Löpning Kost & Näring 32 inlägg 11445 visningar

Löparmage

1976 • Stockholm
#1
7 maj 2014 - 16:28
Gilla
Min mage är ett kapitel för sig. Har IBS och det ställer till det för mig. Igår var jag ute på en 16km runda, lugnt tempo. Vid 10km kände jag välkända symptom, insidan åker berg och dalbana, sugande krampaktig känsla. Ibland måste jag avbryta och typ hålla ett långsammare tempo för att undvika det. Symptomen ger mig lite panikkänsla vilket jag tror kan göra det värre. Intalar mig själv, ta det lugnt, andas. Efter avslutat pass var det kört, magen vände sig ut och in, lååångt toabesök. Dom krampaktiga känslorna är värst, för det skapar svimmningskänslor hos mig. Vid enstaka tillfälle har det också hänt. Som en sugande känsla är det. Inte direkt läge att svimma när man sitter på toaletten.

Men jag vet varför det blev så igår, försöker få klarhet i vilken mat som funkar och vilken som inte gör det. Jag älskar mitt eget grova bröd med russin och nötter, det funkar inte..alltså olösliga fibrer. Inte kaffe och inte kött tror jag. Gröt tror jag funkar, fisk likaså. Potatis är nog oxå okej.

Skulle vilja ha tios från er med samma problem, vilken mat funkar?

Jag måste äta mat som funkar minst ett dygn innan. Nu springer jag 3-4ggr i veckan och kan äta "mat-som-inte-funkar" efter avslutat pass, dvs när jag inte ska springa dagen därpå. Men jag kommer ju att utöka träningen, kan tänka mig att jag kommer springa 5dgr per vecka framgent. Då kommer jag alltså i princip aldrig kunna äta kött och mitt älsklingsbröd. Hur hanterar ni sånt?

Har läst om imodium men det är väl inte bra att äta för ofta? Läste oxå att uttolkning kan förvärra och funderar på om vätskeersättning under passet skulle vara något som magen skulle tycka om? Likaså om det skulle vara bra att äta något (vad?) under passet för att undvika lågt blodsocker som kanske förvärrar magen.

Tacksam för alla tips och idéer.
< < < 1 2 > > >
1976 • Stockholm
#21
8 maj 2014 kl 18:28
Gilla
Hej Lisa,

Ja, jag har mycket problem även om jag inte springer om jag äter fel, därför har jag slutat helt med socker, feta mejeriprodukter, laktos...precis som du. Äter mycket fisk, lax mestadels. Har dragit ner på pasta, äter istället potatis, gärna klyftor i ugnen. Efter löpning äter jag kött, tex pasta med min köttfärssås, behöver mycket energi då och det funkar. Dricker kaffe om jag inte springer dagen efter men magen klarar typ max en kopp. Även mitt grövre bröd med nötter och russin om jag inte ska springa dagen efter. Magen är inte jätteförtjust men det är så sjukt gott att jag unnar mig. Läste tipset om magnesium igår och tog två tabletter, det kan ha varit positivt när jag sprang idag också...tar du det varje dag eller bara dagen du springer? Hur många tabletter? Det där med vätske ersättning tror jag att jag behöver, var köper du det? Tar du en tablett i vatten efteråt? Skriv gärna om egna erfarenheter om du kommer på mer.
1965 • Eskilstuna
#22
8 maj 2014 kl 21:36
1 Gilla
Jag är distriktsläkare och löpare. Träffar massor med IBS-personer. Nån i tråden skrev att läkare kallar IBS en slask-diagnos och det är nog sant att vi inte kan så mycket om IBS i allmänhet.
IBS är en sk uteslutningsdiagnos, dvs man när man uteslutit andra orsaker till "besvärlig tarm" så landar man i IBS. Det finns ingen medicinsk förklaring till IBS, tarmen funkar barar dåligt, typ. Då kan man förstå att det är helt olika från person till person vad som funkar. Jag remitterar alltid till dietist. Skriver recept på loperamid (kan heta allt möjligt på apoteket, t.ex Dimor, Imodium) och Inolaxol och ibland nåt som heter Egazil duretter. Loperamid kan man använda lite efter behov och vad man ska göra. Tar man för mycket blir magen uppblåst, en tål massor, några en tabl/dag. Inolaxol behöver man ta varje dag. Egazil är ett gammalt preparat som numer nog bara används av IBS-personer med mycker darrébesvär. Sen är det fritt fram att prova och trixa med maten. Dom som lyckas bli lite mer av "kompis" med sin mage funkar det bäst för. En del utesluter laktos och tycker det funkar, en del gluten osv. Jag tror att man ska testa en sak i taget, annars kan det vara svårt att analysera resultatet.
Många gånger handlar det om livsstil. Alkohol, cigg, godis, stress och ffa oregelbunden dygnsrytm är ofta förödande. Fast det gäller ju inte för dig.
Dietist är inte dumt. Testa "basmedicinen" och skithuspapper med på löprundan....eller lagom dos loperamid före. Trist läge, men tänk att det finns ingen "quick fix" utan testa dig fram.

