Foruminlägg av Ivan Hedlund

#1
8 september 2018 kl 21:07 Redigerad 8 september 2018 kl 21:24
Gilla
Möjligen ett uttjatat ämne men tänker det kan vara bra att dela med mig av mina erfarenheter samt funderingar.

Den här sommaren började jag känna mig orkeslös, trött och svag i kroppen. Ni vet så där man brukar bli om man kör lågintensiva långpass och inte fyller på tillräckligt med energi. Jag har haft det till och från korta perioder tidigare men efter ett löpintervallpass i slutet av juli kom tröttheten för att stanna. Jag tränar mest cardio och brukar köra 2-3 intervallpass i veckan, men nu är det nätt och jämnt jag ens orkar köra lugna pass. Spaghetti-känslan i benen finns nästan alltid där. Vanligtvis brukar lugna pass vara rena njutningen och jag är pigg och full med energi. Vissa dagar orkar jag inte träna alls och måste bara vila, t.o.m. sova mitt på dagen vilket jag aldrig gjort tidigare. Sover ovanligt mycket, oftast 10-11h och känner mig aldrig riktigt utvilad på morgonen.
I vintras hade jag influensa och svimmade då vid två tillfällen i samband med tarmrörelser (lågt blodtryck + dåligt järnvärde?). Känner även nu att jag mår sämre och blir lätt snurrig så fort det rör sig i tarmarna, särskillt om jag äter svårsmält mat, vilket jag gör rätt ofta. Har snöat in på antiinflamatorisk kost och äter mycket mat som tas upp i tjocktarmen (fiberrikt). Har mått väldigt bra av det, fram tills nu då. Äter väldigt lite kött, lite fisk och snålar med mejeriprodukter samt gluten.
Från och till känner jag även att mitt blodsocker rusar. Har alltid varit känslig för det men verkar vara extra känslig nu. Vissa dagar är jag rätt skakig i kroppen och vissa dagar känner jag mig nästan full.

Jag har varit hos läkarn och tagit en massa tester, bl.a. borrelia, EKG, njure, lever, sköldkörteln, glukos, järn, ferritin, mg och en vanlig blodbild. Alla värden var normala, förutom järnet som låg lite lågt. Jag hade 5,7 (S-Fe), men bör väl ligga mellan 9-34. Jag hade en förkylning i kroppen då jag tog det men enligt läkaren ska det inte påverka? Mina järndepåer var tydligen bra (S-Ferrit), låg på 174, bör ligga mellan 28-370. Hade då käkat järntabletter i 1 vecka när testet togs. Man kollade även mitt Hb som var 132, vilket väl är aningens för lågt? Vet att det för något år sedan låg på 146. Jag har gradvis ändrat kosten de senaste 2 åren och förmodligen är det orsaken bakom mina låga järnvärden, men kan kanske bero på B12-brist också men läkaren tyckte inte jag behövde testa detta. Jag försöker i alla fall tänka på att få i mig B12 så har ökat intaget av fisk, ägg och mejeriprodukter. En spontan fundering är varför järndepåerna ligger bra men järnvärdet är lågt? Borde inte kroppen först tömma depåerna innan järnvärdet går ner? Drar kroppen mer järn vid träning än om man ligger på sofflocket?

Äter nu järntabletter (Obsidan 100mg) sedan drygt 2 veckor och skall äta i 3 månader, enligt läkaren. Tror även jag kompletterar med blutsaft så småningom. Har inte märkt någon större förändring men tycker mig ha lite mer ork vid träning. Är dock fortfarande trött och hängig i varierande intensitet. Har aldrig riktigt känt mig så pigg och kry som innan. Vanligtvis känns det som jag flyger fram på de lugna passen. Hur lång tid tar det innan man börjar kunna träna vanligt igen? Någon med erfarenhet? Bör man testa B12 tycker ni?

