Löpning Avancerad träning 59 inlägg 6419 visningar

Maffetone träning, inte för alla? Bokslut efter 13v

1968 • Södertälje
#1
18 november 2007 - 21:28 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Startar en ny tråd då jag nu tränat efter Maffetones principer i 13v och det är dags för ett litet bokslut.
När jag började i Augusti var Janne en stor inspirationskälla. Tänk att få den utvecklingen!. Jag inhandlade Maffetones böcker (Training for Endurance och Eating for Endurance) och läst igenom dem. Jag har sedan dess tränat efter detta i 13 veckor och totalt 32 pass och sammanlagt 436,8km. Jag har utfört 3st MAF-test, jag har kört utförslöpning, jag har värmt upp och joggat ner helt efter insturktionerna. Och vilken utveckling har jag då haft?.
Mitt första MAF-test i Augusti gav en snitt tid på 6,21 min/km, den Oktober gav 6,48 och dagens (November) gav 6:45. Inget vidare med andra ord. Tittar jag på träningstiderna så ger de samma resultat, jag ligger och stampar kring 6:30. Jämför jag mig med Janne så har vi snarlikt upplägg. Hans 32 första pass klarades av på 13v, precis som mig. Hans snittpass var något längre än mitt, hans 15,5, mitt 13,6. Janne hade fler längra pass än mig, 5st över 20 medan jag har bara 2. Kan kanske ha spelat en roll. Men Janne visade en klar förbättring på sina MAF-tester, medan jag snarare har blivit långsammare. Vad kan detta bero på?

Den enda förklaring som jag kan finna rimlighet i är att vi är olika i vår uppbyggnad. Jag vet att jag har en rätt stor andel snabba muskelfibrer. Detta vet jag genom att jag har mycket bra spänst (Vetaran SM silver i höjdhopp) och är snabb på 100m (12,3sek). Jag vet också att jag genom åren alltid haft svårt får långa distanser (över 10km). Jag vet också att jag kan "plåga" mig rätt bra då jag med en maxpuls på 189 sprungit lopp på 6-9km med snitt runt 183-184, typ 10 slag över mjölksyratröskeln. Jag känner inte Janne, mer än genom forumet, men jag gissar att han har en större andel långsamma muskelfibrer. Det är i alla fall den förklaring jag har.
Jag ger nu upp min Maffetone träning, i alla fall för en tid. Jag ska nu återvända till mer traditionell träning och se vad som händer. Jag tänkte försöka springa mina vanliga långpass för att jämföra snittpulser och tider från tiden innan min Maffetone träning.

Har det då varit något possitivt?, jo det har det varit. Jag har gått ner 8kg (förvisso från en semester fet kropp), jag har varit helt skadefri och det har varit rätt skönt att träna lågpuls. Jag ska se om det gjort att jag nu kanske tål tuffare träning bättre än förr. Båda åren jag följde Salkais 13v (20v andra året) inför StEriksloppet blev jag rejält sliten och fick problem med benhinnor och annat elände. Kanske jag återkommer till Maffetoneträning längre fram för att se om det funkar bättre då. Fram till dess kanske det blir ett och annat pass då coh då.

Tar tackamt emot frågor och funderingar från er andra som provat/provar. Har ni samma dåliga utveckling som jag, eller funkar det lika bra för er som för Janne?
< < < 1 2 3 > > >
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#2
18 november 2007 kl 23:05 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har tränat Maffe ungefär lika länge som du, Stefan, men är inte riktigt redo för ett bokslut ännu. Jag känner igen din frustartion - vem vill inte få samma utveckling som Janne W...? Vill i alla fall gärna ta upp några saker jag har funderat en del över. På det stora hela så tycker jag att det lossnat en del på sista tiden, dock så ligger jag långt ifrån Janne W:s utveckling. Jag har haft lite problem med att bestämma min MAF-zon, så jag har hattat runt en del och det kan ju vara en faktor påverkat resultaten. I alla fall....skriver ner några andra tankar och iaktagelser. Vore intressant att få höra synpunkter på detta:

