackor, trippla portioner mat, godis, typ allt.
Min lösning är att blanda shake på proteinpulver efter hårda träningspass, eller som mellanmål när jag jobbar och ska träna sent på kvällen. Jag vet att man ska äta varierat och jag tror säkert att det fungerar för många utan att behöva köpa kosttillskott, för visst, det är inte särskilt billigt. Men jag hinner helt enkelt inte äta de mängderna min kropp verkar kräva när jag tränar. När jag dessutom ökat vattenmängden från ca en halvliter till en och en halv liter per dag så har hungern kunnat tämjas. Det tar nog ett tag att hitta rätt i början och veta vad som fungerar för en själv. Lycka till!
Per Lantz
1970 • TABERG
#4
6 augusti 2009 kl 22:14
Gilla
Proteinpulver?????

En av de riktigt stora fördelarna med löpningen som jag ser det är att man kan ge sig hän i köket och vid matbordet utan att behöva tänka så mycket på vikten. Personligen tycker jag att kosten är en lite för viktig fråga för att reduceras till en fråga om pulver. Så mitt råd till dig är att se till att äta
en varierad och väl sammansatt kost och se dessutom till att den är välsmakande. God mat är livskvalitet. Lägg pengarna på något annat än proteinpulver. Du kan möjligtvis ha behov av någon återhämtningsdryck om du har tänkt att köra långpass, fast personligen anser jag att en kopp varm O´boy funkar lika bra efter långpasset. Det är ju pulver förvisso. :-)

Johan H
1976 • Göteborg
#5
6 augusti 2009 kl 22:37
Gilla
Per: För mig är problemet det omvända som för Fanny att jag tycker jag äter hela tiden men är ändå nästan alltid hungrig, speciellt på kvällen så det är väldigt svårt att få i sig tillräckligt med energi, Jag är emot pulver och dricker det inte men snart så kommer jag nog börja med det då jag med vanlig mat har väldigt svårt att få i mig tillräckligt.
Exempelvis Idag käkade jag frukost kl 8 bestående av ägg + yoghurt med nötter och juice, kl9.30 tog jag en macka, kl 12 lagat mål med mat en rejäl portion ris,sallad och wokröra, kl 14: en macka med korv+sallad, kl 15: kaffe+ vetekrans, kl 16: en macka + banan, kl 19: middag, pastasallad med tonfisk käkade nog dubbelt så mycket som alla andra, kl20: en rejäl portion glass med jordgubbar + 2 st kärleksdröm , kl21: en banan)
Nu är jag superhungrig och skall käka lite yoghurt + nötter och kanske en banan till.... Känns som dagarna går åt till att äta....
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#6
6 augusti 2009 kl 23:49
Gilla
Skönt att se att det inte bara jag som har problem med aptiten.
Kroppen skriker efter mat när jag har sprungit.

Ang mitt mål skall försöka ta mig så pass långt att ja klarar midnattsloppet ..visst blygsam målsättning men det räcker nog att ligga på milen för mig.
Långa distanser kommer nog inte vara min grej.

Dock kanske jag funderar på det sen när ja klarat av mitt delmål.

Men gröt funkade hyffsat dock inte helt.
Skall testa fiberhavregryn nästa gång
Camilla Green
1982 • Linköping
#7
7 augusti 2009 kl 07:59 Redigerad 7 augusti 2009 kl 08:03
Gilla
Jag har alltid tyckt mycket om mat och ätit stora portioner men löpträningen har gjort mig till världens matvark! :) Däremot så har jag väldigt svårt att äta precis efter ett pass, får tvinga i mig så att ja får bra återhämtning. Jag springer o andra sidan mest efter frukost.

Det som är bra med löpningen är att ja kan äta precis vad som helst och hur mycket som helst utan att gå upp ett gram. Då kan man unna sig att äta mer. När kroppen säger till om att den är hungrig så är det för att den behöver näring, då ska man äta.

Proteinpulver tycker jag kan vara ett bra komplement men inte som ersättning av riktig mat. Efter ett hårt pass behöver man även kolhydrater så då räcker det inte med bara proteinpulver. Inte för mig i vilket fall. :) Det finns ju pulver med både protein och kolhydrater annars (då menar ja inte inte bantningspulver som Nutrilett el likande) men ja har aldrig provat det själv så ja vet inte om det är bra. Finns säkerligen på alla sportaffärer eller så finns det på gymgrossisten.com.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#8
7 augusti 2009 kl 08:59
Gilla
Hur hungrig man blir tycker jag hänger ihop med hur hårda pass man kör. Jag är i princip aldrig hungrig efter ett lågpulspass där man huvudsakligen kör på fettförbränning...inte ens efter ett före-frukostpass. Kör jag hårdare - intervaller och liknande - så blir jag hungrigare. Kör man slut på glykogenförrådet så blir man rätt hungrig! Vill man verkligen gå ner i vikt och inte tära på matkontot så skulle jag rekommendera fler långa, lågintensiva pass som bränner fett!
Camilla Green
1982 • Linköping
#9
7 augusti 2009 kl 09:59 Redigerad 7 augusti 2009 kl 10:00
Gilla
För mig är det tvärtom, de få ggr ja kör lågpuls innan frukost är jag hungrig efter (antagligen för att ja just inte ätit något än) och de pass ja kör efter, hårda el inte blir ja det inte. Äter alltid nåt i vilket fall. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.