Löpning Träning 7 inlägg 3282 visningar

Stegringslopp

2006 • Alingsås
#1
2 mars 2010 - 10:46
Gilla
Jag ska för första gången försöka följa ett träningsprogram under några veckor. Det gäller ett program för halvmaraton som fanns i Runners World härom året. Idag börjar det (igår egentligen men då stod det vilodag på programmet!)

Idag gäller "Raskt distanstempo, 40 min" samt 3 Stegringslopp på 80-100m.

Min fråga är när lägger man lämpligast in stegringsloppen i passet? Mellan uppvärmning och 40 min passet? Efteråt? Mitt i?

/Nic
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
2 mars 2010 kl 11:09
Gilla
Jag tycker det är bäst att lägga in stegringsloppen mitt i.

För det ena är det alltid bäst att köra några kilometer distans som uppvärmning först. För det andra kan "raskt distanstempo" innebära att man är lite trött mot slutet. Då är risken större för ett feltramp eller någon annan skaderisk. Mitt i är man uppvärmd men pigg och fokuserad.
Triax runner
1976 • Stockholm
#3
2 mars 2010 kl 11:23
Gilla
Stegringslopp har flera syften. Ett syfte är att vänja kroppen vid högre hastighet och därmed förbättra löpekonomin. Om du inte kört sådana tidigare kommer du snabbt märka en stor förbättring. Ytterligare ett syfte är att tala om för kroppen att din distansfart inte är given. Om du exempelvis enbart tränat i din bekväma distansfart så kan det vara trögt att helt plötsligt i nästa pass köra snabbare. Det är därför en stor fördel att köra dessa på slutet av passet. I ditt nästa pass kommer kroppen att "minnas" denna fart och din vanliga distansfart känns helt plöltsligt mycket bekvämare.

Av denna anledning är stegringsloppen även utmärkta att köra efter uppvärmningen före en tävling. Du lurar helt enkelt kroppen att tävlingstempot är bekvämare.

Mitt råd är därför att lägga stegringsloppen sist i programmet.
2006 • Alingsås
#4
2 mars 2010 kl 13:54
Gilla
Tack för kommentarerna. Båda synpunkter känns bra. Jag tror att jag börjar med att lägga stegringsloppen sist. Om det känns för jobbet så lägger jag dem i mitten till nästa pass.
Ann-Sofie Forsmark
1979 • Sundbyberg
#5
2 mars 2010 kl 20:24
Gilla
Kan någon förklara exakt hur man springer stegringslopp? :) tack!
Triax runner
1976 • Stockholm
#6
2 mars 2010 kl 21:37
Gilla
Ann-sofie-Finns säkert flera sätt men som jag har lärt mig bör du utföra dem i en mycket lätt lutande uppförsbacke. Spring med en stegrande hastighet upp till nästan max den sista biten, totalt kanske 100-130 m. Viktigt att tänka på är att springa så tekniskt riktigt som möjligt med höga steg och upprätad kropp, koncentrera dig hela stegringen på att springa tekniskt riktigt. Börja med att prova dessa något pass i veckan och gör max 3 för att därefter utöka försiktigt...
Mathias Hlcke
1968 • Stockholm
#7
3 mars 2010 kl 09:52
Gilla
Nu kanske jag är ute och cyklar, men jag tror att stegringslopp är vad Szalkai kallar koordinationslopp:

"Du springer 60-100 meter och stegrar farten succesivt till nästan max (obs läs nästan max och INTE MAX) på slutet. Tänk dock på att starta lugnt och att du är varm, så att du inte drar på dig någon sträckning. Tänk också på att försöka löpa ”högt och fint”, och lite mer på framfoten och med bra frånskjut ända fram i tårna! Bra både för att få upp pulsen, väcka dom snabbare muskelfiberna och ett utmärkt tillfälle att slipa din löpteknik.
Vilan mellan koordinationerna kan vara antingen promenad tillbaks till startstället, eller lätt jogg tillbaks. Kör du fram och tillbaks tycker jag du ska vla 30-40 sekunder mellan varje koordination."
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.