(1) Jag tror att det kan finnas en motsättning mellan utvecklingen av typ 1-muskelfibrerna och hjärtats slagvolym, framför allt i min "höga" ålder p g a den låga MAF-pulsen. När jag började med Maffe-träningen i augusti så hade jag haft en lång, skön Norrlandssemester, sprungit en hel del och för det mesta med rätt högintensivt. En konsekvens var att min vilopuls gick ner en hel del, till under 50. Jag tolkar detta som att det speglar ökningen av slagvolymen. När jag började med Maffe-träningen så gick vilopulsen definitivt upp - t o m så pass mycket som 10 slag efter ett tag. Jag hade inga förkylningar eller andra infektioner som kan förklara detta - tvärtom så har jag mått föträffligt. Jag tror altså att hjärtmuskeln vande sig med at jobba mindre, och att slagvolymen därför minskade. Nu minskar vilopulsen igen. Kanske beror det på att jag fuskar med Maffe lite, och kör lite intensivare ibland...?

(2) Jag kom ju hem igen till vardagsstressen - jobb, familjelogistiken med barnens skola m m - så det visade sig säkert på resultaten. Kör man kring 130 bpm som jag gjort så gör några pulsslag p g a stresstillägg rätt mycket på tiderna. Bl a så har jag konstaterat ett tydligt samband med hur jag sover och hur bra löppasset sedan går.

(3) De få gånger jag syndat riktigt ordentligt med tempot så har jag konstaterat att jag mycket lättare än tidigare förmår springa med hög intensitet - över mjölksyretröskeln enl mitt laktattest från september. Jag kommer med relativ lätthet upp i pulsnivåer som tidigare var på gränsen till min förmåga.

En möjlig slutsats skulle kunna vara att de långsamma muskelfibrerna och fettförbränningen faktiskt har utvecklats, men orsaken till att detta inte givit mer utslag på tiderna beror på att hjärtats slagvolym samtidigt minskat p g a att jag inte tränat hjärtmuskeln tillräckligt hårt. Skulle det kunna ligga något i detta...?
1969 • Upplands Väsby
#3
18 november 2007 kl 23:07 Redigerad 18 november 2007 kl 23:16
Gilla
Stefan S: trist att det inte ville lossna, förstår att du vill skippa allt vad Maffetone heter ett tag. Tack för väl författad analys, kul att du jämför med mig förresten. :)

Har själv ingen aning om vad jag har för muskelfibrer, jag bara springer på och skriver ned tider och vad det blir för utveckling får tiden visa. Kan tänka mig att det är som du tror, att jag har större andel långsamma fibrer (jämfört med snabba) och kanske viss medärvd förmåga att få fler av den typen av fibrer (t ex enligt teorier kan typ 2a-fibrer med rätt träning börja bete sig som typ 1-fibrer). Vad vet jag. Det betyder samtidigt att jag definitivt aldrig kommer att göra 100 meter på bra tid heller ;)

En sak jag kommit underfund med är att för att få den där optimala Maffeutvecklingen så är pulszonen man tränar i väldigt avgörande. Där hade jag enorm tur förra vintern och våren, lyckades med 180-formeln pricka rätt zon från början. Vet inte om jag kommer att lyckas igen men jag ska helt klart försöka (den där zonen rör ju på sig ständigt och påverkas av många olika saker - kan inte vara hundra på att det är samma som förra gången).
1968 • Södertälje
#4
19 november 2007 kl 09:29 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Stefan N: Intressant fundering då det stämmer rätt väl med mina erfarenheter. I augusti började jag med Maffetone efter att ha tränat mer traditionellt med en hel del intervall inslag. Jag hade vid Maffeträningens start en vilopuls på 48 och ett testvärde (enligt Polarklockan och som sedan verifierades vid laktattest) på 52. En månad in i Maffeträningen hade vilopulsen stigit till 53 och testvärdet sjunkit till 48 (Enligt Polarklockan). Nu är dock vilopulsen tilbaka på 48 och testvärdet 51. Jag har "slarvat" 3ggr med höginstesiv träning genom att spela Hockey Bockey. Det handlar om 50min/gång och långt ifrån några maxinsatser. Har svårt att tro att de "sabbat" utvecklingen.
När jag gjorde mitt första MAF-test var min första km-tid 5,54. Det är en tid jag inte varit i närheten av sedan dess. Jag vill då också tänka i banor som du, att slagvolymen sjunkit och därmed hastigheten. Men det är ju tvärtemot vad Maffetone säger ska ske.
En annan variant är att jag inte prickat pulszonen rätt. Jag har kört i intervallet 135-145 med ett snitt på 142-143 slag/min. Jag valde zonen efter mitt laktattest i kombination med 180-formeln. 180-39år=141. +4 slag för att jag tränat och tävlat kontenuerligt i många år. Men 180 formeln är enkel i sin uppbyggnad vilket i sin tur borde betyda att det inte behöver vara en exakt vetenskap med exakta gränser. Frågan är ju om jag sett en annan utveckling om jag valt 130-140 och snittat runt 138-139?, jag har svårt att tro det.

