Löpning Övrigt 65 inlägg 2328 visningar

Vilken bedrift är störst??

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
18 november 2009 - 14:56
Gilla
Av vilka då menar du, generellt eller hade du några särskilda i åtanke? :)
< < < 1 2 3 4 > > >
csaba
1973 • Malmö
#21
19 november 2009 kl 16:23
Gilla
Man får tänka på åldern också.

Om en 50-60 åring springer en mara på 5 timmar är större bedrift än en 30 åring som springer på samma tid.
LN
1965 • x
#22
19 november 2009 kl 23:29
Gilla
Nu måste jag protestera. De plågor som den som fullföljer ett maraton på fem-sex timmar utsätter för sig själv under kanske 3-4 av dessa timmar motsvarar ju inte ens de plågor som en elitlöpare utsätter sig för under två veckor.

Och då har de 50 veckor kvar.

Jag var tvungen att undersöka hur många av de knappt 24 timmar som jag hittillls spenderat i löparskorna under november som legat på en hög ansträngningsgrad och kom fram till att drygt sex utav dem har varit på minst 16 på Borgskalan (15 = ansträngande, 17 = mkt ansträngande).

Multiplicera det med 19 för att få ihop ett år och sen med minst 15 för en ordinär klubblöpares träningsperiod och vi är uppe i över 1700 timmars lidande.

1967 • www.sapiens.se
#23
20 november 2009 kl 09:17
Gilla
Tack LN! Du formulerade det jag tänkte.
1983 • Tumba
#24
20 november 2009 kl 10:02
Gilla
Jag har en idé! Tänk om vi skulle gå ett steg längre. Kolla på personers privatliv i övrigt. familj? barn? arbete? övriga sporter/aktiviteter?

Dessutom så kan jag lova att många av de timmar en motionär utsätter sig för i spåren också ligger runt 16+ på borgskalan, fast på deras nivå.

Elitlöpare har även laddat upp infår sina långlopp och sina långa träningspass med en massa kolhydrater. Jag tror inte att motionärerna gör det i samma utsträckning så deras jobbiga timmar i löparskorna är nog inte samma typ av smärta som för elitlöparna då det kanske är jobbigt men man känner ändå att det finns kraft där i musklerna, vi motionärer har inte den där muskelstyrkan och bränslestyrkan som finns i era ben.

Jag är motionär. Jag tränar mer på gymmet i form av crossfit som är en allträning med styrka/uthållighet/smidighet. Jag har nyss startat eget företag. Min totala träningstid blir typ 5x30 mins på gymmet + 3 H i löpspåret. Jag lirar hockeybockey 1ggr/v och innebandy 2-3ggr/vecka. Jag kommer nog att hamna på ca 5tim på maran, men jag har ändå slitit som ett djur med många timmars ont även om alla dessa inte är i löpspåret. Där kom poängen i det hela. Vi har olika typer av tunga timmar, Men de flesta gör nog lika många om man räknar ihop dem. Att genomföra ett maraton säger något om personen. Inte det att om man har en bra tid så har man gjort en större bedrift för att man har slitit mer i löpspåret . Tänk att en 3 barns mamma som jobbar heltid kommer i mål på 5 timmar. Är det sämre än en ung och vital man som inte har så många andra att bygga sitt schema på gör loppet på 3 timmar? Jag tycker inte det.

// Jimmy
www.tumbafriskvard.se
1976 • Vällingby
#25
20 november 2009 kl 10:08
Gilla
En arbetskollega som har varit med på ett OS i kula, hade ett förslag:
Löpartävlingar ska ske i viktklasser! (han väger ca 130kg).
Vad tycker ni?
1967 • www.sapiens.se
#26
20 november 2009 kl 10:24
Gilla
Jag tycker att löpartävlingar går ut på att komma först i mål. Sen är det upp till var och en att förbereda sig på bästa sätt. Vill man väga 130 kg så har man gjort det valet och då kan det bli tufft att komma först.

När det gäller bedrifter så är allt väldigt subjektivt. Jag tycker t.ex. att det är en mycket större bedrift av killen som vinner vasaloppet än om jag själv struntar i att träna skidor och hasar mig runt på 8-9 timmar.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#27
20 november 2009 kl 10:28
Gilla
Kul tråd :). Jag antar att alla inser att definitiva svar på orginalfrågan inte existerar...

