Löpning Träning 73 inlägg 6653 visningar

RW nr 6 2010 - varför satsar inte fler mera på löpningen?

1971 • Nykvarn
#1
16 juni 2010 - 12:16
Gilla
I senaste numret av Runners World ställer sig C Runheim lite förvånande till att inte fler idag satsar lite mer på sin löpning för att verkligen bli bra.

Det jämfört ofta, även här på forumet, med 1980-talet och hur många som sprang marathon då på 2:30 jämfört med hur många färre som gör det idag och det spekuleras i huruvida vi tränar mindre idag eller om tekniska nymodigheter som pulsklockor, GPSer etc får oss träna "fel" och "för bekvämt"

MEN, oavsett om vi tränar mindre eller annorlunda idag så är det väl också så här: Vi lever idag i ett helt annat samhälle än på 1980-talet, globalt, extremt mycket mera konkurrensutsatt från nya växande ekonomier i Kina och Indien och kraven i arbetslivet är oerhört mycket högre på de flesta av oss än vad jag tror att de var på 80-talet.

Dessutom "förväntas" vi ju idag också ha den perfekta karriären, vara duktiga och pedagogiska föräldrar som ger sina välartade barn massor med tid, kunna visa upp det perfekta renoverade hemmet, det stora sociala umgänget där man bjuder på vällagande och ekologska buffèr, samt vara den perfekta äkta mannen eller hustrun och helst också ha ett eller annat eget intresse (t ex löpning) vid sidan av som vi också lägger tid på...

I min värld är det inte så konstigt att det finns en feelgood-trend i samhället idag för att ge oss lite andrum från alla krav och att löpningen blir en del av det. Många idag tränar ändå hårt och är otroligt duktiga tycker jag!!!

Vet inte riktigt var detta inlägget tar vägen, mera än en reflektion men så här tänker jag i alla fall....
< < < 1 2 3 4 > > >
1981 • Jönköping
#2
16 juni 2010 kl 13:14
Gilla
Har bara bläddrat i den nya tidningen och tittat lite snabbt på rubrikerna. Man vill ju rekognosera tidningen innan man börjar läsa ordentligt :)

Men som du säger, kraven på från samhället mot individen är idag annorlunda jämfört med hur det var på 80-talet. Idag vill man ha mer upplevelser och få kvalitativ njutning på den lilla stund som finns över. Att man som många av oss gör sticker hemifrån en stund för att träna, som egentligen uppfattas av många som plåga är ett steg mot feel good-samhället vi lever i.

Det handlar allt mer om att kunna få en stund av njutning från dagens krav och stress än att prestera bra tider på träningar och tävlingar. Visst vill man prestera bästa möjliga men i takt med att de vardagliga kraven ökar och förblir höga så vill man ha en stund av kravlöst presterande samtidigt som man vill mår bra och njuta av stunden.
1966 • Karlstad
#3
16 juni 2010 kl 13:44
Gilla
CR tycker ju om också att tala om vilka mesar de flesta av oss är. Inget nytt under solen.
1970 • Nyköping
#4
16 juni 2010 kl 14:46
Gilla
Herr Runheim här väl alltid gillat att provocera oavsett om han är i TV eller redaktör. Det är ett nöje att läsa hans ledare och smilgroparna får arbeta, men jag tror inte att något större engagemang ska läggas på alvaret i hans inlägg. Det är förmodligen bara han själv som tror på vad han skriver.

Jag väntar på dagen han överraskar oss alla i sin ledare.

