Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 22980 visningar

Är det ett skämt eller?

1987 • sörsjön
#1
24 november 2009 - 09:19
Gilla
Har varit och kollat upp mina hälar som krånglat under sommaren och doktorn säger att fettcellerna i hälarna har gått sönder. Frågar då vad man gör åt detta och får ett svar som jag inte har räknat med. Han säger att det inte går att göra något åt och det ända hjälpen jag får är en remiss till en ortopedisk klinik för att få iläggssulor till skorna.
Hur är detta möjligt? Allt går väl att fixa nuförtiden? man kan skicka människor till månen men inte fixa ett par trasiga hälar.
Är det någon som har erfarenhet av detta? Är löplivet slut eller finns det hjälp att få?

Tacksam för alla svar!
< < < 1 2 > > >
1960 • Kullavik
#21
27 november 2009 kl 16:52
Gilla
Det är nog så att dagens fantastiska löparskor är orsaken till en väldigt stor del av de skador vi ser. Men det finns hopp.
HAde problem med Plantar Faciit hela förra året, men nu har jag kunnat springa över milen med mina Fivefingers i terräng och uppåt 5km på asfalt utan problem. Fötterna börjar bli mycket mer vältränade.

Lösningen är inte mer skydd utan mer träning av fötterna.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#22
27 november 2009 kl 17:13
Gilla
MFR:
Skåne blev en del av Sverige för 290 år sedan. Så om Oldboy refererar till små pågar i trätollor som sprang omkring här nere i Skåne för t.ex. 300 år sedan och plattade eller inte plattade ut sina fötter och dess fettkuddar så gör han ju rätt i att inte sätta in dem i Sverige. ;)
M F R
1975 • Uppsala
#23
27 november 2009 kl 17:30
Gilla
haha :)

Fredrik Sandberg
1972 • STOCKHOLM
#24
27 november 2009 kl 19:00
Gilla
Hej!

Jag har haft plantar Faciit i flera år. Begynnande hälsporre. Slutade springa. Provade att helt skippa mjuka skor ... fantastiskt. Det bästa jag gjort i mitt löparliv. Nu kör jag med "barfotaskor", Feelmax när jag går och Fivefingers när jag springer. I dag gjorde jat 10 k på stenhård asfalt och kullersten. Fötterna känns stenhårda, vaderna har blivit starka.

Folk pratar om sulor och snörda skor, som om de vore en del av människans existens. Kasta skorna, lär er gå och springa på rätt sätt!
Ta det lugnt i början bara.
1960 • Kullavik
#25
27 november 2009 kl 19:53
Gilla
Precis Fredrik!

I det akuta skedet när man har ont så kan man inte springa alls. Då gäller det att träna tåhävningar varje dag och att köra andra övningar för fötterna. Plocka upp en handuk med tårna tex. Massage under foten med tex en golfboll eller en tennisboll är skönt. När man GÅR är det bra med mjuka skor. Jag använde "foppa tofflor" inne, och går fortfarande mycket med det. För när du går så sätter du ner hälen och om den är öm så är det bra om det är mjukt.

När du börjar bli bättre så gäller det att stärka fötterna mer, och då är det löpning som hjälper. Barfota eller i fivefingers (eller liknande). Börja med 5-10 minuter barfotajogg på löpband om det inte är varmt och skönt så att du kan springa ute på gräsmattan. Ta inte för mycket, för då får du ont. Sedan så försöker du springa 2-3 gånger per vecka och ökar försiktigt sträckan. Får du ont så tar du några extra dagars löp-paus. fortsätt med tåhävningarna hela tiden.

Lycka till!
/B.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#26
27 november 2009 kl 21:47 Redigerad 27 november 2009 kl 21:50
Gilla
Jag sa inte att 75% av alla ungdomar har problem. Jag menade att 75% av alla ungdomar kan nog ha uttrampad fettkudde.

Sen så sa jag aldrig att lösningen på alla problem var att gå i skorna ordentligt snörade osv. Utan jag sa att om man ska gå i fel skor, gör det på rätt sätt.

