Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3012 visningar

Fråga om ont på insidan av smalbenen...

Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#1
4 september 2009 - 16:48
Gilla
Har joggat till och från i flera år och är inte helt ny i löparspåret så att säga men, nu när jag sprungit de sista löparrundorna har jag fått ont ca en dm ovanför fotknölen på insidan av smalbenen. På båda sidor och det gör ont att gå, blir stel liksom och ännu ondare om man trycker där. Det går över på ett par dagar. Men jag fattar inte vad det beror på? Har inte haft problem med detta förr. Första gången det kom var efter en lång milsrunda på ganska ojämn terräng. Sen har jag bara sprungit på jämt underlag och ändå får jag ont. VAD är detta? Det är inte benhoinnorna, de sitter inte där. Skulle bli ganska irriterad om en sån grej ska sabba mitt springande nu när konditionen inte är ett hinder egentligen.

Nån som har en aning om vad detta är och vet vad man kan göra åt det??
Paulina F
1977 • Hässleholm
#2
4 september 2009 kl 18:29
Gilla
Jag tycker det liknar dom problem jag haft.
Här berodde det på att jag pronerar rejält och alltså överanstränger insidan av foten och smärtan strålar uppåt en bit.
Nu, med bra skor funkar det fint igen..

Bara en tanke, fast om du sprungit i flera år borde det väl ha märkts tidigare..
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#3
4 september 2009 kl 20:12
Gilla
DEt låter faktiskt som samma sak som jag led av (å lider ännu lite av). Å, jo, det är benhinnorna. Ok, nu är det ju amatör diagnostik men ändå. Jag fick efter isotopröntgen veta att jag inte hade en stressfraktur utan att det var benhinneinflammation. Vila i tre månader och sjukgymnastik i form av stretch och exentriska tåhäv i trappa motsv. nu är problemen på avtagande!

Även jag pronerar rätt kraftigt så jag skaffade ortopediska ilägg och det var bra men räckte inte.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#4
5 september 2009 kl 15:49
Gilla
Tack! Ok, kanske får inse att det kan vara benhinnorna ändå då, det trodde svärfar med som är sjukgymnast... Han föreslog antiinflamatorisk gel typ voltaren eller zon. Men jag blir fundersam när ni säger att ni ponerrar... När jag testsprungit på löpband för att köpa skor så säger de att jag springer neutralt och därför inte behöver skor med förstärkning. Nu råkar det dock vara så att jag i våras köpte nya skor, de jag hade innan var förstärkta i sulan på insidan av fötterna, de jag har nu är neutrala... Ska det vara så retligt att det är skornas fel? Fast jag har ju fått problem nu, men skorna köpte jag i våras. Lite surt i så fall, de var inte billiga!
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#5
5 september 2009 kl 16:14
Gilla
Ja, nu måste man ju inte pronera för att få problem med benhinnorna.

Antiinflamatoriska geler är inte något jag tycker det är värt att lägga pengarna på. De jobbar så ytligt att de troligen inte kommer att hjälpa. Jag bröt axeln i våras och fick antiinflamatoriska tabletter på recept för det. Hörde med min sjukgymnast på idrottsmedicin och han sa att de kommer att, så att säga, ge sig på benen också å att det inte är någon nackdel. Däremot har det aldrig varit på tal att jag skulle få antiinflamatoriskmedicin just för benhinnornas skull.
1974 • Granan
#6
5 september 2009 kl 16:15
Gilla
Finns det inte sulor att lägga i skorna som har lite stöd. Pronerar man bara lite milt så kanske det hjälper. Är ju som du säger surt att behöva byta ut dyra skor.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
5 september 2009 kl 17:13
Gilla
Elisabeth, har din svärfar undersökt dig eller har ni talats vid per telefon? I o f s är de flesta sjukgymnaster inte så hemma på träningsskador men det bästa vore förstås om någon yrkeskunnig person (sjukgymast eller naprapat) med idrottsinriktning fick undersöka dig.
Jo, det kan vara skornas fel men jag tror ju inte det. Neutrala skor och neutralt steg låter liksom okomplicerat, men skor ställer till med mycket elände. Har du de gamla skorna kvar kan du ju testa med dem, åtminstone ger det dig nog en ledtråd, men egentligen är det ju stretch och styrketräning av rätt muskler som brukar vara standardreceptet. I enstaka fall kan antiinflammatoriska medel göra nytta genom att bryta en ond cirkel men det låter som om folk tror att de botar och det gör de ju inte, inflammationen är bara ett symptom.
Det finns några ställen på nätet där man kan leta efter möjlighet att själv ställa diagnos: www.exrx.net och www.sportsinjuryclinic.net till exempel
Springa barfota, balansplatta, excentriska tåhävningar är övningar som stärker underbenen, men bäst effekt får du ju om du mest tränar just den muskel som är för svag och den kanske du behöver hjälp att hitta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.