Foto: decabild

Musse om träningsmotivation i vintermörkret

TräningDet är kallt, mörkt och halt på flera ställen i landet och det är inte alltid lätt att hålla träningsmotivationen uppe den här tiden på året. Vi frågade Mustafa Mohamed hur han motiverar sig själv under årets tyngsta träningsperiod.

Mustafa Mohamed är löpare på heltid vilket betyder att han regelbundet åker på träningsläger till varmare breddgrader. Men han tränar även mycket hemma i Göteborg vintertid och har sina knep när det tar emot att ge sig ut.
– Jag fokuserar på mina mål och de tider jag vill göra under tävlingssäsongen. Då är det lättare att ge sig ut i mörkret! Om det regnar så försöker jag se det som en utmaning och vara tuff och ge mig ut, säger Mustafa.
Ett annat sätt är att träna med andra.
– Jag kör åtminstone två intervallpass i veckan i grupp. Då har man bestämt tid och plats och det är bara att rätta sig efter det. Sällskap gör det hela mer lustfyllt.

Men Musse kör de flesta passen själv och oftast utomhus.
– Löpband är bra men passar inte riktigt mig. Jag tycker att det blir för ensidigt och det är bara om det är väldigt kallt eller halt ute som jag springer inomhus. När jag kommit hem från träningsläger brukar jag köra de första passen på band för att vänja kroppen vid temperaturskillnaden, säger Musse.
Ett annat alternativ är friidrottshallar. Det finns över tjugo 200 m-varv med doserade kurvor inomhus i Sverige och det är utmärkta ställen att köra intervaller på vintertid.
– När jag springer på rundbana inomhus brukar det bli i Friidrottens Hus eftersom jag bor i Göteborg. 2011 börjar jag med ett månadslångt träningsläger i Iten i Kenya där jag varit flera gånger tidigare, säger Musse.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.