Jag har en känsla av att jag ändå fått en utveckling i den bemärkelsen att jag nu kan springa i flera timmar med enbart vatten som tillskott (ett pass var 3,05). Det var inte att tänka på tidigare. Men jag får liksom ingen fartökning utan stampar i ett visst tempo. Ska bli intressant att prova ett långpass till helgen på mina gamla "jaktmarker" för att se vilken tid jag får, vilken snittpuls jag får och om "vatten tricket" funkar även då!
Love C
1976 • Stockholm
#5
19 november 2007 kl 13:05 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har ju nämnt tidigare i en annan tråd att jag har haft liknande utveckling (eller outveckling snarare). Uthålligheten blir ju definitivt bättre med maffe-träningen enligt min erfarenhet men farten var det inge vidare med.

Jag har en liten varning till dem som funderar på att återgå till de program de hade innan maffe. Jag bytte direkt tillbaks till min vanliga träning efter maffeträningen och märkte snabbt att jag var ganska stel. Benen, fötterna mm var inte alls vana vid att sträcka ut och den ökade farten.

Blev ganska snart skadad av att återgå till ett intervallpass och ett tempopass i veckan trots att inte mängden ökade alls.

Låter kanske självklart men när man får dra på efter 10 veckor är det svårt att inte blåsapå för mycket.

Annars har farten jag kan hålla under maffe-pulsen ökat dramatiskt efter jag la in tempo och intervaller igen.(Kör fortfarande 80 % av kilometrarna under maffe-puls.)
1968 • Södertälje
#6
19 november 2007 kl 16:28 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Love: Ett bra tips att tänka på. För man är ju onekligen lite sugen att "blåsa på" för att visa alla man blivit omsprungan av nu i 3månader vem som verkligen är bäst :)

Har planerat att fortfarande köra Maffepass. Detta för att Janne fick fortsatt utveckling även när han blandade intensiva pass med rena Maffepass. Kul att se att även du fått högre fart på Maffepassen med det upplägget!. Men ikväll blir det nog skidor i Vagnhärad, premiär på snö :D

Ove Söderberg
1978 • Gbg
#7
19 november 2007 kl 18:19 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
En fråga till herrarna ovan.
många pratar om löpteknik med framfota kontra häl isättning.

