Foruminlägg av Anders Norlinder

#1
15 november 2013 kl 12:15
1 Gilla
Hej
Är ny här på jogg men har en förkärlek till att springa långt och kuperat. Har anmält mig till Fjällmaraton bydalsfjällen. Funderar lite kring hur ni resonerar om träning till kuperade långlopp i allmänhet och backträning i synnerhet.

Så, apropå backar. Här kommer några funderingar. 
Korta el långa? Antar att långa blir mer åt mjölksyretålighet ?!?
På de korta hinner man ju inte bli så trött pulsmässigt utan mer muskeltrötthet. 
Rent teoretiskt funderat jag på musklerna och hur det hänger ihop. Hade ett överbelastningsproblem i knät på den tiden jag höll på med klippklättring. Var då hos en läkare som rekommenderade att jag skulle bli starkare i musklerna så att den aktuella rörelsen inte nyttjade så mycket av musklernas "maximala" kraft. 
Med det resonemanget borde det ju vara klokt att köra styrka (=korta backar) så att muskeln använder mindre av sin maximala potential och att pulsen blir lägre?!

Rent praktiskt, om man utgår från att resonemanget ovan håller, vad tror ni om att gå upp och ned i backe med tung rygga?

många funderingar blir det
#2
18 november 2013 kl 19:49
Gilla
Tack, ja det lär nog bli tufft. Jag vet hur framsidan låren kändes sista biten ner för fjället på sälen maran i somras. Brööl i varje löpsteg! Jag är grymt laddad!
#3
19 november 2013 kl 11:15
Gilla
@Forrest gump

Jag har inget överbelastningsproblem alls längre (det var säkert 10 år sedan) men jag är med på vad du säger. Givetvis är distans och tid på benenträning viktiga delar som behövs. De hade jag inte tänkt att fuska med :-) jag har väl legat på ca 6 mil i veckan i mängd inför de maror jag kört Och tycker det gått ok (det kan alltid gå bättre dock!)