Foruminlägg av Helene N

#1
31 oktober 2010 kl 20:12
Gilla
Vilket roligt lopp det var! Jag hade last har pa jogg att det inte var sa mycket folkfest, men det var det i af i ar, kan ju vara for att det var jubileum. O en urtjusig medalj fick man, kul da det ar mitt forsta maraton.
Jag vill gora det igen (men inte min kropp alls pa ett tag forstas...) Nagon som har tips om andra roliga maraton? (Ursakta att det inte finns prickar och ring over bokstaverna, har lanat min grekiska kompis dator och dom har ju inte sadana bokstaver)
#2
9 november 2010 kl 18:23
Gilla
Det var ju otydligt beskrivet vad jag tyckte var så bra, vädret, organisationen vid vätskekontrollerna, lagom med folk när jag sprang, bra ordnat vid start och mål, utklädda personer, orkestrar i publiken och framförallt att det var folk som hejade på nästan hela tiden. Men det kanske är så på alla andra maraton också, detta var ju mitt första.
Jag ska kolla tipsen, tack för alla tips!
#3
12 mars 2011 kl 16:05
Gilla
Hej!
Jag har ätit LCHF-kost när jag tränade och misstänker att det var det som gjorde att jag ALLTID blev förkyld så fort jag tränade. Nu har jag gått över till att vara noga att äta kolhydrater innan jag ska träna och har inte alls problem med förkylningar längre. Det är säkert väldigt olika hur ens kropp fungerar, men min behöver kolhydrater för att inte bli urlakad och sjuk efter träning.
#4
11 maj 2011 kl 21:30
Gilla
Jag har anmält mig till Lidingöloppet. Har varit med en gång förut för 10 år sen och då var det en plåga. Hade bara hunnit sprungit 2 mil som längst och vrickade foten så att jag inte kunde träna alls från 2 veckor innan loppet. Nu har jag blivit lite äldre och förståndigare(?), har tänkt att jag ska träna bättre till denna omgång. Jag tränar nu 2-3 ggr/v och tänkte försöka hålla mig till 3 pass. Gissar att backintervall av olika typer borde vara ett pass per vecka, ett längre pass 20 km? och vad mer? Tacksam för träningstips! Vad kan en sån som jag sikta på för tempo på Lidingöloppet med dessa förutsättningar (kolla gärna i min träningsdagbok)? I höstas var jag med på Atens maraton och då körde jag 10 min löpning och 1 minut gång istort sett hela loppet - kändes superbra, hade kunnat tagit en längre sträcka :) När jag var med på Lidingö för 10 år sedan gick jag i varje uppförsbacke (antagligen det enda vettiga valet jag gjorde då). Synpunkter på detta, springa eller gå nu när jag är i lite bättre form än för 10 år sedan?
#5
12 maj 2011 kl 20:36
Gilla
Tack för tipsen Johan! Under 3 timmar känns inte särskilt "säkert" med den erfarenhet jag har av backarna och den hastighet jag hade på halvmaran förra helgen (inte så värst backigt). Men det är väl bara att träna på och se hur det känns när det blir dags :)
#6
6 maj 2013 kl 18:31
Gilla
Hej Sandra! Jag har själv nyss varit förkyld och tänker satsa på att träna lite till nu när jag blivit av med förkylningen. Om du har blivit frisk nu föreslår jag att du springer lite, men inte mer än 15 km i helgen. Ta sedan bara ett kort pass på 6-7 km i nästa vecka, vila helt från onsdag och ät mycket kolhydrater. Så brukar jag göra i a f. Spring inte för fort i början, håll det tempo du brukar springa i, så kommer det att gå bra, lycka till!
#7
14 september 2013 kl 21:00
Gilla
Har ett par orca kompressionstights. Gillar dom skarpt, billiga och mycket bra kompression! Lite smolk i glädjebägaren är att de är aningen för låga i midjan för mig och skulle gärna fått haft ett snöre i midjan istället för bara resår.
#8
14 september 2013 kl 21:10 Redigerad 14 september 2013 kl 21:10
Gilla
Hej! Jag behöver tips om var man kan åka på träningsresa där jag kan träna löpning och maken kan träna landsvägscykling. Det känns inte som triathlonresorna skulle passa. Maken tränar för Vätternrundan 2014, vet inte vilken tid han tänkt för nästa år men cyklade på strax under 10 h i år. Själv tränar jag för Göteborgsvarvet, siktar på under 2 h i år, missade det med några minuter i år. Maken vill gärna cykla i klunga, jag kan tänka mig att springa själv om det inte finns några löpare på stället.
Vi kan inte åka v 10 eller 14, men i övrigt när som helst mellan februari och mitten på april.Har någon bra tips?
Hälsningar Helene
#9
23 februari 2014 kl 22:31
Gilla
Hej! Jag lovar att du skulle klara det bra och kommer att må fint om du kör samma taktik som jag gjort, spring 10 minuter och gå 1 minut genom hela maran. Jag var med på Atens marathon med den taktiken, inte särskilt tränad, men jag mådde fint och kom i mål under 5 timmar. Var med på jubileumsmarathon i Stockholm också, inte så tränad då heller och dessutom riktigt förkyld, men taktiken fungerade och jag kom i mål. Kroppen skonas enormt mycket av en minuts promenad, fuska inte med den så kommer det gå fint. Lycka till!