Vilken kategori tillhör ni?
Annika
1966 • Malmö
#8
19 november 2007 kl 21:14 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Har inte heller märkt av någon förbättring under höstens lågpulsträning, ca 2 månader nu. Men det är nog för kort tid ännu för att utvärdera. Vilopuls (kring 55), ownindex (gått ner från 58 till 55), km-tider (ca 7:30 lågpuls) ligger stilla eller försämras. Nu är det den mörka årstiden och det blir mindre träning, kanske bara löpning på helgerna, får försöka köra annan aktivitet i veckorna. Fortsätter med lågpulsandet, kanske blir ett och annat snabbare pass.
Har tyvärr fått lite känningar i hälarna, får ta det lite lugnt. Behöver knappast skriva att jag springer på hälarna, men försöker ändå sätta i framfoten. Ibland blir det en stel löpstil, där man letar bra steg, oavsett häl eller framfotsisättning. Men det är ganska behagligt att springa långsamt, trots allt.
Bruce B.
1962 • Söråker
#9
19 november 2007 kl 22:04 Redigerad 19 november 2007 kl 22:07
Gilla
Efter 3 månaders Maffeträning har jag inte heller sett någon förbättring, snarare lite försämring.
Intressant var att jag var ute på ett långpass på ungefär 3 timmar. Efter halva vägen blev jag trött på lågpulsen och pulslarmet som pep så jag bestämde mig för att strunta i att hålla ner pulsen och sprang "låg-puls-fri". Första delen med låg puls var genomsnitts puls 135BPM och genomsnitts tempo: 6:23/km.
Den andra halvan (utan lågpuls) var pulsen 146BPM och tempo: 6:17/km inte mycket fortare trots högre puls. mmmm... ???
För ett år sen när jag sprang mina långpass sprang jag ca. 5:30/km
Jag tycker att det finns so många faktorer som påverkar resultaten både positiv och negativt t.ex. sömn, mat, vatten, väder osv, osv. Methoden kan knappast betraktas som vetenskaplig. Min teori är, de som får stora förbättringar har redan förutsättningar för att springa långt fort. Att man loggar många km och timmar måste öka uthållighet oavsätt om det är låg puls eller LSD (long slow distance utan att ha koll på pulsen). Dessutom 180-åldern är inte särkilt exakt, verkar ganska godtycklig - ungefär som maxpuls = 220-åldern formul.
Det finns bara för många pusselbitar som saknas, varför det blir si eller så...
1969 • Upplands Väsby
#10
19 november 2007 kl 22:57 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Ove S: jag sprang på hälen tidigare, men efter att jag började med lågpulsträning så flyttades steget mer och mer över till framfot. Gick nästan av sig själv. Har sedan dess tränat vidare på steget och springer numera enbart framfota.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
20 november 2007 kl 07:57 Redigerad 20 november 2007 kl 08:00
Gilla
Jag får ont i benen och träningsvärk maffe träningen som jag kört i 7 veckor kanske.
Om jag kör maffe på 6:50 tempo i 2 timmar (135)puls) får jag värk i benen och ont i ryggen.
Jag körde en tränings halvmara förra helgen med 4:40 temp utan att få ont alls.
Igår kväll sprang jag 25km efter 17km hade jag ont i benen men inte ryggen, då drog jag upp tempot och fortsatte dom sista 8km i 4:50 tempo och all stelhet och ont försvann.
Jag började med maffe träning pga skada och det har det varit utmärkt för.
Däremot är jag mer tveksam till om det blir mer enbart maffe träning för min del.
Ont menas med att jag blir stel och det värker som det brukar göra typ träningsvärk.
Det är inte frågan om "skada" ont.
Jag har experimenterat lite med olika maffe fart/puls 145 med 5:50 tempo, samma sak med stela muskler
Sen ser jag tydligt fart/puls variationer pga tid på dygnet, skugga/solsken, varmt/kallt.
Maffe träning på morgonen ger betydligt högre fart än efter jobbet på kvällen.
Springer man i stan en solig dag och hamnar i skuggan av hus en längre bit typ 5 minuter så ökar pulsen markant med samma fart.
Maffe i -2 grader ger lägre fart än i +5.
Sen tror jag som i tidigare inlägg 180 formeln kan variera jag har 195 i max puls uppmätt förra året. jag är 45 år.
Kanske maffe puls är lika stor i skillnad 220-195 ger 25, 180-25 ger 155 vilket skulle ge mig en betydligt behagligare resa i ett träningspass.

Men men detta är bara mina personliga erfarenheter och tankar.
1968 • Södertälje
#12
20 november 2007 kl 08:46 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Ove S: Är också vad man kallar en "framfots löpare". Har väl alltid ansett mig själv ha ett rätt bra löpsteg. Kanske en vanföreställning vad vet jag :)

