Löpning Tävlingar & Motionslopp / Copenhagen Marathon 2014 31 inlägg 8796 visningar

Marathon som mål-idioti eller inte omöjligt?

Mais
1989 • Lund
#1
9 januari 2014 - 14:23
Gilla
Hallå alla joggare! Nu är det tänkt att jag, som är en utpräglad periodare vad gäller löpning, ska komma igång med träningen igen. Vill gärna ha ett mål med min träning och blicken har fallit på Köpenhamn marathon 18/15 i år. Min fråga är nu om ni som är lite mer bevandrade inom löpträning tror att det är möjligt att ens klara av loppet med de förutsättningar jag har (mitt mål är alltså ingen supertid utan att klara jogga hela loppet igenom o landa på ca 4,30h): *springer milen strax över en timme * har inte sprungit alls (mer än ngt enstaka pass) på drygt ett halvår * längsta rundan någonsin var lidingöloppet på strax under 4h (varav jag fick gå sista milen pga kramp i vaderna-hade glömt träna backträning+otränad i allmänhet:)* tror att jag i dagsläget (utan träning) skulle orka ca 1.7 mil i LUGNT tempo innan jag behöver gå..Är det ens möjligt att träna upp sig på så kort tid som det är kvar till loppet? Låter kanske märkligt men det känns inte som en lockande utmaning med millopp och när köpenhamn halvmara går av stapeln är jag utomlands..Såå, möjligt eller löjligt?
< < < 1 2 > > >
Mais
1989 • Lund
#21
14 januari 2014 kl 18:53
Gilla
Tack återigen för alla bra råd!:) Har redan sprungit några pass sedan trådstart som har känts bra (runt milen), avvaktar nog med marathon-loppet eftersom de flesta verkar anse att det är alldeles för kort tid för att träna upp sig på. men jag ska kolla vidare efter andra roliga lopp att sätta som mål för att ha något att träna mot som en extra motivationshöjare! Vill även bara påpeka, Åsa #15, att jag inte alls var supernöjd med att gå sista milen på lidingöloppet och det var definitivt inte något jag "räknat med". Jag har heller aldrig påstått att jag vill ge mig in på något jag inte tror att jag har "en chans att fullfölja på ett bra sätt" utan själva anledningen till att jag startade tråden var för att få input från människor som är vana löpare o som har lite koll på hur snabbt det går, och är lämpligt, att träna upp sig. Ur min synvinkel är det minsta man kan begära att man i alla fall tror på att man själv klarar det när man står på startlinjen! Och visst vill jag, som säkert de flesta andra, ha ett resultat jag är nöjd med (vilket som jag sa tidigare innebär att orka springa hela rundan på ett marathon och med ett tidsmål på kortare sträckor):)
Mr. B
1963 • Hemma
#22
15 januari 2014 kl 13:04
Gilla
Kalendern här på jogg.se behöver nog fyllas på, men på http://www.marathonsallskapet.se/ hittar du många maror, halvmaror och andra lopp både i Sverige och t.ex. i Danmark.

Vill man springa långt finns det alltid många fina lopp att sikta på.

När det är dags för maran: Tänk också på att de flesta 6-timmarstävlingar brukar vara bra arrangerade och ge en officiell marathontid.
Mais
1989 • Lund
#23
17 januari 2014 kl 14:58
Gilla
Tack för tipset Mr.B! Ska absolut kolla upp!
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#24
17 januari 2014 kl 17:27
Gilla
Vill inte säga att det är idioti och det är nog inte omöjligt.
Men varför så bråttom att komma i maraform? Du har många år på dig att springa maror. Skynda långsamt och avvakta tills du har etablerat en mer regelbunden vana att springa längre sträckor. Tror det lönar sig som grund för framtida löpning.
Det är ju inte ovanligt, framför allt med gubbar i min ålder som får för sig att börja springa och sätter höga mål om snabba maror inom alltför kort tid. Som varnats för här ovan är det då stor risk att dra på sig skador. Om möjligt ännu värre är risken att man som överambitiös löpare ganska snart tröttnar och lägger av helt.
1988 • Ronneby
#25
20 februari 2014 kl 22:44
Gilla
Tycker nog också att du gör klokt i att satsa på en mindre sträcka i år om det är som du säger att du är en periodare och inte löptränat så mycket. Och vill du satsa på halvmaran kan jag verkligen rekommendera Malmö halvmaran :) Lättlöpt bana, lagom stort om man är som jag och inte vill trängas med 30 tusen andra. Jag ska antagligen springa det i år igen.

Jag däremot drömmer stort och satsar på maran i år bara för att jag aldrig trodde att jag någons i hela mitt liv skulle springa den. Har också varit en periodare i löpningen i ett par års tid men har det senaste 1.5 året tränat flera gånger i veckan och förra året blev det en hel del löpning. Sprang som sagt Malmö halv maran i augusti förra året, det gick så bra tyckte jag att jag ville ge mig på något ännu större. Mitt mål med maran är att ta sig runt, jag har inga större krav än så än att jogga runt. En bättre tid kan jag alltid ha som mål nästa år, om jag nu tycker att maran är en distans som tilltalar mig. Halvmaran är det definitivt.

Lycka till med din träning :)
Mais
1989 • Lund
#26
23 februari 2014 kl 19:47
Gilla
Tack så mycket för tipset Annemie! Det loppet kände jag inte till sen innan och ska definitivt kolla upp! :)
Tara Ali
1980 • Sollentuna
#27
23 februari 2014 kl 22:18
Gilla
Jag är nog lite som du men försiktigare och har målet på en halvmaraton till höst. Tuff utmaning men jag håller tummarna för dig. Lycka till!
1973 • Alnö
#28
23 februari 2014 kl 22:31
Gilla
Hej! Jag lovar att du skulle klara det bra och kommer att må fint om du kör samma taktik som jag gjort, spring 10 minuter och gå 1 minut genom hela maran. Jag var med på Atens marathon med den taktiken, inte särskilt tränad, men jag mådde fint och kom i mål under 5 timmar. Var med på jubileumsmarathon i Stockholm också, inte så tränad då heller och dessutom riktigt förkyld, men taktiken fungerade och jag kom i mål. Kroppen skonas enormt mycket av en minuts promenad, fuska inte med den så kommer det gå fint. Lycka till!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#29
24 februari 2014 kl 19:50
Gilla
Det tror jag absolut du klarar! Jag bestämde mig och började träna för marathon 6 veckor innan loppet, då hade jag sprungit kontinuerligt i ca 1,5 år. Längsta distansen innan var halvmaran. Jag sprang hela vägen och klarade min måltid sub4h med 20 sek :) Lycka! Detta grejar du!
1968 • Helsingborg
#30
24 februari 2014 kl 20:35
Gilla
Även om jag egentligen håller med dem som avråder från att springa maraton i år kan jag ändå tipsa om www.helsingborgmarathon.se. Det skulle ge dig några månader till att träna upp dig på och är ju inte så långt från Lund. Dock skulle jag nog hellre satsa på halvmaraton i år om jag var du och ta maraton om ett eller ett par år om du håller i med kontinuerlig långdistansträning.
Mr. B
1963 • Hemma
#31
24 februari 2014 kl 21:03
Gilla
En intressant film om ett dussin soffliggare som börjar träna nio månader före Boston Marathon: www.youtube.com/watch?v=HH8nQiILe1Q

SPOILER ALERT:
De flesta kommer i mål, men på rätt dåliga tider (mer än maxtiden i Stockholm).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.