Happ, blev långt detta men någon kanske känner igen sig och/eller kan komma med värdefulla råd.
#2
9 september 2018 kl 13:50
1 Gilla
Tack Rebecka! Opepp är ett bra ord, det känner jag ofta. Förut vill jag alltid ut och hitta på saker, nu är det många dagar när jag bara sitter och såsar för att jag känner mig så trött.
1 vecka var snabbt! Kanske är du en person som tar upp järnet snabbt (?), jag verkar i alla fall inte vara det eller så är det något annat som får mig att känna trötthet och som läkaren inte hittat.
#3
9 september 2018 kl 22:21
Gilla
Nej, har inte kollat testosteron, men påverkar det Hb samt ger låga järnvärden?
Läser jag symptomen för det känner jag inte riktigt igen mig, förutom tröttheten då, men vad vet jag. Bra att ha med om jag måste gå vidare med utredningen. Tack!
#4
5 oktober 2018 kl 16:44 Redigerad 5 oktober 2018 kl 18:56
Gilla
Då har jag varit hos läkaren igen och tagit nya tester. Ferritinvärdet har gått från 174 till 245 µg/L och järnvärdet från 5,7 till 12 µmol/L med järntabletter dagligen sedan 24e augusti och blutsaft. Tar även B12 lite då och då, men det värdet såg bra ut (524 pmol/L). Mitt Hb Har gått från 132 till 135 g/L.
Det enda avvikande värdet jag hade var P-Urat på 200 µmol/L, som bör ligga mellan 230-480. Om det är bra eller dåligt vet jag inte då läkaren inte hört av sig. Någon med erfarenhet kring detta?

Jag är fortfarande trött i varierande intencitet. Tryckande huvudvärk kommer och går. Ungefär samma känsla som att ha en tight åtsittande mössa. Tränar nästan ingenting längre. Blir så oerhört trött mot kvällen och får ibland oproportioneligt mycket träningsvärk (pga järnbrist?). Jag är dock ganska aktiv ute men dock inte något flås att tala om. Kanske tar en lite löprunda ikväll.
#5
7 mars 2019 kl 13:38
Gilla
I juli i somras blev jag ordentligt sliten och hängig efter ett intervallpass. Låg väl på ca 1 träningspass/dag vid tidpunkten pluss att jag var aktiv med övriga icke-flås-aktiviteter under dagarna (paddling, disc golf, osv) . Tänkte att det skulle gå över men trötthetten har suttit i i varierande intencitet sen dess. Benen är ofta svaga som spaghetti och trots att jag ätit bra innan träningen kan jag gå tom på energi på bara några minuter. Har vid ett fåtal tillfällen känt mig relativt bra, men för det mesta går kroppen på halvfart. Kör jag ett lättare intervallpass blir jag ordentligt sliten i 2-3 dagar samt en tryckande huvudvärk som bonus. Läkarna konstaterade något låga blodvärden (ferritin 175 och Hb 132) i somras så jag började äta järntillskott (tveksamt om det var rätt beslut?). Har tagit alla möjliga tester vid flertalet tillfällen: T3, T4, blodbild, borrelia, testosteron, kalium, kalcium, vitaminer, hjärtat undersökt grundligt, gluten, blod i avföring, m.m. m.m. Läkarna hittar egenligen inget avvikande och någon har tyckt jag "känner efter" för mycket. Mitt ferritinvärde har sjunkit stadigt sen jag slutade med järntillskott och är nu lägre (155) än vad det var när problemen började. Skulle inte blir förvånad om det har sjunkit ännu mer sen sista kollen. Jag tränar årligen minst 400h (för några år sedan 5-600h) och känner min kropp ganska bra. Har kört flera Vasalopp och har tidigare aldrig varit orolig för att energin skall ta slut på långa pass. Numera vågar jag inte köra längre pass än 1h och då i princip enbart långintenvis träning.

