Foruminlägg av Linus Nyberg

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
#1
30 juli 2009 kl 18:26
Gilla
Blev också inspirerad och stängde min första 100km-månad nånsin nu. :)
#2
11 september 2009 kl 07:44
Gilla
Jag fick problem med låg ämnesomsättning (underfunktion i sköldkörteln) vid 17 års ålder och det var liknande symptom. Märkte att armarna kunde domna utan anledning och tyckte livet sög. Mamma tvingade iväg mig på kontroll och när de hade hittat problemet och jag fick Levaxin kändes det som att gå på ett konstant koffeinrus, jag blev så pigg de första månaderna. Har ätit denna tablett i 12 år nu, inga problem. Dock mår jag "bara" normalt nu. ;)
Vid 25 års ålder fann de även att jag behövde äta B12 (Behepan) pga låga värden. Denna gång hade jag inte hunnit få några symptom dock. Antagligen för att de åtgärdade det (läs: gav mig piller) i tid. Nu, 6 år senare, säger min nya läkare att "det här med B12 är lite religion" och har bett mig prova att sluta äta dem ett tag för att se om jag verkligen behöver dem. Ska bli intressant, jag lär ju märka direkt på mina km-tider om kroppen inte uppskattar detta...
#3
25 september 2009 kl 13:04
Gilla
Jag blir också otroligt (!!) hungrig i slutet av långpassen, men det har jag sett som ett tecken på att jag gör något rätt.
#4
27 september 2009 kl 09:30
Gilla
Vad förvirrande... Att MAF eller inte MAF, det är frågan.

Om jag:
- Har exakt säg 5 timmar per vecka till löpning, varken mer eller mindre.
- Och jag i dagsläget INTE har nån vidare aerob grund att stå på.
...Gör jag då bäst i att:
a.) Träna enbart MAF 5 timmar/veckan ett par månader för att bygga upp en grund?
b.) Träna "vanligt", d vs högre puls men blandat, 5 timmar/veckan?
c.) Blanda, med t ex en-två MAF-rundor i veckan och resten "vanligt", fortfarande 5 timmar/veckan?
#5
30 september 2009 kl 08:53
Gilla
Gurra: Du skrev "...Du kommer alltså inte att drabbas av någon syra i sådana nivåer att de skadar det du byggt upp."

Så det stämmer alltså att man kan _skada_ sin aeroba förmåga genom att träna på för hög puls?
Jag maxade på milen förra veckan och upplever sedan dess att den lilla MAF-förbättring jag hade gjort nu är som bortblåst. Kan detta vara orsaken?