1971 • Nykvarn
#5
16 juni 2010 kl 15:09
Gilla
Visst känner jag till Runheims ledarskribertstil och jag blev inte på något sätt provocerad av det utan det satte bara igång en del tankar kring samhället då och nu :-)
Anders Olsson
1964 • Lindome
#6
16 juni 2010 kl 17:00
Gilla
Vad jag alltid undrar över, när jag läser om att det gjordes så många fler bra maratontider på 80-talet, är vilka åldrar det är på löparna? Kan det inte vara så att återväxten bland långdistanslöpare är lite skral och att det, i mångt och mycket, är samma (uthålliga!) löpare som finns representerade i statistiken nu som då? I så fall tycker jag inte att det är så konstigt om tiderna blir sämre med åren!
1965 • Eksjö
#7
16 juni 2010 kl 19:24
Gilla
Framförallt finns det ju mycket fler idrotter att välja på nuförtiden. Innebandy t.ex fanns ju inte ens på 1970-talet, nu är det landets tredje största sport. Vem visste vad mountainbike var back then? All skidåkning utför med hopp och vrid och kast. Sedan är vi visst världsledande i rätt många teamevents datorspel som counterstrike också med näst intill proffsteam som tränar flera timmar varje dag.
1978 • Södra Sandby
#8
16 juni 2010 kl 22:45
Gilla
Bara instämma i ovan förda resonemang. Sedan får man ju inte glömma tidsaspekten, många (inklusive jag själv) börjar springa för att det är ett enkelt och snabbt sätt att träna. Vill man nå riktigt bra tider så krävs det ju intervaller och långpass något som är betydligt mer tidskrävande än en 7-8 kilometers löprunda utan upp och nedjogg.

Sedan tror jag inte heller att alla motionärer under 80-talet låg på sub-37 på milen :)
Sven Andersson
1966 • Kista
#9
16 juni 2010 kl 23:23
Gilla
Peter A: I alla fall jag och mina polare började spela innebandy 1976, och då är jag från en håla så det borde definitivt ha spelats i t ex Stockholm också (tänkte bara att fakta borde hållas hyfsat rätt i debatten... :-) ).
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#10
17 juni 2010 kl 09:45
Gilla
tror att Staffan är rätt ute i sitt resonemang. Undrar om tiderna har försämrats lika mycket för kvinnor som för män eller till och med förbättrats? En teori kan ju vara att det var lättare som man på 70-talet att lägga mer tid på träning eftersom det fanns fler hemmafruar och förväntningarna på vad mannen skulle bidra med i hemmet var lägre.

För övrigt tror jag RW skulle bli en mycket bättre tidning med en kvinnlig
chefredaktör (Petra Månström kanske?). C.Run hade nog passat bättre in på 70-talet.
Johan Östman
1978 • Karlshamn
#11
17 juni 2010 kl 11:41
Gilla
Sen C.Runheim blev ansvarig tycker att Runners World har blivit en mycket mycket bättre tidning, läser även hans blogg på RW-hemsidan och den är väldigt bra och lockar till skratt.

Visst är det skillnad på livsstil på 80-talet mot nutid så det sätter givetvis sina spår i löpartiderna, detta precis som det står i tidigare inlägg.

MEN... när RW hade 25år jubileum gav de ut sitt första nr om hur allt började. Där finns det en fråge spalt från läsare till experterna. En fråga lyder: Är DMSO ett undermedel? Ett mirakelmedel från USA och vad den har för effekt m.m. Svaret är från experten: Att detta är ett lösningsmedel men används även inom medicin och att det i USA har blivit en idrottsmedicinsk "superdrug". Det är väldigt vanligt inom hästsport och trots 20års forskning är biverkningarna minimala. DMSO är tränger rakt in i huden till kroppens alla vävnader och är antiinflammatorisk och har en enastående effekt på idottsskador.

Så jag sticker ut hakan och ifrågasätter vad som fanns i medicinskåpen på 70-80 talet. Om man slapp vara skadad skulle man kunna köra på med betydligare tuffare träning och få resultat därefter. Kanske fanns något som gjorde att man blev snabbare/uthålligare m.m. Tror inte att man dopade sig medvetet men forskningen/kontrollerna var inte så utvecklad som de är idag.
Magnus
Stockholm
#12
17 juni 2010 kl 12:43 Redigerad 17 juni 2010 kl 12:49
Gilla
Håller med. Med C.Run har RW blivit en klart bättre tidning.

Sen sprang de väl betydligt mera mängd på 70-80-talet, det tror jag är främsta anledningen till framgången. Men nog fanns det en och annan bloddopare etc innan detta blev olagligt. Tycker dock inte man ska underskatta betydelsen av att träna mycket, hårt och ofta.
1965 • Eksjö
#13
17 juni 2010 kl 19:16
Gilla
@ Sven Andersson

Fakta i debatten? OK!

