Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 28455 visningar

Ont i axeln vid joggning

Jenny Järsenholt
1979 • Månstad
#1
23 november 2009 - 21:50
Gilla
Jag har ett problem som kanske inte är jättestort men ändå lite störande när man börjat komma igång med löpningen på lite mer regelbunden basis. Jag får ont i min vänstra axel när jag har sprungit ett tag. Oftast kommer det när jag börjar bli trött men ibland efter bara någon kilometer. Det är en smärta som sitter mitt i axeln som kommer smygande och till slut blir så olidlig att jag måste stanna och gå. Då släpper det efter en stund och jag kan fortsätta springa och det kommer (oftast) inte tillbaka. Men man hinner ju då bli sådär lagom seg och det blir jobbigt att komma igång igen. Jag har haft detta ganska länge, kände av det redan när jag var yngre och spelade basket och fotboll men det är först nu det börjar störa mig. Har varit hos en naprapat som inte kunde förklara mitt problem, fick dock lite ström- och ultraljudsbehandling och det gjorde att det blev bättre. Någon som känner igen det?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#2
23 november 2009 kl 22:07
Gilla
Jag fick det ibland när jag var yngre, troligtvis för att jag sprang och spände mig och drog upp axlarna. Avhjälptes genom ordentlig axeluppvärmning innan (typ göra stora cirklar med armarna). Nu springer jag mer avslappnat och har starkare axlar, så det är inget jag känner av längre. Handlade för mig om att få en mer naturlig armpendling och inte springa och dra upp axlarna.
Anna
1964 • Skara
#3
24 november 2009 kl 11:50
Gilla
Ja det gör jag. Mej drabbar det fortfarande om jag andas fel vid löpning/spinning. Andningen blir för högt upp och man spänner sig. Det är inte alltid som man märker hur spänd man blir och att andningen ligger fel. Förslag ner med andningen i mag området så släpper det.
Anna
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
24 november 2009 kl 18:22
Gilla
Jag hade det på långpassen för. Dels var det att jag spännde mig lite och inte var tillräckligt stark uthålligt.
Jenny Järsenholt
1979 • Månstad
#5
29 november 2009 kl 21:07
Gilla
Tack för era svar. Jag har väl också misstänkt att det har med att man spänner sig och andas fel att göra, då framförallt när man börjar bli trött. Skall försöka tänka på detta i fortsättningen!
1972 • Sjöbo
#6
2 december 2009 kl 08:43
Gilla
Jag har ett liknande problem, men i mitt fall handlar det om att jag får sån sjuk träningsvärk på framsidan av axlarna. Inga känningar under löpningen. Är det någon annan som haft liknande problem? Misstänker att det beror på ovanan med armarnas pendlingsrörelser men är inte riktigt säker.
1983 • Västervik
#7
2 december 2009 kl 12:54
Gilla
Hur konstigt det än kan låta så kan detta vara "håll". Det finns nerver som är delade mellan diafragma och axeln och det fungerar på samma sätt som att man kan få ont i vä arm när man får hjärtattack. Säger inte att det måste vara detta men det är en tänkbar förklaring.
1967 • Södertälje
#8
2 december 2009 kl 14:45
Gilla
Jag fick höra av min löpgalna granne att jag var för svag i axlarna och att jag omedvetet spände mig.
Efter att jag börjat göra armhävningar har det i stort sett försvunnit, men kan uppstå vid tävlingshastigheter. Då brukar jag springa lite med armarna hängande rakt ner, utan att pendla i några sekunder, så att armmusklernas genomblödning ökas (tror jag i alla fall) och då släpper det efter någon minut.
1974 • Lund
#9
3 januari 2010 kl 14:39
Gilla
Jag har också haft problem med det. Framförallt om det var lite längre sedan senaste passet jag sprang. Denna gången är det riktigt illa. Sprang en runda den 27:e december och hade då inte sprungit på 1 månad (slarv och lathet) Har fortfarande rejält ont i axeln. Tidigare gånger har det slutat efter passet. Eller om jag sprungit och rört lite på axlarna.

Funderar på om kylan var en bidragande orsak till att jag kanske inte slappnade av denna gången.

Min fråga blir nu: Har ni någon bra axelövning för att detta skall släppa?