Hävdar fortfarande bestämt att vägen till skadefria fötter/kroppar är styrketräning i till exempel fötterna. Se igen.. (MBT, Nike Free, Ecco Biom, Vibram Fivefingers osv.)

Det jag vill komma till är att:

Dagens skomode med Converse osv skapar problemet, men att alltid gå i rätt skor som till exempel löparskor som är rätt snörade osv är inte lösningen. Utan precis som ni själva säger.

Lär kroppen att försvara sig själv mot skadorna.
Träna muskler, leder och ligament så att de tål påfrestningarna.

Anledningen till att ni som gick i träskor hela barndomen inte har problem kan ju ligga i att ni som ungdomar rörde på er mer regelbundet och mångsidigt på den tiden.. Jag menar, hur många springpojkar finns det nu för tiden?
Det är bara ett exempel på hur tiden har förändrats, nuförtiden då de flesta ungdomars "aktivitet" för dagen är just ett träningspass i till exempel skolan eller på fritiden. Sen så är det slut med att röra på sig. De sitter då framför datorn, eller Tvn osv.

Jag är inte såpass gammal att jag vet nåt med säkerhet men jag har fått bilden av att dåtidens (50 år sen) ungdomar sprang mera. Inte för att träna nödvändigtvis, utan för att springa med bud, till skolan, från skolan och så vidare.

Eller är jag helt ute och cyklar?
Jag tror definitivt detta kan ha ett samband med att dagens ungdomar är mer skadebenägna än för till exempel 50 år sen, detta till trots otroliga framsteg inom teknik inom skorna.
Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#27
27 november 2009 kl 23:03
Gilla
Angående löpning och fotproblem. Jag springer utan problem halvmara, fötterna klagar inte alls. Men när jag står stilla 8 timmar i jobbet värker det. Under löpning cirkulerar blodet och syresätter vävnaderna. Står du stilla kläms blodkärlen till och det gör ont.
Så spring mer och fundera på ditt övriga leverne.
1958 • Tullinge
#28
30 november 2009 kl 15:01 Redigerad 30 november 2009 kl 18:17
Gilla
Hej Joakim.
För att avlasta hälarna skulle du kunna prova på att löpa enligt Pose Method.
Man landar på främre delen av foten. Ingen tålöpning, men man landar aldrig på hälen.
Det fungerarungefär såhär: Man står stilla och fallerframåt. Då flyttar man fram foten automatiskt och det är ungefär så som man löper enligt Pose Method.
Jag har joggat så i drygt två år och deltagit i två marathon lopp med denna löpmetod. Jag bytte till Asics DS Racer och allt har fungerat mycket bra.
Jag är ingen expert på löpmetoder och vill inte rekommendera någonting egentligen, men för mig har det fungerat bra.
Hoppas du får ordning på hälarna
Tor
1975 • Göteborg
#29
30 november 2009 kl 15:19
Gilla
Victor:
"Lär kroppen att försvara sig själv mot skadorna.
Träna muskler, leder och ligament så att de tål påfrestningarna."

Hur tränar man upp sin fettkudde?
Oldboy
1952 • Danderyd
#30
30 november 2009 kl 15:38
Gilla
Tor, frågan är fel ställd, det är inte fettkudden som ska tränas upp. Springer man barfota gör det ont att landa på hälen, då lär man sig att inte göra det.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#31
30 november 2009 kl 18:09
Gilla
Tor:

Ja, det var väl inte så smart av mig att i just detta fallet med fettkudden..
Men tränar man på rätt sätt från början så slipper man nog en hel del problem med fettkudden tror jag.

när fettkudden väl är skadad så finns det inte så mycket man kan göra rent konkret mer än att vila, sen finns det smärtlindring i form av hälkopp osv. som hjälper mot smärtan, men vila är det första du måste göra.

Sen på sikt så kan du träna kroppen rätt för att slippa problemen. Det vill säga, allsidig och varierad träning.
Tor
1975 • Göteborg
#32
30 november 2009 kl 19:13
Gilla
Oldboy:
"Tor, frågan är fel ställd..."
Bra, då lyckades jag. :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.