Foruminlägg av Josef Wideström

< < < 1 2 3 > > >
#1
22 januari 2010 kl 11:44
Gilla
..å andra sidan är det väl som roligast under de perioder när man förbättrar sig som mest? jag tycker att den första månaden efter ett långt uppehåll är den bästa! när jag joggar första gången (oftast i feb/mars) tänker jag "wow vad mycket lättare det kommer att gå nästa gång"...
#2
15 augusti 2010 kl 18:24
Gilla
Vila 2-3 dgr gör gott, kör sedan ett kortare pass än vanligt, ca 6-8 km lugnt. Om det känns helt ok dagen efter så kan du stegra träningen försiktigt tillbaka till normalt. Om du känner av skadan, ta 2-3 dgr vila igen och sen ett lugnt pass osv. Du tappar inte i löpstyrka, men pressar dig heller inte.

Håller med Johnny om ökad styrka. Kombinationen knäböj + stretch baksida lår är mkt bra, men ta inte i så att du får ont! Lycka till.
#3
19 oktober 2010 kl 17:43
Gilla
peter!
att byta ut en stor del av kvantitet mot kvalitet verkar vara trenden nu, dvs det kan vara bra med en smula skepsis... men i ditt fall känns det klockrent att jobba mer med intervall, du har nått en "platå" där du inte kommer vidare, delvis av mentala skäl(?). för mig har det funkat mkt bra att då köra övervägande intervall och inte minst fartlek där tiden inte är så viktig.
mitt tips: kör 1000m-intervaller i 4:40-4:50-tempo. när det känns "lätt" så förläng intervallsträckorna alt korta vilotiden istället för att öka tempot. varva dessa pass med fartlek där du joggar lätt ca 2 min och sedan hårt 2 min osv, utan att räkna km.
lycka till!
#4
1 februari 2011 kl 21:49
Gilla
vasaloppets tips är märkliga tycker jag! själv blir jag alltid sämre om jag tränar löpning/skidåkning med ont i halsen, men lite snuva är ok för mig.

jag tränar i många olika former och försöker anpassa träningen efter dagsformen. vid lättare förkylning kan jag tex köra pilates som ger bra bålstabilitet (utan att vara ansträngande) och vid värre förkylning tåhävningar (som går att köra med mkt låg puls och ändå stor effekt). man kan även jobba med mental träning eller slipa på utrustningen under dåliga dagar.

fler tips...?
#5
19 september 2011 kl 16:50
Gilla
jag skulle tro att gbg-varvets 10km-lopp är en stark kandidat, springs på helt plana banor, stcc racing i gbg resp mantorp. se http://www.goteborgsvarvet.com/sv/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvets-Seedningslopp/ - en nackdel kan vara att det är mycket folk.
dessa lopp lär vara exakt 10km, kanske kan du hitta ett lopp som är lite felmätt och kortare..? blodomloppet 2009 i gbg var ca 9km men räknades som 10!! flera arrangörer misstänker jag har börjat mäta sina banor med gps vilket ger en något för lång sträcka. ett par hundra meter fel kan bli en minut upp eller ner.
#6
17 februari 2012 kl 14:46
Gilla
kör med vanliga löstagbara broddar från XXL för 79 kr, 4 stålpiggar fram och 2 bak i gula plastbrickor. funkar hur bra som helst på snö, modd och blankis. i början var jag lite försiktig men nu litar jag på dem till 100% även på brant sluttande isunderlag. bättre grepp än på sommaren tycker jag. varför krångla med att skruva i skorna..? men underhållande läsning av inläggen från alla uppfinnarjockar ;)
#7
21 februari 2012 kl 22:22
Gilla
kul och inspirerande att läsa dessa inlägg :) är själv inne på att testa ultramarathon, siktar på ett 9-milslopp i spanien i påsk.

jag tror på att mixa in annat än löpning för att få en mer skonsam träning. någon som har en åsikt om detta?
#8
7 mars 2012 kl 10:46 Redigerad 7 mars 2012 kl 11:05
Gilla
Läste artiklarna här på jogg om alternativträning och har en fråga som jag har funderat en hel del på. Blir man bättre eller sämre på löpning av cykelträning? För att spetsa till det: min kompis var på ett föredrag om löpträning och ställde frågan:
"Om jag förra året tränade löpning 2 ggr/vecka och sedan sprang Gbg-varvet, och i år tränar löpning 2 ggr/vecka plus cykeltränar 2 ggr/vecka, kommer jag då att få en bättre tid på Gbg-varvet i år?"
Svaret blev ett definitivt "nej". Föreläsaren hävdade att resultatet snarare skulle bli sämre än bättre!

Varför? Kan det verkligen stämma? Jag förstår att cykel resp löpning har delvis motsatta rörelser, utnyttjar musklerna olika osv, men borde inte fördelarna med förbättrad syreupptagning, benstyrka och mjölksyratålighet med god marginal uppväga de eventuella negativa effekterna?

Själv tränar jag olika konditionsidrotter och tycker mig uppleva verklig förbättring i att de olika grenarna berikar varandra. Har jag fel? Tacksam för synpunkter!
/Josef
#9
7 mars 2012 kl 11:18
Gilla
Tack för snabba svar! Ni verkar vara inne på min linje.. Någon med motsatt åsikt?