Äter bra och varierat men ganska mycket vegetariskt vid tidpunkten då det började. Kanske för snålt med protein, vad vet jag? Har ökat intaget där.
Ofta illamående och konstig i magen på nätterna. Slutade med gluten helt (trots att ingen glutenintolerans är påvisad) och har då i princip aldrig haft problem på nätterna. Kan ibland känna hur hela kroppen vibrerar om nätterna av tarmrörelser, mer innan då jag åt gluten än nu.

Första perioden när tröttheten debuterade var jag ofta sömnig på dagarna och var ibland tvungen att sova, vilket jag aldrig gjort tidigare. Sov länge och bra på nätterna, men kände mig aldrig utvilda på morgonen. Senare (november o framåt) började jag sova väldigt knackigt om nätterna med ovanligt många uppvaknanden. I samband med detta har jag även fått problem med tryckande huvudvärk som kommer och går, men som kan sitta i flera dagar. Många gånger kan jag vakna med tryckande huvudvärk. Har aldrig haft problem med huvudvärk tidigare. så något är uppenbart fel. Tycker mig se ett samband att om jag tränar lätt högintensivt (typ 10x1min löpintervaller) så blir kroppen ordentligt sliten mot kvällen och ett par dagar efteråt. Jag sover dåligt och får tung huvudvärk. Känslan är att kroppen saknar något och så fort jag tränar lite lite för hårt eller för mycket så dränerar jag det sista som finns kvar vilket straffar sig med trötthet och huvudvärk.

Har börjat äta magneisum (testat flera olika sorters magneisum) och b-vitaminer. Tycker jag sover betydligt bättre om nätterna nu. Tidgare var jag alltid trött men aldrig sömnig. Huvudvärken består dock och känner mig inte alltid så utvilda på morgonen.

Någon som känner igen sig? Kan det vara så att min kropp inte tar upp vitaminer/mineraler som den borde ta upp? Kan det röra sig om överträning, trots att jag inte tycker jag tränat eller tränar extremt? Hur har sådant yttrat sig för er?
#6
7 mars 2019 kl 15:24
Gilla
Tack Martin! Jag åt järntabletter september-november efter inrådan av läkare. Då gick värdena upp och jag låg på som mest järn 20 och ferritin 245, vilket är klart över normalt. Ändå fortsatt trött från och till och aldrig pigg vid träning. En annan läkare menade att hon inte hade ordinerat järntillskott utifrån mina värden, så man blir ju lite fundersam vad som är rätt eller fel? :/
Har besökt totalt 5 läkare och skall till en 6e imorgon! :)
Över 100 olika prover tagna och allt ser enligt läkarna bra ut, med reservation för något låga blodvärden ibland. Senast var mitt Hb 132 och ferritin 154.
#7
7 mars 2019 kl 15:37 Redigerad 7 mars 2019 kl 17:55
Gilla
Tack för dina länktips Susanne! Läste hela din egna story. Välskrivet och intressant. Bra att det ordnade upp sig! Känner igen mig i en del, men prestationskrav har jag släppt sen länge då jag slutade med all tävling sedan 2015. Pulsbandet ligger också på hyllan. :) Jag tränar enbart för att må bra och för njutningens skull och jag har märkt att intervaller behövs för att inte bli såsig. Stress är någon som läkarna kommer in på och undrar hur min arbetssituation ser ut. Grejen är den att jag bor ute på en ö i skärgården halvårsvis och jobbade enbart 1dag/vecka på distans vid tidpunkten. Kände mig inte alls stressad utan tvärtom ganska tillfreds med allt. Resten av tiden var jag ledig för att njuta av friluftsliv och träning, men när kroppen säger ifrån blir det inte så mycket njuta.

Lyssnade på Coltings pod om överträning och mycket av det han beskriver stämmer. Mitt kortisol låg på 604 nmol/l i somras, har inte testat det efter dess och aldrig reflekterat över att det skall vara en god indikator på överträning. Det är ganska högt, men inte onormalt högt. Skall till läkaren imorgon som sagt, kanske kan be om att få testa det igen.