Även om jag håller med LN och Marcus N. i att elitlöpare utsätter sig för många timmars plågsam träning så kan man ta diskussionen ett steg till genom att fråga sig vad "plåga" egentligen innebär.

Tänk på att en överviktig 50-åring, som ger sig ut på sina första rundor med mixad gång och jogg, inte har ett uppdämt behov av att träna hårt . Han har heller inga klubbkamrater som sporrar och motiverar. Ej heller har han några minnen av hur det känns att korsa mållinjen på personbästa i ett maratonlopp, vilket elitlöparen har.

Elitlöparen vet dessutom att anledningen att han tillhör eliten är att han gång på gång gett sig ut och tränat. Den överviktige vet att anledningen till hans prekära situation är att han gång på gång stannat i soffan.

När de båda ger sig ut och springer fortsätter elitlöparen med det han brukar göra medan den överviktige gör en stor förändring i sin vardag.
Därför kan jag hävda att den gång den överviktige ger sig ut och "gåjoggar" i 50 minuter så genomför han ett betydligt större bedrift än elitlöparen - trots att denne genomför ett progressivt pass på 4 x 5 km med 2 minuter joggvila.

Dessutom:
Är det mer plågsamt för en elitlöpare att träna hårt en månad än att tvingas till en månads totalvila på grund av skada?
1981 • Falun
#28
20 november 2009 kl 11:42
Gilla
från början var väl jämförelsen mellan olika motionärer och inte angående elitlöpare...självfallet är det en stor bedrift att avklara ett marathon..men enligt min mening så är det betydligt mer imponerande att se en motionär springa under 3 timmar än en motionär som går under 6 timmar... att vid sidan av familj och jobb hitta den träningstid som krävs för att gå under tre timmar...respect
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#29
20 november 2009 kl 14:50
Gilla
Man ska inte jämföra bedrift utan att veta alla fakta som ligger bakom, det kan vara olika genetiska förutsättningar, handikapp, ålder, lite träning och väldigt mycket träning som gjort det möjligt att klara marathonloppet under 6 timmar. Vi kan ju också för skoj skull låta en elitlöpare prova tyngdlyftning. Han lyckas efter många försök få upp 50 kg på raka armar, med livet som insatts, kan kanske varken arbeta eller springa på flera veckor efter kraftprovet. Världsmästaren i Tyngdlyftning kickar lätt upp 200 kg, en vikt vi vanliga löpare behöver en garagedomkraft för att rubba från marken. Var tyngdlyftaren den store hjälten, och elitlöparen en liten svag ynkrygg, vad tycker ni ?? skall man jämföra på det här sättet eller ???
ulf johnson
1977 • uppsala
#30
20 november 2009 kl 15:18
Gilla
oavsett om man tränat bra är det nog ingen parkpromenad att springa marathon under 3 timmar, de motionärlöpare som fixar det upplever troligen ett ganska starkt obehag under stora delar av loppet...
LN
1965 • x
#31
20 november 2009 kl 16:24
Gilla
-> Conny
Självklart är 200 kg i tyngdlyftning en större prestation än 50 kg, oavsett vem som utför den.

-> Jimmy
Det finns knappt en löpare i Sverige (Mustafa Mohamed), som har det så bra förspänt att han kan ägna sig åt löpning på heltid. Bland de klubblöpare som jag tränar återfinns såväl såna som driver egna företag, jobbar skift el jobbar långt över heltid såväl som familjeförsörjare med upp till fem barn. Ngr utav dem har valt att ändå kombinera det med mkt träning och klarar därför att springa förhållandesevis fort (t ex 2:26-2:59 på maran), givetvis inkl åtskilliga timmars lidande.

Om man har energiladdat inför sina pass el inte har väl ingenting med bedrift att göra? Då kan vi lka gärna starta ngn realitysåpa à la MTV och "beundra" ngn som har svultit i två veckor före maran, en annan som endast äter koskit under loppet och en tredje som skjuter sig själv med häftpistol var fjärde km.

Du skriver oxå "Vi har olika typer av tunga timmar, Men de flesta gör nog lika många om man räknar ihop dem". Det tror jag definitivt INTE! De som springer maran på fem timmar har helt enkel tränat mindre och ffa på lägre ansträngningsnivå än den som gör det på halva tiden. Om man sen spelar hockeybockey, bridge el löser korsord på sin övriga lediga tid är egalt.

Med allt detta vill jag inte på ngt sätt förringa den som genomför maran på över fem timmar. Det är säkerligen en personlig triumf, men kom inte och påstå att det är en bedrift av minst samma skala som den som gör det på halva tiden.