Det verkar vara fler som har svårt att få Maffetone metoden att fungera. Man undrar ju varför det för vissa verkar gå väldigt bra medan det för andra är omöjligt att få en bra utveckling. Antingen är det en metod som fungerar bara för vissa med en viss genetisk betingelse eller så gör jag (vi) något fel. Som alltid finns inga enkla svar utan det handlar om kombintaioner. Våra kroppar är fantastiskt komplicerade maskiner och ovanpå det även mycket olika varandra. Men det som stör är när man tycker man gör allt rätt men ändå uteblir förväntade resultat!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
20 november 2007 kl 09:00 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Maffe träning när man blivit skadad var en utmärkt metod för mig att bibehålla viss träning utan att förvärra skadan men ändå träna.
Jag hade en stenhård vad som gjorde ont hela tiden då jag rörde benen.
Sannolikt övertränad efter några veckor med intervaller.
Jag började maffe träna med det onda och det blev genast bättre faktiskt.

För min del kommer jag köra maffe träning ett par veckor vid känningar av skada.
Jag tycker mig ändå ha fått nått positivt av maffe då min uthållighet blivit bättre.
Jenny
1975 • Bjärred
#14
20 november 2007 kl 09:32 Redigerad 20 november 2007 kl 10:53
Gilla
Jag som är nybörjare har otrolig nytta av Maffetone. Har inte kört något MAF test ännu och jag jagar ju inga tider ännu, men bara det att kunna gå ut och jogga 3 dagar i veckan utan att skada sig och få en massa problem är ju ett stort framsteg:) Jag kommer att lågpulsa hela vintern och försöka bygga på distanserna (än så länge springer jag ju inte ens en mil). Dessutom har jag redan märkt skillnad på förkylningsfrekvensen, har klarat mig flera veckor.
Jag tror inte att man bara ska stirra sig blind på tiderna även om man kör på en mer avancerad nivå. Jag har ju jobbat som simtränare förr i tiden och då hade man ju perioder då man tränade längre distanser i lite lugnare tempo för att bygga upp en bra grund. I de perioderna väntade man sig definitivt inte att slå några pb. Men efter en längre period av uppbyggande träning så började man lägga in lite mer korta snabba distanser och det är då man förväntar sig att börja kapa tider.
Man kan inte förvänta sig att förbättra sina tider konstant. Ju snabbare och bättre man är desto mindre marginal har man ju att springa snabbare. Jag tror att man även som löpare mår bra av att ha perioder av mer distansträning när man inte fokuserar så mycket på sina tider. Det är som att bygga en ordentlig stabil grund att skjuta ifrån på när man sedan lägger in fartpassen.
Vet inte riktigt om jag får fram hur jag tänker men ni får kommentera:)
Tillägg: Det jag ville få fram var att man inte alltid kan stirra sig blind på tider. Jag menar inte heller att alla ska köra enligt Maffetone utan snarare att man ska skilja på grundträning och fartträning.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
20 november 2007 kl 10:42 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Min gamla grundträning ligger runt 5:00 5:15 tempo och då har jag runt 155 i snittpuls.
jag springer detta utan att bli speciellt trött i 21km. För min del är detta lungt tempo.
En kille i Melbourne jag känner tyckte att, kan du andas genom näsan under träningen så har du ett lungt tempo, under 155 i puls kan jag andas genom näsan i ett par timmar.
Springer jag göteborgs varvet på 1:35 har jag 178 i snitt puls. 4:30 tempo
Så för min del är den grundträningen långt ifrån utmattnings pass.
Mina intervall träningar ligger jag på 3:20 tempo (400m intervall)
backe intervall 4:00 tempo
distans 2km @ 3:50 tempo
Jag såg att Janne W hade snittpuls 168 i hässelbyloppet som han sprang på 38 minuter.
Det ser jag som en omöjlighet för mig.
Jag springer 10km på 41 och då är nog pulsen på 185 i snitt.
1969 • Upplands Väsby
#16
20 november 2007 kl 12:00 Redigerad 20 november 2007 kl 12:01
Gilla
Roland S: det lugna tempot du håller när du andas genom näsan kan ligga en bit över den zon då slow-twitcharna stressas optimalt, så lågpulsutvecklingen uteblir då (man springer bara s k "junk miles" då). Själv kan jag utan problem hålla tempo över min Maffezon då jag andas genom näsan.