#10
5 september 2020 kl 11:28
Gilla
Behöver tips om nya långa tights med bra kompression.
De jag haft hette Orca killa compression (bäst kompression men dock för låg midja), men sen haft två bra par av cw-x, bra kompression och lämpligare höjd i midjan. Orca verkar inte ha löpartights längre. Finns återförsäljare av cw-x i Sverige eller Europa? Sidan på fb verkar inaktuell.
2xu har jag testat, tycker de har sämre kompression, vill ha bättre.
Jag har långa ben, 170 cm lång, 65 kg.
#11
31 maj 2022 kl 20:44
Gilla
Jag var skadad under förra året från feb till nov, först en rejäl muskelbristning i hamstrings, men under vilan dök hälsmärta upp i samma bens fot o jag fick diagnos o behandling för plantar fasciit (hälsporre). Det hjälpte inget alls med vila, övningar och stötvågsbehandling, så jag besökte en annan sjukgymnast som istället gav mig övningar mot ischias, då han såg en liten snedhet i ryggen. På bara två dagars övningar blev jag märkbart bättre i hälen, sedan har det förbättrats mer långsamt och det har flyttat sig till värk i rumpan. I vart fall så började jag kunna jogga sakta med korta steg i enstaka km i dec och ökade på detta successivt upp till 18 km på träning o sen var jag med på göteborgsvarvet nu i maj. Det var 9:e gången jag var med, kom i mål på min näst sämsta tid, 2:14, har växlat löpning med korta gåpass på all träning och under hela loppet och mådde bra i kroppen efter loppet, vilket var målet. Ska nu träna för New York maraton som är i november och funderar över träningsupplägg.
Testade nyss ett zon 3 pass, men fick växla till gång flera ggr trots lusigt långsamt tempo, 8,9 km på 58 min. Funderade över om jag andas för lite av mig själv, är det därför jag har så svårt att hålla zon 3 och jogga sakta? Ett zon 2 pass skulle bli i stort sett bara gå för mig.
Jag har varit med på 2 maraton tidigare, men sist var 2012, då var jag lite förkyld o kom in på ca 4:45. Träningen jag brukat göra är ett långpass, ett intervallpass och ett pass med 5-10 km i måttlig fart per vecka.
Tänkte nu träna lite mer, 3-4 pass per v. och vill kunna ta mig runt på under 4:30.
Såg ett upplägg med maratonträning från pulzoner från Löpskolan, tidsmål 4-4,5 h, då var det 3-4 pass per vecka, i zon 2, 3 o 4. Kan det fungera även för mig trots att jag får hålla så låg fart nu? Kan jag lära mig springa fortare med låg puls? Eller ska jag ta Szalkais program för 4:30? Enligt min Garmin Fenix 6s har jag VO2max 46, är 49 år, 170 cm o väger 65 kg (vilket jag tror jag behöver försöka få ned till 60 kg, onödig vikt att släpa på i 42 km)
Tacksam för råd!
/Helene
#12
1 juni 2022 kl 17:25
1 Gilla
Det blev inte alls ansträngande pass när jag försökte hålla så låg puls, kändes nästan fånigt. Jag gjorde en runda förra helgen på 1 Tim 38 min på 16 km, jag växlade då mellan 5 min löpning 5:20-6:20 tempo och 1 min gå, efter de 16 var jag rejält trött, hade inte orkat mycket längre trots gåpauserna. Medelpulsen under löppassen var olika beroende på upp o nerförsbackar, medel höll sig mellan 150-161 slag, största delen var orange zon, så egentligen blev det ett intervallpass, jag gissar att det borde varit i allafall på grön nivå eftersom det var så pass lång tid?
Klockans zoner ställde jag in utifrån mina egna värden för två år sen.
Blå zon 110-128, grön zon 128-146, orange zon 146-164 och röd zon över 164.
Ja, det är svårt att bedöma ansträngningen o det är väl det man ska ha pulsklockan till tänkte jag. Jag har vilopuls 50, maxpulsen har jag inte testat på 2 år, då var den 183, så pulszonerna stämmer kanske inte så bra längre, men någon jätteskillnad borde det väl inte vara?
Om jag går på första veckan i löpskolans program ska jag ha ett lätt distanspass på 6 km i zon 3, då blir det väldigt långsam jogg växlat med gång, sen ett intervallpass 3*6 min pulszon 4, kanske ok, men få långa intervaller, men sen kommer långpasset med 12 km i pulszon 2, det kommer bli huvudsakligen gång! Så fortsätter programmet de fyra första veckorna, sträckorna längs lite förstås. Blir min förmåga att jogga ändå bättre av det programmet, trots det extremt låga tempot under de flesta passen? Är det inte risk att tappa vana och muskler av allt gående och onormala undertempo?
#13
2 juni 2022 kl 07:48
Gilla
Jag är anmäld till maraton o tror faktiskt inte jag är ensam om att vilja följa ett program som hjälper, trots min ålder. Det är bra med mål, sen får dagsformen förstås avgöra vad det blir för tid, det är mindre viktigt, det är upplevelsen jag vill ha och den blir trevligare om jag är i så bra form jag kan!

