Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 8813 visningar

Ont i naglarna på mina stortår!

Roland Söderström
1962 • Onsala
#1
11 februari 2010 - 12:13
Gilla
Jag har hat inte haft ont men fatt blanaglar i en herrans massa ar.
Pa melbourne marathon sa var det en tjej som salde Injinjis ta strumpor. http://injinji.com/
Jag anvande dom pa min halvmara och hela tiden efter det, mina blanaglar forsvann sakta men sakert.
Nu mar mina tar sa himla mycket battre inga blanaglar och mina naglar ser normala ut igen.
Jag anvander dom bara nar jag springer.

Kanske vart att testa?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 februari 2010 kl 18:21
Gilla
Förstår inte hur tåstrumpor kan hjälpa mot blånaglar men det finns mycket jag inte förstår. Mot skavsår tror jag de är bra.
Ont i tånaglarna kan vara ett förstadium till blånaglar, om det inte är nageltrång förstås. Sök på blånaglar på jogg så får du nog upp några trådar. Springer man riktigt långt så kan vilken sko som helst vara för liten, mina är tre nummer "för stora" vilket har hjälpt men inte fullständigt. Man kan skära bort delar av skon ovanför/framför drabbade tår. Eller springa i Foppa-tofflor (!), rekommenderas av ultralöparen Rune Larsson om jag minns rätt på namnet.
Visst blir steget en smula annorlunda på löpband. Kanske spänner du dig mera? I halkan ute gör man lätt det.
Emblakräm? Nej, det tar ju bara bort varningssignalen. Tejpa? Nja, hjälper tåstrumor så kan ju tejp funka. Men den teori jag känner går ut på att de tusentals lätta stötarna mot skons övertyg småningom blir för mycket för nagelbädden. Därav kommer att det är just marathon och ultror som ofta ger blånaglar.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
11 februari 2010 kl 23:46
Gilla
Tastrumporna kopte jag for att jag trodde det skulle kannas battre om tarna var lite mer fria och individuella i skon.
Och det stammer valdigt bra, mycket battre kansla nar man springer.
Mindre svettiga fotter kom pa kopet.
Blanaglarnas tillbakagang blev en glad overraskning.

Kanske det ar sa att da tarna kan rora sig som dom vill i tastrumpor, sa klams dom inte lika mycket.
I vanliga strumpor klams tarna ihop av strumpan.
Min teori bara...
R.W.
1971 • linköping
#4
12 februari 2010 kl 10:55
Gilla
Hej allesammans!

Jag saknar konstant ca. fem naglar, båda stortånaglarna och ett par småttingar:) I mitt fall vet jag vad det beror på. Mina skor sitter perfekt när jag börjar springa (halvt nummer för stora) men sedan svullnar foten under de längre passen och naglarna blir blå och åker av. Det gör ont tills de åker av men sedan är det skönt :)

Så om dina skor sitter perfekt FÖRE löningen kanske det är svaret...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
12 februari 2010 kl 11:07
Gilla
R.W precis sa hade jag axa, tastrumporna hjalpte, samma skor.
1960 • Skåne
#6
13 februari 2010 kl 18:35
Gilla
R.W. - fem saknade tånaglar! Jösses, jag är imponerad.

I senaste numret av Aktiv Träning fanns det med ett schema på hur man snörar om skor för att slippa blånagel. Jag vet inte om det fungerar, men är värt att testa.

Jag har inte haft problem av det här slaget. Springer trots allt +200 mil per år. Jag har haft känningar ibland när jag haft normalstora skor (43 i skonummer) - men springer väldigt lite i skor som sitter som gjutna över hela foten.

Jag tror att anledningen till att jag slipper blånagelproblemet är att jag springer med skor som är flera nummer för stora. Jag har som gåskor 43 till 44 i skostorlek, men springer med skor i storlek US 12 och 12,5 dvs 46 & 46,5 i eurostorlek.

När jag började springa så började med jag ett par US 11:or från sportbutiken där de letade fram skodon till mig. Kändes väldigt vågat med så stora skor. Men med tiden kändes de trånga mot tårna, så jag skaffade mig US 11,5 och det kändes bättre. När skoparken skulle ökas så hade jag skaffat mig mod att testa både US 12 och 12,5 i storlek. Vilket är 2-3 nummer större än mina vanliga promenixare.

Det tog emot att gå till så stora skor. Men jag har vant mig. Och de sitter bra på fötterna, det är en frågan om att snöra rätt (det finns många olika varianter att snöra skor, så det går att hitta lösningar på det mesta).

Ultralöparen Stu Mittleman skrev i sin bok följande om det här med att köpa skor som passar; ”Phil Maffetone once shared with me his ultimate strategy for finding the right pair of shoes. Go into the store and keep increasing the size by half-size increments until you get a pair that is absolutely hysterically too big – the kind of absurd fit that makes your feet look like they belong to a clown. He claims that the right size for you is the pair you put on just before them.” citat ur; Stu Mittleman – SLOW BURN, burn fat faster by exercising slower.

Alltså - när skorna ser ut som clownskor, ta ett par som är halvnumret mindre. Det paret är det perfekta.

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#7
14 februari 2010 kl 10:06
Gilla
snörningen är jätteviktig. Blev av med min blåa tånagel på det sättet. http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-26712334-0,00.html
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.