Min egna gissning över tröttheten är att jag kanske "fuskat" lite med maten tidigare och inte fått i mig tillräckligt med protein och mineraler (pga den vegetariska kosten) vilket har gett kroppen ett stresspåslag. Tränar i princip enbart lågintesiva pass idag, sällan mer än 1h. Känner jag mig pigg, vilket inte händer allt för ofta, kanske jag slänger in några kortare intervaller men det brukar ofta straffa sig dagarna efteråt. Kanske borde jag i de lägena skippa intervallerna och fortsätta med den lugna träningen?
#8
15 mars 2019 kl 10:22
Gilla
Tack för era svar.
Åsa: Yes, jag ska be dem kolla detta då jag alltid misstänkt att mina problem hänger ihop med mage/tarm. En dietist kanske inte vore så dumt heller! :)

Nea: glömde nämna att jag även kollat TPO, däremot inte TRAK. Lätt förhöjda värden på TSH (3,1 resp 3,2) tidigare, men nu senast var det nere en bit under 2.
Har testat alla möjliga kosttillskott samt järn. Det enda jag tycker har hjälpt och som jag fortsätter med är magnesium. Upplever mindre huvudvrk och sover bättre på nätterna.

Staffan: det enda är ju att mitt hb ligger ligger något lågt (132), precis utanför normalintervallet. Om det i sig beror på järnbrist är högst oklart. En av de läkare jag besökte tyckte dock ja skulle äta järntabletter i 3 månader vilket jag gjort. Ingen direkt märkbar förbättring.

#9
3 maj 2019 kl 12:34
Gilla
Blodtryck normalt.
Vilopuls kring 45.
Testosteron normalt.
Sover kring 9-10h. Känner mi dock aldrig riktigt utvilad. Vaknade mycket förut men bättre med magnesium.
Jobbar bara två dagar i veckan men visst kan jag känna stress över jobbet.
#10
3 maj 2019 kl 12:50 Redigerad 3 maj 2019 kl 13:37
Gilla
Jag börjar misstänka mina problem är relaterade till blodsockret. Jag har bett både privatvården samt allmänvården om att få låna en blodsockermätare men fått nej, därför köpte jag en egen. Läkarna har bara sagt att mitt fastesocker är normalt och att jag inte har något socker i urinet. Det stämmer, mitt fastesocker ligger oftast kring 4,5-5mmol/l.

Vid flera tillfällen går mitt blodsocker ner tämligen lågt (nu senast 3,3 mmol/l) och då bara någon timme efter frukost. Känner mig väldigt mosig i huvudet , lätt skakig i kroppen och en känsla av att vara full. Svårt att hålla koncentrationen uppe. Har ännu inte mätt då jag mår som sämst men gissar blodsockret ligger ännu lägre då. Återstår att se.

Jag har läst om hypoglykemi hos icke-diabetiker och gissar jag har något liknande. Kroppen producerar då ovanligt mycket insulin av olika anledningar. Utredning krävs. När jag minns tillbaka så har jag vid några tillfällen mer eller mindre svimmat av oförklarliga anledningar. Senast var då jag kolhydratladdade inför Vasaloppet. Segnade ner någon timme innan start och loppet gick uselt. En annan gång var då jag hade ätit en pizza.

Om jag tränar lite fört hårt (lättare intervaller) blir jag extremt trött och hängig mot kvällen. När jag skall somna infinner sig en känsla av obehag och att jag lixom "svävar" iväg. Nästan en känsla av att svimma. Huvudvärken kommer som brevet på posten och sitter i några dagar. Jag gissar blodsockret har en viktig roll i det hela, men återstår att undersöka.

Någon som har erfarenhet av hypoglykemi i kombination med träning? I mitt fall verkar det som att kroppen producerar för mycket insulin och än mer då jag tränar.
#11
9 maj 2019 kl 17:01
Gilla
64 pannor....håller vikten stabil. Äter ofta (varannan timme) men nyttigt för det mesta så kanske inte tokmycket kalorier.

Har gjort belastningsEKG, det såg bra ut.