Det är lika absurt som att hävda att en korpspelare i fotboll har samma prestationsvärde som en allsvensk spelare eftersom korpkillen är tvungen att spela sin match kl sju på morgonen på en grusplan inför en undermålig domare, ingen publik och med risk av att bli skadad av en långsam motspelares eftersläng.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#32
20 november 2009 kl 17:16
Gilla
L.N __ Tycker du värlsrekordhållaren på marathon gör en bedrift om han ställer upp i ett mindre lopp och vinner på 2.26-2.59 ?
Han vann tävlingen och får pris för det, det är ju det tävlingen går ut på. Dom flesta utav oss andra får tävla mot sig själv, och hamna långt bak i resultatlistan, bara deltagaren själv vet hur hårt han eller hon kämpat. Jag vet om snabblöpare som trott att vi sämre löpare, gör sämre tider för att vi inte tränar tillräkligt mycket, under mina 27 år som löpare har många snabba löpare hunnit åldras, och fått känna på hur det är att göra över 5 timmar på marathon. Jag lovar att synen på dom sämre löparnas prestation förändras med ökad mognad och förståelse.
1960 • Kullavik
#33
20 november 2009 kl 18:33
Gilla
Tycker nog att Kari och Greger som genomförde 10 Ironman (där en mara var ett delmoment) per dag i 10 dagar gjort den största bedriften.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#34
20 november 2009 kl 19:35
Gilla
10 Ironman i följd är verkligen en riktig bedrift, liksom K-G och sonen Niklas som just nu gör 8-dagars lopp i Monaco, sådana tävlingar är inget för veklingar, där sållas agnarna från vetet.
Sven Andersson
1966 • Kista
#35
20 november 2009 kl 20:59
Gilla
Men nu blandar du in en variabel som inte har med ursprungsdiskussionen att göra, nämligen ålder. Ålder är den faktorn som de allra flesta skulle acceptera som en giltig anledning att använda som klassindelning i löpning. Det är ju vetenskapligt bevisat att vår teoretiska maxkapacitet sjunker med åldern, iaf över 35 eller så. Det är just därför det också finns åldersklassindelning i löpning från 35 och uppåt.
Bengt Engdahl
1969 • Trollhättan
#36
20 november 2009 kl 21:36
Gilla
Märklig diskussion.
Vad är en bedrift egentligen.
Givetvis är det bra att springa under 3 timmar, vilket för mig tog tre år medan en del gör det på första försöket och en del kämpar hårdare än jag och aldrig kommer i närheten pga. allvarliga sjukdomar mm. men de kör på...

Sedan att tala om mängden lidande!!?? De flesta löpare njuter väl av träningen, eller? Inte finns det väl någon som "lider" 1700 timmar för att endast inte bli sämst? Jag menar, det är ju trots allt inte så många som blir bäst.

Att jag pressade mig under tre timmar i fjol efter all härlig träning var inte mer än rätt, det borde faktiskt varit bättre = ingen bedrift.

Däremot Rune Larsson som kollapsar på tävling, vaknar på sjukhuset, får syn på sina skor, blir utskriven på prov, tar taxi dit han bröt och sedan slutför loppet innan maxtiden! Det är en bedrift!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#37
20 november 2009 kl 21:39
Gilla
Gud, vilken fånig diskussion. Det här handlar om vem som har gjort sitt bästa eller? Och det skall då en panel på JOGG.SE avgöra då tydligen..... Ut och spring i stället.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#38
20 november 2009 kl 21:49
Gilla
Jag tror inte någon har för avsikt att slutgiltigt gradera bedrifter. Att begreppet ""bedrift" fylls av en ofantligt stor dos av subjektivitet står nog klart för de flesta.

Däremot är det nog många, inklusive jag själv, som tycker att det är en intressant fråga att fundera över. Tycker man inte det så behöver man ju varken läsa tråden eller kommentera den.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#39
21 november 2009 kl 00:08
Gilla
Sven_Jag vet att det finns klassindelning, men det finns ingen klass för astmatiker, medfödda hjärtfel och liknande som gör löpningen svår för många, alla får inte sin löpning serverad på ett silverfat.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#40
21 november 2009 kl 09:05
Gilla
Jaha, det är för man inte ska läsa trådar som de startas. En miss av mig....
I samhället i övrigt får man tycka och tänka vad man vill.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.