Linda
Augusta
1982 • Stockholm
#10
3 januari 2010 kl 15:43
Gilla
Jag får ibland ont i vänster sida av nacken vid löpning, går som ett band från vänster öra ner till vänster axel och blir så olidligt att jag måste stanna och gå en stund, och då brukar det släppa. Jag har flera gånger tänkt att känslan är väldigt lik den man får vid håll och tänkt att det kanske på något sätt är det - intressant att höra att min teori kan stämma! Ska nu googla "håll i axeln"!
Henning Looström
1973 • Lund
#11
3 januari 2010 kl 18:27
Gilla
Jag kör ibland några rörelser som mest liknar sim-armtag när jag springer långt, bröstsim och crawl. Rätt gött för att sträcka ut rygg och axlar. Man blir dessutom lite medveten om ifall man spänner sig. Att bara rulla lite med axlarna kan också vara skönt.
Anna Nylander
1977 • Uppsala
#12
3 mars 2011 kl 09:26
Gilla
Puffar en gammal tråd här....
Jag har jätte problem med min högeraxel. I höstats så fick jag kramp och ont när jag sprang och var tvungen att släppa ner armen och springa så. Till slut gick det inte längre. Problemet är att det inte släppte. Det blev värre och värre och tillslut hade jag ont jämt. Jag har varit sjukskriven i 2 månader och ingen har hittat något fel. Läkare eller sjukgymnast. Under denna tid har jag inte tränat alls mer än lite sjukgymnastik.
Nu har jag varit hyfsad symtom och smärtfri i en månad så jag provade att löpa igen igår. Men efter ca 20min kom värken krypandes. Jag sprang i ca 40min totalt men idag sitter värken kvar och detta gör mig jätte orolig.
Är det någon som har en idé om vad det kan vara eller vad jag skall göra. Detta kan ju betyda att jag inte kan träna mer och eftersom jag jobbar med datorn hela dagen så blir det riktiga problem på jobbet.
1978 • Västra Frölunda
#13
3 mars 2011 kl 09:37
Gilla
Två månaders uppehåll är så länge att du i princip startar från noll. Att 40 minuters löpning första passet då gör att en skada kommer tillbaka är inte alls konstigt. Värm upp axlarna ordentligt innan du springer och nöj dig med 20 minuter. Du vill kanske springa mer men det är bättre att du får längta till nästa pass.

Fortsätt med sjukgymnastiken också. Varje dag, inga undantag eller ursäkter.
1965 • Eksjö
#14
3 mars 2011 kl 16:40
Gilla
Jag har fått det någon gång ibland på baksidan av vänster axel ned mot skulderbladet, men bara när jag springer på löpband och bara när jag sprungit riktigt fort där. Har därför också gjort den koppling som vissa ovan kommit fram till att det troligen handlar om att jag spänner mig, det kan ju vara lite nervöst att springa riktigt fort på ett löpband, man har ingen marginal för snedsteg i sidled. Det har aldrig hänt mig vid löpning på plant underlag utomhus, inte i terräng heller vad jag kan komma ihåg.
Mathilda Adele
1992 • Beddingestrand
#15
3 mars 2011 kl 16:48
Gilla
Jag fick jätte ont i min ena axel (vänster) när jag började springa lite mer seriöst i höstas. Var till och med tvungen att avbryta ett par pass. Har löst det med en övning; "löpningsrörelsen" med armarna + vikt i båda händerna (brukar köra 3kg i varje) och kör hundra * 5. Nu har jag inga problem alls :)
Anna Nylander
1977 • Uppsala
#16
7 mars 2011 kl 11:00 Redigerad 7 mars 2011 kl 11:00
Gilla
Mathilda, kan du berätta mer om dina övningar.
Jag har ju fått ihållande värk som sitter kvar. Nu har det gått 5 dagar och jag har fortfarande ont. Det släpper när jag sitter med sjukt korrekt hållning eller promenerar med jätte rak och fin hållning.

Jag funderar på att köpa ett axelstöd/skydd. Är det någon som har erfarenhet av ett sådant. Ibland undra jag om det är något "glapp" i axeln eftersom jag är smärt/värkfri när axeln ligger i vissa lägen men att så fort jag blir lite framåtlutad eller "säckar" med kroppen så kommer det tillbaka.

Det känns tröstlöst att gå till läkare igen när de inte hittar något.
1979 • Mariefred
#17
13 mars 2011 kl 18:23
Gilla
Axelverk kan bero på att man är otränad eller stel i axlar/rygg. Jag insåg att jag var väldigt stel i axlar och bröst så jag gick till mitt gym och bad om att få ett program med styrke, rörlighet och stretch-övningar. Efter bara några veckors tränande och 5-10 min stretching om dagen så var mina problem borta.

Tänk på att slappna av i axlarna. Sväng inte för mycket med axlarna under löpning. Försök hålla dem någorlunda still och pendla med armarna. Stretcha axlar, bröst och nacke efter långa pass.
1932 • norsborg
#18
24 juni 2011 kl 17:28
Gilla
Har exakt samma problem och det gäller bara vänstra axeln

känner igen mig rätt så bra faktisk på vad du skrev
Karolina Bjurehed
1978 • Borås
#19
11 juli 2011 kl 13:39
Gilla
Känner igen det här jag med. Fast för mig verkar det hänga ihop med belastningsgraden. När jag blir för andfådd så kommer det. Kan få det i båda axlarna eller bara i en. Smärtsamt som f*n :( Sjukgymnasten ansåg att bättre bålstyrka var viktigt och att jag behövde mer styrka generellt i överkroppen.
Anders E
1968 • Sollentuna
#20
12 juli 2011 kl 13:22
Gilla
Jag fick för ett år sedan ont i höger axel, där orsaken visade sig vara "kalkaxel". Eftersom det uppstod efter att jag stått en vecka på en stege och målat om huset med en pensel i högerhanden antar jag att husmålningen var en bidragande orsak. Problemet tilltog och jag valde att röntga axeln, där röntgen visade på kalkaxel. En kortisonspruta i axeln och problemet försvann.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.