Och följdfrågan: Om jag tar 3 månader till att bygga upp en aerob grund och sedan lessnar och vill träna mer snabbhet (med högre puls), kommer dessa 3 månader då sopas bort fort eller är det sannolikt att jag får behålla det mesta bara jag blandar med lite lågpulsträning?
#6
24 oktober 2009 kl 12:12
Gilla
Jag kör 100% lågpuls nu och det som sätter gränsen för mig är inte ork och återhämtning utan hälsenorna. Den låga farten gör det svårare att hålla normal löpteknik och framförallt att jag lockas till att springa ett smygande, mjukt löpsteg eftersom det håller nere pulsen bättre. Men det sliter enormt på hälsenorna känns det som.
#7
3 november 2009 kl 12:08
Gilla
När Ronnys fru skriver "jag tror inte på kalori in - ut" så skulle jag tro att hon menar att hon inte tror på att räkna kalorier för att gå ner i vikt. Antingen för att det är tråkigt och inte nödvändigt. Eller för att det är för svårt. "Kalori in-ut" är en väldigt komplicerad formel (se Jacombs länk ovan) som är olika för olika människor, ändras beroende på en stor mängd faktorer och normala människor kan nog inte göra det jobb som krävs för att få med alla faktorer i sin uträkning. Klart man kan göra uppskattningar, men då kan man väl lika gärna använda vanligt sunt förnuft...
#8
18 november 2009 kl 13:37
Gilla
Innan jag skaffade hund förstod jag inte varför man låter sin hund gå lös så ofta som folk gör. Men nu förstår jag att det är nödvändigt för att hunden ska lära sig respektera omgivningen och lyda husse.
Dock förstår jag inte varför man måste göra detta i ett löparspår. Där är folk koncentrerade på sin träning, att slå pers, etc. Och en del blir faktiskt oroliga av okopplade hundar. De kan inte veta om just min hund är världens snällaste eller nån galen knarkarhund (jag har världens snällaste). Så om jag möter nån i spåret halar jag in kopplet så de slipper oroa sig, även om min hund är supersnäll.
Och skulle jag släppa loss min hund, han springer efter nån och inte lyder mina kommandon så får både jag och hunden skylla mig själv om hunden blir skrämd av en snyting. Det har dock inte hänt än.
#9
18 november 2009 kl 15:35
Gilla
Jag tror att man springer sämre med täppt nästa. Jag har en trång näsa och när den är lite täppt går det trögare än när den är "fri".
Även om man andas genom munnen tar man ju in lite luft via näsan. Förmodligen mer än de flesta tror. Förutom om den är stängd. Då blir det såklart mindre luft, logiskt.
Sen tror jag varje fysiskt besvär påverkar prestationsförmågan till viss grad. T ex om jag har ont i magen springer jag bra mycket saktare än om jag inte har det. och jag upplever täppt näsa som ett besvär.
#10
18 november 2009 kl 17:19
Gilla
Jag visste nån skulle säga så, men nej man märker skillnaden. :)
Jag är säkert täppt 95% av mina rundor. Tror knappast jag har en infektion i kroppen 95% av året...
#11
21 november 2009 kl 09:55
Gilla
Mina gamla Adidas är 9 år gamla. När jag började löpa våren 2008 var de redan färdiga för pension, men sen har de gått minst 130 mil. OK dämpningen kanske är lite hårt, men de håller (sulan är knappt ens sliten) och jag kör fortfarande långpass i dem utan problem.
Kanske var skorna mer slitstarka förr??
#12
1 december 2009 kl 09:34
Gilla
Svinnöjd... Klämde in 2 st långpass och hamnade på totalt 219 km sent igår kväll - 200 meter före 2:an på kommuntoppen. Hon kämpade bra, men underskattade min desperation.
#13
4 december 2009 kl 13:33
Gilla
Sen kanske vi reser mer än Europa-snittet?
Och så är ju inte 16 pers nån speciellt bra statistisk grund. 2 pers hit eller dit (t ex ett endaste par som åker till Mexiko) gör för stor skillnad i statistiken.
#14
6 december 2009 kl 08:01
Gilla
...när man skippar middan med familjen för att den ligger för nära kvällens löppass.
#15
9 december 2009 kl 11:50
Gilla
Jag gjorde ett uppehåll på 4 månader förra vintern. När jag sen började igen var det deppigt för km-tiderna var som "från scratch" igen (samma tider som när jag började löpa efter 10 års uppehåll). Men framstegen kom väldigt mycket fortare, så det tog bara 1½ månad att bygga upp det som tog 6 månader året innan.
#16
10 december 2009 kl 09:25
Gilla
För mig är det tvärtom, knänproblemen har i princip botats av lågpulslöpning... För mig sliter hällöpning hårt på knäna och i lågpuls så tvingas jag i princip "smyga fram" med böjda ben och landa så mjukt jag kan. Det ger en lägre puls för mig.
#17
12 december 2009 kl 18:02
Gilla
Kul att höra... Jag som trott att detta berott på dålig kost, dålig grundkondition, mysko hjärtproblem, etc. Ska börja skölja under kranen jag med och se om det bli bättre.
#18
28 december 2009 kl 23:12
Gilla
Såg "The Long Run" idag (från Lovefilm)... Jag ger den 2/5. Lite för lite löpning och mycket trams. Antar att det är ett ämne för tråden "Du vet att du är en riktig löpare när...". Ungefär som när jag (programmerare) pustar och suckar högt när jag ser en film om datorer/hackers.

Antar att det inte skulle tilltalat den breda massan att i minsta detalj beskriva träningsschemat, kosten, banan etc. ;)
#19
30 december 2009 kl 08:51
Gilla
Claes: Såg att du har barn på dagis. Tror vi som har det är rätt rökta. Jag kämpar också med att hålla immunförsvaret starkt och jag tror det går hyfsat, men vissa baciller går bara inte att stå emot.

Staffan: Var kan man köpa kalciumaskorbat? Är det ofarligt i övrigt?
#20
7 januari 2010 kl 19:02
Gilla
Med Spotify i iPhone eler iPod Touch så kan man göra playlistor till "Offline playlists". Har inte riktigt testat, ser bara här att det verkar funka med Tors 90bpm-lista. En grymt bra anledning att ha Spotify Premium tycker jag!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >