Foto: Marcus Petersson

Laktattest

ReportageHur går ett test till, och varför ska man göra det? Vi försöker reda ut begreppen i den komplexa djungeln.

Med laktattest menas att man mäter andelen mjölksyra i blodet som bildas vid träning eller tävling. Mjölksyra är en slaggprodukt som bildas vid kraftig ansträngning, när cellerna inte får tillräckligt mycket syre. Andelen mjölksyra stegras under den tid du håller på med en aktivitet tills att kroppen inte längre kan transportera bort syran som bildats. Det är då du inte kan ta ett steg till, musklerna låser sig och dagens prestation är över.

När man gör dessa tester så är det viktigt att man gör det i just sin idrott. Löpare springer, cyklister cyklar och simmare simmar för att få så specifika och korrekta värden som möjligt. Vi gjorde testerna i Båstad på ett litet företag som är inriktade på motionärer och elitmotionärer. Testet började med ett blodprov för att mäta blodets laktatmängd. Sedan var det löpbandet som gällde, minst 5 belastningar/intervaller görs för bästa resultat.

Efter uppvärmning i lugnt tempo togs en kort paus (10-15 sek) för att ta ett blodprov igen. Detta gjordes sedan mellan varje belastning för att mäta laktatvärdet för den aktuella belastningen/intervallen. Belastningen stegras efter varje kilometer - cirka 10 pulsslags ökning eller 1-2 km/h kan man ha som riktmärke. När sista intervallen var gjord, på max tempo, och benen var stumma - då var testet klart. Mätvärdena sätts in i ett diagram där axlarna är laktat och puls. Du får veta vad din puls vid aerob och anaerob tröskel ligger (se bild). Generellt räknas 4,0 mmol laktat i blodet som gränsvärde för den anaeroba tröskeln, men allting är individuellt. Det beror på din träningsbakgrund och ju fler tester du gör desto mer exakt blir ditt personliga värde. En uthållighetstränad löpare kan ha en låg laktattröskel medan en 800m-löpare kan ha en väldigt hög tröskel.

Resultatet diskuteras med testpersonen och förslag ges på hur man kan lägga upp sin träning runt de olika pulsvärdena. Att veta dina laktatvärden under olika ansträngningsnivåer gör att du kan träna smartare.

Med aerob träning (lågpulsträning) tränar du dina muskler med tillsatt syre. Träning på denna nivå bygger upp din kropp. Hjärtats slagvolym blir större, antalet kapillärer ökar och en del av dina snabba muskelfibrer stimuleras för att stödja det uthålliga systemet. Detta tränas i jämn (låg) hastighet och med en puls som är betydligt lägre än i den anaerobiska träningen. Här ska du utan större ansträngning kunna ligga i 1-2 timmar. Detta kan göras dagligen.

Anaerob träning kan exempelvis innebära snabba intervaller eller en jämn hög hastighet. Du tränar din kropp att motstå trötthet, kapillärtätheten ökar, hjärtats slagvolym blir större och musklerna lär sig att utnyttja mjölksyran som energi. Genom att träna precis under laktattröskelvärdet vänjer man kroppen att motstå den syramängd som kroppen inte kan använda och även att ha en viss syramängd i musklerna. Du kommer så småningom att kunna ligga på högre hastigheter under längre tid.

Detta test kan sedan användas för att utvärdera din senaste träningsperiod då man kan se om mjölksyran har sänkts vid en given hastighet sen förra gången. I så fall har träningen efter ditt test gjort nytta och du är på rätt väg för att förbättra dig.

Att se siffrorna svart på vitt kan vara en aha-upplevelse då man förstår att man tränat lite för hårt under för många av sina pass och skulle vinna på att ta det lite lugnare.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.