Tage: ajajaj jag får ont i hela kroppen och ryser varje gång jag hör "plantarfascian" - huh. Intressant att du har fortsatt cykla, även om det är tråkigt (vilket inte jag tycker).
Mikael: ja jag har också positiv erfarenhet av cross-trainer.
Magnus: håller med. Vad jag förstår så kör även eliten med alternativträning, eller hur?

Om man skulle ta resonemanget med "endast löpträning för löpning" till sin extrem så borde man väl antingen ligga blick stilla eller springa, för att inte riskera att utföra en rörelse som ger negativ effekt för löpsteget?
#10
7 mars 2012 kl 11:27
Gilla
En möjlig negativ effekt som jag har tänkt på vad gäller alternativträning gäller just skaderisken, som man ju ofta framför som ett argument att mixa löpning med tex cykling. Det är faktiskt möjligt att få FÖR BRA kondition för sitt eget bästa, eller hur? Genom att träna upp din kondition med cykling, rullskidor etc kan du bli övermodig och ge dig på för hårda löptävlingar och bli skadad. Ta extremfallet med en vältränad cyklist som har grym kondition och lätt skulle klara att marathon löpning konditionsmässigt. Men att springa det skulle vara förödande för knän mm.

Men nu var detta egentligen inte min huvudfråga, som helt enkelt gäller prestation. Kan man bli sämre löpare av alternativträning?
#11
7 mars 2012 kl 21:47
Gilla
Tage: jag tror att du skulle behöva höja din kadens och minska motståndet (dvs köra på lättare växlar) för att få upp pulsen. Jag har inga problem att komma upp i maxpuls på cykel!

Åter till frågan om alternativträning höjer eller sänker prestationen i löpning: Tänkte på exemplet med triathlonträning, Om det skulle stämma att cykling gör dig till en sämre löpare och vice versa, så skulle en triathlonutövare bli allt sämre i varje ju mer hen tränar eftersom träningen i den specifika grenen bara utgör ca en tredjedel av den totala träningen. Absurt!? Det kan inte stämma som det påstods ovan att 2 pass cykling + 2 pass löpning / vecka skulle vara sämre än bara 2 pass löpning / vecka...
#12
12 mars 2012 kl 14:31
Gilla
Tack för alla bra inlägg! Är på hemväg nu efter en grym helg med bergslöpning i Spanien. Kan rekommenderas för er som letar bra backträning... Sådan löpning gör det tydligt att det behövs rejäl styrka i framsida lår, det är värre att springa nerför än uppför! Några fler ordentliga cykelpass hade inte varit fel, känns det som.

Ang puls vid cykling: Har kört en del activio-spinning i vinter och då har alla i gruppen (blandat nybörjare och erfarna) klarat att komma upp i 90-95% av maxpuls.
#13
5 juli 2012 kl 17:07
Gilla
Fyllde nyss 42 och funderar över framtida utmaningar, när de fysiska förutsättningarna försämras..(?) Kom på idén att klara att springa milen under 42 minuter i år, under 43 min nästa år osv.. (har i och för sig sprungit snabbare tidigare men aldrig snabbare än min ålder). En utmaning som räcker livet ut! Tänk att klara milen under 82 min om 40 år :)

Idén föder följdfrågor, som:
-vid vilken ålder är det lättast att klara det? Runt 50-55?
-vem är den yngste som har klarat det? Och äldste?

Nån annan som har tänkt på samma sak..? Fler idéer?
#14
5 juli 2012 kl 19:52
Gilla
Haha, ja ni 90-talister har lite att jobba på. Tack för intressant länk om åldersfaktorn, även om jag tror att sub 70 som medelmotionerande 70-åring är ganska vasst, jämfört med sub 50 som 50-åring.. för eliten i resp åldersgrupp är det en annan sak.

Nån måste väl ha klarat sub 27 som 27-åring?

Nåväl. Det är bara att börja checka av år efter år så får man se...
#15
5 juli 2012 kl 20:05
Gilla
Grattis Niklas Holmström, du är bäst hittills med 10:41 under! ..Om inte Kenneth har nåt att säga..?

Morgan, Staffan och Johan: rättta takter :)

Fredrik, låter som en bra plan, men tränar du nåt....?
#16
5 juli 2012 kl 23:55
Gilla
Kul med så mycket respons på denna ganska 'nördiga' idé :)
(som jag inte gör anspråk på att vara först med). Tänkte framför allt på oss runt 40 (i båda avseenden) som ligger kring gränsen för att kunna bocka av detta mål. Är man 17 år eller en riktigt stark 70-åring så finns det nog andra mer relevanta jämförelser.. Kul med dessa andra förslag för maran, halvmaran och 400m!

Och visst kan det vara uppmuntrande med en gräns som ev blir liite lättare att klara år från år..?
#17
6 juli 2012 kl 10:26
Gilla
Nån här på jogg född på 80-talet som klarar det??
#18
6 juli 2012 kl 15:13
Gilla
Yngst hittills här på Jogg: Johan Pihl 36 år, 35:41 på milen!
#19
6 juli 2012 kl 23:19
Gilla
Henry K: Bra idé! Fyller 43 nästa år och då kan man börja snegla på under åldern i sekunder på 400m.... ;) (min bästa tid 61 sek).
#20
7 juli 2012 kl 20:16
Gilla
Check. Åsaloppet 10km idag på 40:52. Hade en tuff kamp med 'Musse' men han slog mig på upploppet. Med 11 minuter..
< < < 1 2 3 > > >