Marie Larsson
1968 • Mellbystrand
#23
8 maj 2014 kl 22:16
Gilla
Känns rätt skönt att höra att man inte är ensam om det här problemet, det är rätt tröstlöst emellanåt och ibland har jag bara lust att sluta med löpningen. Vissa rundor består mer av toabesök än löpning, inte kul alls...För mig funkar nästan ingen mat alls just nu, inte så lämpligt när man redan är åt det underviktiga hållet och vill springa marathon. Bra Daniel att du startade tråden, har fått lite tips men har tyvärr inget bra själv... Bra skrivet av #22!
1976 • Stockholm
#24
8 maj 2014 kl 23:04
Gilla
Marie: Vad äter du typ?
1973 • Sävedalen
#25
9 maj 2014 kl 07:50
Gilla
Ni som tar imodium , när tar ni det innan lopp ?
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#26
9 maj 2014 kl 09:48
1 Gilla
Hej igen,
Resorb sport finns på apoteken och är brustablett som löses i vatten. Ska tillägga att min löparmage oftast slår till när jag väl är hemma efter passet. Har märkt att jag dessutom mår bättre av att dricka ljummet istället för iskallt, framförallt efter träning. Många glömmer saltbalansen och eftersom jag även har haft problem med brist på natrium och mycket kramp är jag noga med att få i mig bra salter också. Har gått i fällan (inför lopp) att vätska upp mig för mycket... Magnesium finns i tablettform hos hälsokosten och doseras lite olika beroende på sort.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#27
9 maj 2014 kl 10:21
Gilla
#22 Magnus, jag önskar att jag hade fått träffa dig vid alla mina läkarbesök ;)

Jag är mycket bättre nu men min mage spelar mig fortfarande ett spratt. Angående fibrer som jag undviker är allt från korn, rotsaker, grovt bröd osv. Jag undviker spannmål och äter därför glutenfri havregryn och bröd.
Jag har även märkt att ju snabbare jag springer desto mer kör magen igång.

Att laborera med medicin i förebyggande syfte är inget alternativ för mig, jag tar hellre en "dålig" tid på ett lopp pga av toabesök, men jag lägger ingen värdering i hur andra gör, jag förstår er. Detta är ett jäkla skit!
Marie Larsson
1968 • Mellbystrand
#28
9 maj 2014 kl 21:13
1 Gilla
#25, lite av varje, vanlig husmanskost, äter som vanligt men försöker undvika starkt kryddad mat, fiberrik mat, godis, glass, mejeriprodukter och frukt. Detta vet jag påverkar magen. Skulle aldrig våga dricka energidryck eller ta en gel under ett lopp. Så egentligen är det ganska osmart av mig att springa långlopp.. Resorb tar jag ibland men bara efter löpning, hade med mig det ett tag på några pass och det var inte så lyckat. Nötter är också helt uteslutet, tog ett tag innan jag fattade det... Man får helt enkelt prova sig fram, kanske har hittat den optimala kosten i 60 årsåldern eller nåt :)
maria ulnes
1988 • göteborg
#29
9 maj 2014 kl 22:30
Gilla
Hej,
Jag brukar kräkas och bli väldigt upprörd i andra änden av systemet också. För mig har problemen lindrats av att käka mindre kolhydrater. Då behöver jag inte äta innan ifall jag inte vill det, får liksom inte soppatorsk på samma sätt som en kolhydratsladdad. Visst går det inte supersnabbt om jag inte käkat men kan utan problem köra 18k före frukost i 5:30-tempo. Skulle rekommendera att äta lite mindre innan bara och att träna upp din syra-tröskel (kan vara den som gör att du spyr också?) så blir det nog åka av ska du se!
1976 • Stockholm
#30
1 juni 2014 kl 00:47
1 Gilla
Jag har insett att det grova brödet jag bakar med nötter i är den stora boven i dramat. Motvilligt har jag börjat baka ljusare bröd med mer vetemjöl och mindre fibrer. Älskade det andra brödet men det funkar inte med löpningen. Har levt efter devisen att långsamma kolhydrater är bra men min mage tycker annorlunda. Rött kött går också bort. Då funkar magen helt okej för mig vid löpningen.
1976 • Stockholm
#31
4 juni 2014 kl 22:35
Gilla
Idag drack jag latte på morgonen till min gröt med banan och ljust surdegsbröd. Magen mådde toppen och jag slog PB både distans (19km) och tid. :D
1967 • Nyköping
#32
4 juni 2014 kl 23:13
Gilla
Här har du två bra länkar som hjälpte mig.
http://naringslara.outsideonline.se/2011/04/26/har-du-drabbats-av-loparmage/

 http://naringslara.outsideonline.se/tag/loparmage/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.