Teknik har jag tränat förut, den är inte perfekt förstås, men framförallt min kondition kan bli bättre tror jag. Visst, min pulsklocka säger att vo2max 46 är i den övre 5 % av min åldersgrupp, men det beror nog på, som du säger, att det finns alldeles för många i min ålder som inte ens kan springa 10 min i sträck. Jag har inte tränat intervaller efter min skada förra året, bara att lägga till ett sånt pass per vecka borde göra lite skillnad tänker jag, men frågan är vilket program jag ska följa.

Jag har inget problem att det blir jobbigt att springa i 5:30 fart längre tid. Det jag funderar över är nyttan med att spring extremt långsamt (7:30 eller ännu saktare) växlat med gång för att genomföra zon 3 pass (grönt ja, det glömde jag ☺️) och gå pass med mkt lite jogg för zon 2.
Jämfört med att träna efter ett vanligt maratonprogram med tempo o km.
#14
2 juni 2022 kl 09:25
Gilla
Hej Staffan! Tack för dina tips och skönt att höra att det är fler i min ålder som vill ha mål med träningen 😀
Det är nog så att pulszonerna stämmer för dåligt, Jag ska kollla upp vilka pulsomr jag kan prata enligt din beskrivning under jogging.
#15
19 augusti 2022 kl 10:12
Gilla
Hej! Sedan två veckor tillbaka har jag ont i ena vaden, under skenbenet, någonstans på mitten. Smärtan kommer o går, jag testade att vila helt tre dagar o tog sen en 4 kmrunda med 5 min jogg o 1 min gå, kände då inget under eller efter rundan, men flera timmar senare kom smärtan tillbaka. Likaså kan smärtan komma o gå under jogging och promenader, varierar mellan 0-6 på en tiogradig skala.

