Foruminlägg av Magnus Gustafsson

#1
8 maj 2014 kl 21:36
1 Gilla
Jag är distriktsläkare och löpare. Träffar massor med IBS-personer. Nån i tråden skrev att läkare kallar IBS en slask-diagnos och det är nog sant att vi inte kan så mycket om IBS i allmänhet.
IBS är en sk uteslutningsdiagnos, dvs man när man uteslutit andra orsaker till "besvärlig tarm" så landar man i IBS. Det finns ingen medicinsk förklaring till IBS, tarmen funkar barar dåligt, typ. Då kan man förstå att det är helt olika från person till person vad som funkar. Jag remitterar alltid till dietist. Skriver recept på loperamid (kan heta allt möjligt på apoteket, t.ex Dimor, Imodium) och Inolaxol och ibland nåt som heter Egazil duretter. Loperamid kan man använda lite efter behov och vad man ska göra. Tar man för mycket blir magen uppblåst, en tål massor, några en tabl/dag. Inolaxol behöver man ta varje dag. Egazil är ett gammalt preparat som numer nog bara används av IBS-personer med mycker darrébesvär. Sen är det fritt fram att prova och trixa med maten. Dom som lyckas bli lite mer av "kompis" med sin mage funkar det bäst för. En del utesluter laktos och tycker det funkar, en del gluten osv. Jag tror att man ska testa en sak i taget, annars kan det vara svårt att analysera resultatet.
Många gånger handlar det om livsstil. Alkohol, cigg, godis, stress och ffa oregelbunden dygnsrytm är ofta förödande. Fast det gäller ju inte för dig.
Dietist är inte dumt. Testa "basmedicinen" och skithuspapper med på löprundan....eller lagom dos loperamid före. Trist läge, men tänk att det finns ingen "quick fix" utan testa dig fram.