Foruminlägg av a.c. perstadius

< < < 1 2 3 > > >
#1
17 juli 2012 kl 19:57
Gilla
Det är inte bara viktigt att träna benen. Men också underryggern, ryggen och skulderbladen. Genom vältränad rygg och axlar orkar du hålla rätt hållning och styra kroppen inte bara från höfterna. Du minskar också att `fallreflexerna´i knäna aktiveras vilket de gör automatiskt om du börjar springa framåtlutad p.g.a. av trötthet. Dessutom roterar du mindre med din kropp och får in mer syre vid andningen eftersom du orkar hålla ryggen rakare.
#2
25 juli 2012 kl 21:36
Gilla
När jag tappar lusten varierar jag helt enkelt med andra övningar. Det kan vara andra övningar eller att jag flrändrar vikt eller rep. på de övningar jag har. Bara att förflytta sig i gymmet och göra övningarna på en annan plats än vanligt skapa känsla av förändring. Eller sätta upp ny sort musik på en ipod/MP3.
Har du prövat Bodypump? Det är otroligt effektivt, nyttigt och roligt. De tar de viktiga musklerna i kroppen. linken som jag skickar med ger en bild av supertränade supermänniskor. Men så är det verkligen inte i verkligheten. Alla typer gör med. Vikterna är anpssade efter var och ens förmåga. Programmet förändras också var3:e månad. Så man hinner inte bli trött på det och musklerna stimuleras mer på det sättet: http://www.youtube.com/watch?v=j_rNm1uNW-M
#3
6 augusti 2012 kl 00:45
Gilla
Jag sprang under ett par år mycket ofta och långa sträckor. Sprang ofta flertal halvamaror per vecka. Men efter flera råd från mina instruktörer att springa mindre ofta (3 ggr veckan) och kortare sträckor, har jag blivit mycket snabbare, uthålligare och - precis som du - tappat vikt. Dessutom har träningen blivit roligare eftersom alla passen är annorlunda. Det ena passet har backträning, ett annat intervall, ett tredje att springa snabbt under en längre tid eller helt enkelt bara springa avslappnat...Löpningen har blivit roligare. Dessutom har jag fått mer tid över att istället göra ett eller två pass spinning i veckan för att träna andra muskler och på det sättet förebygga de vanligaste löparskaorna. Vilken skillnad mot att ligga timmmar längs vägarna varje dag...
I början trodde jag inte på mina instruktörer. Men nu vet jag att mindre ibland är mycket bättre.
#4
6 augusti 2012 kl 17:26
Gilla
Du säger, att det inte är musklerna som är trötta, mende hårda kroppsdelarna i benen. Jag känner igen problemet.
Det är en stor skillnad mellan cykling och löpning. Vid löpning måste skelettet och de olika segmenten fånga upp alla stötar och bära kroppen. För mig, efter proffesionell hjälp, löste sig problemet på 3 sätt:
med skor med mer dämpning d.v.s. tungare och inte lättare skor, så att skelettet och benens olika underdelar inte får så svåra stötar. Skorna har också en bra avveckling i framskon.
Styrketräning. Och då inte bara funktionell träning, men också verklig kraftträning eftersom det gör skelettet och dess olika underdelar starkare.
Ett fel som jag också gjorde var dålig nerjoggning. Jag slutade tvärt. Det innebär, att kroppen inte får möjlighet att varva ner och göra av med sina avfallsgifter. Så roligt eller inte. Det är nödvändigt. Vad som också kan hjälpa för att varva ner benen på ett bra sätt, är att cykla lugnt direkt efter löpningen.
Detta har hjälpt mig!
#5
8 augusti 2012 kl 00:42
Gilla
Ja, mjuka underlag ger inte samma stötar i benen.

#6
16 augusti 2012 kl 19:35
Gilla
Med beundran och överväldigad läser jag om alla personliga mål som satts upp för 2012. Men hur viktiga är de? Jag är absolut inte kritisk, för jag är själv rätt ihärdig i min nålsättning. Men igår hade jag ett samtal med en frisör. Det är en äldre pensionerad man. Förutom alla marathons i Sverige, har han sprungit 22 internationella marathons. De stora klassierks som t.ex. La, NY, London, Tokyo, Paris, Berlin...etc. har han sprungit ett par gånger. Hans bästa tid är 4h45min. Och det var för honom ett rekord. För det mesta, berättar han, springer han så långsamt, att funktionärerna börjar gå hem innan han är klar. Men varför gör han det då? Inte för att bevisa något för sig själv eller för omgivningen, men för att det är så underbart att springa! Han cyklar också. Men han cyklar, säger han, så långsamt att människor förundrar sig över att cykeln blir stående. Ändå cyklar han mil efter mil och gör med i olika tävlingar. För det är så underbart! Då kan jag inte låta bli att tänka på mig om jag skulle få veta att jag ska dö imorogn. Skulle jag då vara ledsen för att jag inte lyckats med att springa alla de KM som jag har satt upp som mål, eller att jag inte hinner springa 10KM en minut snabbare. Nej, jag skulle vara ledsen om jag skulle upptäcka, att jag inte upplevt samma som honom: förundran och glädjen i att få springa. Han har gett mig ett nytt träningsmål!
#7
16 augusti 2012 kl 20:13
Gilla
Men de behöver inte motsäga varandra. Det ena utesluter inte det andra. Men att också under ett tufft kvalitetspass påmina sig om att också uppleva glädjen i kroppen. Glädjen som kanske är där, för att den just får jobba så hårt.
Och vad gäller frisören. Han sprang inte sakta för att ta det lugnt. Han sprang för allt vad han var värd. Det var bara det, att han, trots all träning och total inspaning inte kunde springa snabbare. Han ansträngde sig maximalt.

