Löpning Träning 47 inlägg 33768 visningar

Ständigt trötta ben efter löpning??

Thomas
1970 • Glumslöv
#1
3 augusti 2012 - 09:47
Gilla
Har spungit i drygt ett år nu, men verkar egentligen inte bli bättre.
Efter varje gång jag sprungit så är mina underben, vader och knän "stela tunga och trötta".
Det spelar ingen roll om rundan bara är en lugn 5km eller något annat, benen är i princip lika trötta för det. Tröttheten kommer dag 1 efter träningen och är värst dag 2, för att därefter klinga av långsamt. Jag har provat både att vänta tills benen känns helt bra igen, och att springa på trötta ben, utan någon större skillnad.
Det enkla svaret är väl att jag anstränger mig för mycket när jag springer, men jag kan inte riktigt acceptera att 6.30-tempo över 5km skulle vara "för hårt" efter 1-2 års träning för att inte överanstränga mig...
Jag håller mig borta från asfalten, och springer oftast 3ggr/vecka. Jag roterar igenom ett antal olika skor, om det nu spelar någon roll.
Tränar för Stockholm halvmaraton, men som det känns nu så är att ta sig runt löpande avlägset.
Någon som har några kloka ideér vad jag gör för fel?
< < < 1 2 3 > > >
1962 • soest, nederländerna
#41
6 augusti 2012 kl 17:26
Gilla
Du säger, att det inte är musklerna som är trötta, mende hårda kroppsdelarna i benen. Jag känner igen problemet.
Det är en stor skillnad mellan cykling och löpning. Vid löpning måste skelettet och de olika segmenten fånga upp alla stötar och bära kroppen. För mig, efter proffesionell hjälp, löste sig problemet på 3 sätt:
med skor med mer dämpning d.v.s. tungare och inte lättare skor, så att skelettet och benens olika underdelar inte får så svåra stötar. Skorna har också en bra avveckling i framskon.
Styrketräning. Och då inte bara funktionell träning, men också verklig kraftträning eftersom det gör skelettet och dess olika underdelar starkare.
Ett fel som jag också gjorde var dålig nerjoggning. Jag slutade tvärt. Det innebär, att kroppen inte får möjlighet att varva ner och göra av med sina avfallsgifter. Så roligt eller inte. Det är nödvändigt. Vad som också kan hjälpa för att varva ner benen på ett bra sätt, är att cykla lugnt direkt efter löpningen.
Detta har hjälpt mig!
Josefine Blomkvist
1990 • Åsa
#42
7 augusti 2012 kl 15:16
Gilla
Jag har känt exakt samma sak men så gick jag till Löplabbet och dom provade ut ett par skor till mig som va anpassade efter mina behov och efter det va jag inte länge så trött som du beskriver utan då kunde jag känna skillnad på träningsvärk och värk =)

Så ett tips är att byta skor för det spelar en mycket stor roll i Löpningen.
Thomas
1970 • Glumslöv
#43
7 augusti 2012 kl 22:37
Gilla
Ok, en liten uppdatering.
De senaste rundorna på 10km fungerade mycket bättre.
Med bättre uppvärmning och nedjoggning, och löpning på mjuka underlag verkade göra susen.
Dessutom hittade jag något i min hållning som kändes både bättre och mer effektivt; "fram med höften och upp med bröstkorgen" gjorde att belastningen på benen upplevdes som snällare.
... och Adidas adistar Ride 4 är riktigt, riktigt bra skor... :-)
1962 • soest, nederländerna
#44
8 augusti 2012 kl 00:42
Gilla
Ja, mjuka underlag ger inte samma stötar i benen.

linlancltoy
1982 • LILLBYN
#45
8 augusti 2012 kl 08:57
Gilla
Jag tänker kost... anemi, någon vitaminbrist? Typ? Spekulerar bara.
linlancltoy
1982 • LILLBYN
#46
8 augusti 2012 kl 08:57
Gilla
Att lågt BMI är ett krav för att prestera riktigt bra tider tror jag alla är medvetna om, att det är ett totalt hinder för att få utveckling i sin träning är en annan sak.
F-ö så har jag en kompis som har magrutor på ett bmi på 25, men han är nog snarare byggd för att bli bra på kulstötning eller strongman än löpning.
Märta Johansson
1980 • Vik
#47
17 oktober 2012 kl 19:36
Gilla
Jag blir ibland så avundsjuk på folk som beskriver benen som pigga. Jag har nog aldrig upplevt att benen är pigga... Orättvist ;-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.