Men visst är det knepigt det där med att hitta rätt zon. 180-formeln kanske gör det åt dig, kanske inte. Det bästa vore om det fanns en enkel portabel VO2-mätare man kunde ha på sig när man springer. Då skulle man utifrån uppmätt RQ (respiratorisk kvot, finns förklarad t ex här) få ganska bra hum om var lågpulszonen ligger.

Den optimala zonen för att få den där trevliga lågpulsutvecklingen ligger ungefär i den pulszon där RQ är mellan 0.75-0.85. Det är för övrigt en zon som både kan flytta på sig (beroende på din syreupptagnings- och fettförbränningsförmåga) och som inte på något vis är beroende av maxpuls. Vilket inte gör saker och ting lättare... ;-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#17
20 november 2007 kl 12:30 Redigerad 20 november 2007 kl 12:36
Gilla
Det är väl det som är vårat problem, vi som inte får till det. 180 formeln funkar inte för oss och vi har svårt att ta reda på maffe pulsen :-(

Kan löptekniken göra att det är svårare att springa effektivt med maffe puls?
Jag har försökt tänka på det här med häl eller tå isättning.
Men det verkar som jag är en "sätta i hela foten" löpare (i maffe fart 6:40 tempo).
Om jag däremot kommer upp i fart, är jag en tålöpare.
1959 • växjö
#18
20 november 2007 kl 18:46 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
intressant, jag har sedan 8 okt försökt mig på maf-träning på 132-nivå i snitt och kan väl säga att jag förbättrats måttligt betr tider - se min träningsdagbok.
Jag har nog varken överskott på röda el vita fibrer. Sprang 100 m på 12.8 och milen på 41 minuter som ung (efter mkt mängdträning).
Tycker som de flesta att det är behagligt att kunna vara ute länge utan att bli trött å sliten.
Skönt att kunna träna timmar i sträck utan att bli skadad.
Vilopulsen har inte påverkats ssk mkt men jag äter medicin som höjer den å andra sidan.
Kanske håller jag för hög puls nu. Jag har ställt GF305 på att varna vid 135+, borde nog dra ner till 132 som jag haft som snittgräns men borde kanske ha som maxgräns - kommentarer?

Mina mål med tränandet är att må bra, hålla vikten under 100 (inte lyckats ännu), vara skadefri och ev klara maratonlopp igen utan f mkt plågor, åtminstone halvmara.

Förresten vad är junkmiles Janne?
Bernhard Eriksson
1961 • Huddinge
#19
20 november 2007 kl 19:15 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Har följt alla Maffetrådar med stort intresse och tack för inspirationen, Janne W. Jag gillar din noggranna och analytiska inställning till träningen. Eftersom jag bara hållit på i en månad vill jag inte dra några slutsatser om träningsmetodens påverkan på prestandan för egen del alls ännu men jag återkommer.....Har själv använt formeln 180 minus ålder plus 5, det kanske är lite för högt.
Den stora skillnaden sen jag började är frånvaron av förkylningar, trötthet, ont i leder etc.
Vill rekommendera att Maffetesta på löpband. Jag har gjort två tester och det känns som att det blir väldigt enkelt att göra dem likvärdiga. Jag värmer upp på bandet i 2 km och lägger mig på Maf-puls, startar pulsklockan och memorerar tiden för varje km. Justerar bandet en tiondels km/h i taget för att hålla pulsen exakt. Hastigheten sjunker med i snitt ca 0,1 km/h per avverkad km för min del.
Kanske Maffetonemetoden fungerar sämre ju äldre man är? Är det nån som har fått riktigt bra resultat med denna träningsmetod på Maffepuls under 135?
Bruce B.
1962 • Söråker
#20
20 november 2007 kl 20:25 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Ja, det skulle vara intressant att veta hur åldern påverkar det hela. Vi som är 45+ måste väl inse att vi kommer inte att bli snabbare hela tiden resten av livet, för eller senare kommer det att gå långsammmare. :/ Fast jag har inte gett upp ännu ;)

Jag vill bara lägga till att jag är inte helt negativt till Maffe träning om det kanske låter så. Jag tycker också att det har sina positiva sidor också. Att kunna springa långt och länge utan att känna sig trött t.ex.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.