Visst fanns det innebandyklubbor och mål på sjuttiotalet, framförallt små mål, men någon sport i organisatorisk mening var det inte, skolgymnastik möjligen, lite bygdegårdsidrott kanske, möjligen att någon enstaka större allmän idrottsklubb hade en sektion som fick hålla tillgodo med strötider i riktiga idrottshallar, kanske att det fanns lite korpspel här och där.

Men världens första rena innebandyklubb bildades inte förrän 1979 i Sala (och om du någonsin träffar en salabo som heter Peter Saaw så skall du INTE bjuda honom på en öl och be honom berätta om den gamla goda tiden när detta skedde för då släpper han aldrig iväg dig). :-)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sala_IBK

Sven Andersson
1966 • Kista
#14
17 juni 2010 kl 21:31
Gilla
Men då är vi överens då Peter, att innebandy fanns på 70-talet!
Alexander
1984 • Uppsala
#15
17 juni 2010 kl 21:46
Gilla
Tror att man har svårt för att ta ut sig det här sista. Men jag tror att det faktiskt är det där lilla sista som ger något. Man ska inte alltid göra det. Men ibland.
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
#16
17 juni 2010 kl 22:01
Detta inlägg har raderats
1956 • Lund
#17
17 juni 2010 kl 22:12
Gilla
Som svar på Staffans inledande inlägg: En satsning mot det ultimata för var och en, är ett individuellt val. Jag har valt att göra en sådan satsning vid mogen ålder som +50 och det finns säkert fler. Personlighet, sammanhang och vilja är inte tidstypiska för den enskilde men kanske för "massan". Löpningens nuvarande renässans kommer att innebära fler hårdsatsande och återigen snabba löpare. Time will tell.

Sedan tycker jag att RW är en rätt trist tidning, som man efter ett par ex. känns igen med en trist upprepning av en självcentrerad chefsredaktör som omger sig med gelikar, Var faen finns Nisse Hult i Värnamo med pers på 5:20 som sliter i vinterslasket, jmf med redaktörer, författare och skådespelare som hittat sin väg till någon pittoresk vardagsstimulans. Abonnemanget upphörde för min del efter kort tid.
Walker67
1947 • Växjö
#18
18 juni 2010 kl 00:44
Gilla
Det är en väldigt svår fråga att svara på, tror att det krävs en ganska djupgående studie för att komma nära sanningen. Kanske ett ämne för doktorandstudier ?

Jag känner inte till inställningen hos elitlöparna idag, troligt lika hängivna som på 80-talet, men det stora skillnaden är att då fanns FLER hängivna löpare. Det innebär att idag är det inte lika många som vill inrätta sitt levnadssätt helt efter löpningen, de flesta har det som en "bisyssla" utan några större ambitioner att bli bäst.
Bra eller dåligt - ja det får var och en avgöra själv.

1965 • Eksjö
#19
18 juni 2010 kl 04:12
Gilla
@ Sven Andersson

Ja, men på den tiden var innebandy lika lite en allvarlig konkurrent för löpningen som bowling, varpa och elitserien i kubb. ;-)
1965 • Eksjö
#20
18 juni 2010 kl 04:21
Gilla
@ Mikael Karlsson

Kom igen nu, så illa är det faktiskt inte, C.Run har ryckt upp tidningen rejält, webbsatsningen ser lovande ut (förutom den jävligt irriterande reklambilden som initialt dominerar hela skärmen varje gång man surfar in på sidan) och om du vill läsa om Nisse Hult i Byköpings träning så finns det väl ungefär tiotusen han/hon som har en träningsblogg på internet.

Vilket osökt för in oss på läsarnas högre förväntningar i dag också, vi är helt enkelt bortskämda (tack vare internet) med att snabbare kunna hitta exakt sånt vi vill läsa samtidigt som vi lätt klickar bort det som inte intresserar oss, men så funkar ju inte en papperstidning.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.