Saltar ordentligt (Seltin) och tycker inte jag snålar med maten. Kan som sagt äta en rejäl frukost (havregrynsgröt och ägg), gå ut och träna någon timme efter och gå tvärslut på energi efter bara 5-10 minuter trots lågintenvis träning. Det fenomenent uppträder oftast då jag kört intervaller någon/några dagar innan. Kroppen verkar ligga kvar i något slags "nödläge". De här problemen hade jag aldrig förut, det har kommit senaste tiden och tvingar mig till enbart lugn träning, men inte ens då känner jag mig pigg. Förut var jag alldig pigg på lugna pass, sen min trötthet debuterade har jag känt mig någorlunda fräsch max 1-2 gånger.

Min kompis som haft twar undrade om det inte kan vara något sådant problem jag har? Vad jag förstått kan det yttra sig rätt olika. Jag har inte de typiska förkylningssymtomen utan enbart trött och huvudvärk.
#12
1 januari 2020 kl 12:50 Redigerad 1 januari 2020 kl 12:51
Gilla
Eftersom min vikt ligger stadigt så tror jag inte kaloriintaget är mitt problem?
Mitt tillstånd är relativt oförändrat, men något bättre efter att jag börjat ta multivitamin- och multimineraltabletter regelbundet. Jag har fortsatt utredningen och har bl.a. gjort sömnapné-test samt nerv-/muskeltest enligt inrådan från läkare. Inga konstigheter påvisade. Jag har tagit Hb-värdet relativt många gånger och det ligger i princip altid strax under normalvärdet för män. Mitt brukar landa kring 132-133, vilket kanske kan vara orsaken till tröttheten och huvudvärken som alltid tilltar då jag tränar lite mer intensivt eller för länge? Läkarna har aldrig velat ta det spåret, men sen har jag insett att de inte förstår sig på de som tränar lite mer än Svensson. "Du kan ju springa, vad är problemet?"
Så länge jag enbart tränar lågintensivt korta stunder (30-40min) eller bara tar promenader så brukar tröttheten och huvudvärken hålla sig tyglad, dock aldrig helt bra.
Den enda möjliga förklaringen jag fått men som inte utretts är ME/CFS - kroniskt trötthetssyndrom.
Fortsättning följer!
#13
6 januari 2020 kl 21:55 Redigerad 6 januari 2020 kl 21:56
Gilla
Du kan mycket väl ha en poäng där Mikael! Jag har märkt att jag ibland är sugen på fet mat (läs skräpmat) trots att jag ätit ordentligt precis innan. Det brukar jag aldrig känna i vanliga fall och kanske är kroppens sätt att tala om att jag inte får i mig allt kroppen behöver.

Angående syntetiskt järn så åt jag ju det dumt nog under 2-3 månader efter inrådan från läkare. Då hade jag ingen aning om att det naturliga upptaget (kan) försämras.
#14
29 januari 2020 kl 17:01
Gilla
Tack för era kommentarer. Det där med binjurarna låter väldigt intressant. Jag har haft ovanligt mycket huvudvärk senaste tiden som kommer och går i varierande intencitet. Oftast då jag förbrukat för mycket energi under dagen. Kan utmattade binjurar orsaka detta?

Har tagit kontakt med en ny läkare idag faktiskt som vill kolla just kortisol som tas på morgonen. Jag har kollat detta tidigare men aldrig mätt över ett helt dygn men skall absolut ta upp det med läkaren. Vad jag förstått är det svårt att påvisa någon utmattning via labbprov?
#15
16 februari 2020 kl 19:54
1 Gilla
Mitt morgonkortisol låg på 519nmol/L så enligt läkaren har jag inga problem med binjurarna. Jag hänvisade då till den artikel du länkade Sylvia och läkaren menar att man borde sett binjureutmattning i saltprover som är tagna. Jag är för dåligt insatt så började inte argumentera. Mottagningen jag går till nu får snart en endokrinolog som min läkare tyckte jag skulle gå till och ta upp det där med salivkortisol.