#8
21 augusti 2012 kl 22:54
Gilla
Hej alla ni erfarna och kunniga löpare. Jag sprang idag och fick vid en högre hastighet ont i översidan av foten. Smärtan blev kvar och började sprida ut sig i benet. Verkar inte vara muskler och är inte rött eller svullet. har sprungit på skor som nått sina 1200KM (mizuno wava rider 15) och har väl könt att jag fått en annan fotställning i dem den sista tiden. kan det vara det? Eller är det något annat som spelar upp?
Är van löpare.
#9
21 augusti 2012 kl 23:56
Gilla
Tack för din reaktion Michael. Nej, den satt inte för hårt knuten. Tyvärr. Jag har fortfarande känningar av det.
#10
22 augusti 2012 kl 09:29
Gilla
Kanske behöver förtydliga mer.
Jag sprang igår och fick vid en högre hastighet ont i översidan av foten. Smärtan sträckte ut sig till vristen. Smärtan blev kvar och började sprida ut sig i benet. Det började också att hugga till av smärtor. Fick bryta passet. Det kom i en högre hastghet. Är van löpare och springer 40-50 km i veckan. Verkar inte vara muskler och är inte rött eller svullet. har sprungit på skor som nått sina 1200KM (mizuno wave rider 15). Dessa springer jag på för sin starka dämpning.
Därefter gjorde jag en par stretchövningar och gick över till spinning. Springa gick inte mer. Idag har jag framför allt en svag, molande värk i framsida skenbenet och vristen ömmar när jag rör den. Ställer jag mig på tårna gör det ont framsida fot.
#11
22 augusti 2012 kl 17:05
Gilla
Hur länge höll effekten in? Då menar jag inte viktminskningen, men det lägre pulsvärdet?
#12
22 augusti 2012 kl 17:08
Gilla
Lyssnar ofta på opera. Den otroliga kraft som finns i många operor är oerhört stimulerande.
#13
28 augusti 2012 kl 22:17
Gilla
Om du vill springa snabbt är Amsterdam ett bra lopp. Eftersom jag har bor i Holland, har jag frågat runt litte. Men det är väl ett seriöst lopp. Men det finns roliga evement runtomkring.
#14
30 augusti 2012 kl 13:29
Gilla
Kanske får du i dig aldeles för litte kalorier? Dä står kroppen stilla och musklerna växer inte. Har själv varit med om det. Började äta mer efter anrådan från en sprtdietist. Och då hädse mycket på en gång. Tappade vikt, fick mer muskler och tränade bättre.
#15
30 augusti 2012 kl 13:51
Gilla
När kroppen får för litte kalorier kommer den in i ett svälttillstånd där den håller fast enegierna genom att slå upp så mycket energi som möjligt i kroppen och den ger mer mindre energi ut vid fysisk aktivitet. Den gör det ocksådet genom att minska ämnesomsättningen i kroppen d.v.s. uppvärmning av kroppen, mindre energi till hjärnan som leder till bl.a. koncentratiomsproblem... Den dagliga basisomsätningen går drastiskt ner. Men äter man mer, men måste väl fortfarande vara kaloriunderskott om man vill gå ner i vikt, håller man basisomsättningen i gång och försöker inte heller kroppen att hålla fast energin (fettet) på samma krampaktiga sätt. Den vågar `släppa taget´ och frigöra energin. Men detta är allmän basiskunskap som alla dietister och fysiologer känner till . Ett intressant exempel för dig att läsa är en case study som handlar om OS-silvermedaljören i rod . Först när hon ökade sitt kaloriintag från 1000-1200 kcal/dag till 1500kcal/dag kom hon ner i tävlingsvikten. Gick från 70 till 59kg. (Sports nutrition for women av anita Bean och Peggy Wellington 2004)
#16
30 augusti 2012 kl 22:27
Gilla
Hur fina flingor använder du när du gör gröt? Om du tar mycket grova flingor och inte kokar dem för länge med (ett lätt tuggmotstånd) mätar det på ett helt annat sätt. Kroppen måste arbeta längre med gröten och får energi under en längre period.
Själv äter jag det varje dag. Blandar vete, korn, råg och dinkel. Och dricker en shake av sojaproteiner till.
#17
31 augusti 2012 kl 10:11
Gilla
Har precis haft en virusinfektion på hjärtat. (15kg när det var som värst) och fick medicin för att dra ut fukten. Om du har symtomen med trötthet, andnöd och därtill ser att dina fötter, händer eller mage håller fukten kvar, måste du absolut direkt ta kontakt med läkare.
#18
21 september 2012 kl 15:32
Gilla
Grattis! Starkt gjort!
#19
3 oktober 2012 kl 15:06
Gilla
Jag är född 1962. Började sporta för 2 år sedan efter att ha gått ner 66kg. Hade inga muskler och ingen kondition. Började springa för 1,5 år sedan. Nu springer jag utan vidare åtminstine 5KM efter varandra i tempo 4:17min/KM. Ett maraton springer jag under 5min/KM. Jag är kort (1.55) med i förhållande till min kropp korta ben.
Om jag kan klara det, kan du det också!!!!
Tränar väl mycket med backar och korta intervalltränningar som tränar upp styrka och tvingar upp mjölksyregränsen.
Lycka till!
#20
3 oktober 2012 kl 19:10
Gilla
Kajsa, vad är en high responder?
< < < 1 2 3 > > >