Jag har inte tränat mer än tidigare, men är i övergångsåldern o har gått ned 6 kg under detta år. Jag har varit till en läkare på VC och han sa att jag har benhinneinflammation, så nu vilar jag helt o äter naproxen. Jag trodde själv att detta skulle kunna vara en stressfraktur, kanske pga benskörhet, men läste på o det kan kanske vara rätt som läkaren bedömde. Isf är det bakre benhinneinflammation, medial tibial stress syndrom. Jag äter kalcium sedan i maj och har nu fått östrogen för att inte riskera benskörhet o för mina värmevallningar (som inte är någon lek).

Har någon erfarenhet av dessa symptom o uppfattning om hur lång tid det tar innan jag kan börja jogga igen?
Finns det någon som helst chans att jag kan jogga o gå mig runt New york maraton i November, eller måste jag avboka? Jag vill inte riskerar lång o svår rehab bara för att ta mig runt, men inte heller avboka i onödan, för jag har sett framemot NY i flera år, fick avboka förra året pga en ond häl som visade sig vara orsakad av ischias.

Mvh Helene




#16
19 augusti 2022 kl 12:33
Gilla
Ja, det har jag gjort, men fick ingen tid förrän fredag nästa vecka. Om någon har erfarenhet o vet något om rehab -tiden så vill jag gärna veta.
#17
19 augusti 2022 kl 21:50
2 Gilla
Hej Jenny, Men oj, vad tråkigt för dig med så mycket problem, hoppas du blivit skadefri nu! Jag hade gått upp till 70 kg under förra året, tycker det är för mycket eftersom jag är 170 lång o alltid vägt 62-64 kg när jag tränar normalt. Så jag hoppas vikten är ok?
Jag hoppas att jag äter tillräckligt, har gått ner långsamt genom att minska på kolhydrater de dagar jag inte tränar. Har bara tränat löpning 3 dagar per vecka, därutöver promenader, ngt simpass och lite cykling. Mina långpass har varit som mest 21 km i maj, sedan Max 18 km och då som jogga 5 min - gå 1min.
Jag är tveksam till om mina värmevallningar beror på östrogenbrist och läkaren tog inget blodprov. Jag har minst lika eller möjligen värre besvär efter 3 dygns östrogenbehandling.
Det var intressant det du skriver om benmärgsödem, jag ska kolla det o näringsbrist och är ju riktigt trist om tabletterna jag har fått har motsatt effekt!
MR skulle jag vilja ha, kanske sjukgymnasten kan skriva remiss till det?
Stort tack för alla dina tips!
/Helene
#18
23 augusti 2022 kl 12:39
2 Gilla
Tack för alla era tips! 🙏❤️
Nu har jag varit till sjukgymnasten som kom fram till att det är överansträngning av senan till postering tibialis, det hittade han genom att klämma på insidan av benet, från fotknölen o uppåt o då gjorde det ont, från fotknölen o drygt en dm upp, mest högst upp. Han sa att jag ska träna cykling för konditionen o testa att jogga någon km, ej backar o se om jag kan utföra det utan att få ont efteråt. Diagnosen lät rimlig tycker jag, men vad tror ni, kan det stämma? Rätt sätt att rehaba eller kan jag göra något mer? Jag kör back on track, men kanske laser el dylikt hjälper? Fotortoser?
#19
23 augusti 2022 kl 12:44
Gilla
* Posterior tibialis skulle det ju stått!