Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 1825 visningar

Nya skor eller fotbäddar?

1975 • Hässelby
#1
18 januari 2010 - 22:04
Gilla
Jag har precis börjat känna av mina benhinnor. Det kom som en blixt från en klar himmel så jag hoppas att några mindre åtgärder kan vara tillräckligt och att jag trots detta ändå kan fortsätta springa. En av åtgärderna är att se över mina skor. Jag har tidigare bedömts ha ett neutralt löpsteg. Tre personer har tittat på det (två i två olika löpbutiker, samt en sjukgymnast). En tyckte att löpsteget var helt neutralt, en att jag var neutral men möjligen pronerade något på ena foten och en tredje tyckte att jag förmodligen skulle komma att behöva ha en sko med ett lätt pronationsstöd framöver på grund av den pronerande foten. Jag har lite andra märkligheter för mig med samma knä och fot också som möjligen kan spela in.

Frågan är alltså vad som är bäst? Skaffa fotbäddar som jag kan ha i mina neutrala skor (som fortfarande har ganska många mil kvar att gå) eller prova ut ett par skor med pronationsstöd? Är fotbäddar ett bättre alternativ eftersom jag endast tycks pronera på ena foten? Jag ska dock tillägga att jag känner av benhinnorna i båda benen, inte bara det som hör till den pronerande foten.

Robert Karlsson
1970 • Bohus
#2
24 januari 2010 kl 01:01 Redigerad 24 januari 2010 kl 10:57
Gilla
Jag tänker nog att dina skor säkert inte är anledningen till känningar i benhinnorna, det beror alldeles säker på ökad träning för snabbt eller på nytt underlag? Jag har haft väldigt mycket problem med mina benhinnor tidigare,hade skor med jättemycket stöd + ilägg,blev inte alls bättre enligt mig . Jag blev av med problemen när jag gick över till skor med lite dämpning och god löpkänsla, helt plötsligt kände jag marken och fick ett "bättre" löpsteg och mina problem försvann helt..Kanske helt fel tanke men är min erfarenhet :-)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
24 januari 2010 kl 13:11
Gilla
Jag tror att du skall vara försiktig med att träna 3 dagar i följd, hellre springa något längre, och få mer vila mellan träningspassen, det verkar vara så för mej, och mina benhinnor. Det är ju bra att springa varje dag, men alla kan inte göra det utan att få ont.
1981 • Linköping
#4
24 januari 2010 kl 16:05
Gilla
Håller med föregående talare och tror inte på nya skor eller inlägg. Jag har haft benhinneproblem och de har aldrig blivit bättre av att jag lagt ut en förmögenhet på nya skor och eller inlägg. Visst kan detta hjälpa, men i ditt fal låter det inte som det. Du har ju ett neutralt steg enligt många, möjligen aningens pronation. Många med mig som pronerar väljer ändå bort pronationsstöd då det gör skorna klumpiga.

Nu springer jag rätt mycket och har gjort det ett tag, men det är först nylegen som jag börjat kunna springa på asfalt eller kunnat springa två dagar på raken. Annars har jag fått problem av detta.

Mitt tips är därför att högst träna varannan dag, stretcha benhinnor och ev. smörja med tigerbalsam vid behov.
1963 • Bromma
#5
24 januari 2010 kl 16:25
Gilla
Hej Johanna,
Jag tycker att träning på balansplatta i kombination med stretchning är bra. Innan jag köpte min balansplatta frö ett par år sen hade jag mycket krångel med både benhinnor och vristsmärtor, men det är helt borta nu.
1975 • Hässelby
#6
24 januari 2010 kl 17:05
Gilla
Tack för svar!

Flera av de saker som jag nämner hör till de andra åtgärder som jag håller på att se över. Fast jag löptränar aldrig tre dagar i rad. De enda tillfällen som jag springer tre dagar i rad är när jag värmer upp på löpband inför min rehabträning. Då är det max 2 km jogg i långsamt tempo och det vill jag inte kalla för löpträning. Annars ligger jag på 3-4 pass i veckan, vilket är den dos som jag har sprungit på i över ett halvår. Men det är klart, det är ju väldigt enkelt att sätta sig på en träningscykel istället om jag gör rehabträningen på gymmet.

Byte av underlag är definitivt en orsak. Jag har sprungit mer på löpband än vad jag brukar och det gillar inte min kropp. När jag springer på löpband så tänker jag dessutom lite för mycket på hur jag springer, vilket gör att jag har överdrivit framfotslöpningen och överansträngt underbenen. Jag har dock varit spänd i underbenen i en tid (dvs. även vid löpning ute). Det är som om musklerna som omgärdar tibia inte har velat slappna av, vilket jag tror beror på att jag har fått ett ändrat löpsteg och därmed belastar kroppen annorlunda.

Jag är alltså medveten om vilka huvudorsakerna är. Men det betyder inte att jag inte måste göra något åt mina (över)pronerande löpsteg. Jag pronerar betydligt mer nu än vad jag gjorde för 6-7 månader sedan. Jag var och filmade mitt löpsteg på Löplabbet i veckan och det är helt klart skillnad mot tidigare. Jag är dessutom lite nedsjunken i mitt vänstra fotvalv. Mina skor som jag har nu är inte optimala eftersom jag pronerar. Men jag ska höra med sjukgymnasten och se vad han säger. Under tiden så har jag köpt ett par standardiserade pronationsinlägg till mina neutrala skor och det ger lite mer stabilitet.

Jag fick i varje fall några ord med en idrottsläkare idag på en föreläsning och han trodde liksom jag att det var ansträngda muskler som spänner mot benhinnan.
1975 • Hässelby
#7
24 januari 2010 kl 17:22
Gilla
Tack Åke för ditt svar. Men jag både stretchar och använder balansplatta sedan mer än ett halvår tillbaka. Frågan gällde följande:

Frågan är alltså vad som är bäst (om det visar sig att jag behöver något annat än neutrala skor utan skoinlägg)? Skaffa fotbäddar som jag kan ha i mina neutrala skor (som fortfarande har ganska många mil kvar att gå) eller prova ut ett par skor med pronationsstöd? Är fotbäddar ett bättre alternativ eftersom jag endast tycks pronera på ena foten?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
24 januari 2010 kl 17:29
Gilla
Johanna_Det kan ju mycket väl vara som du skriver, men lägg på minnet det vi nämnt om att springa för ofta.
Jag kunde springa marathonlopp utan problem, men träna varje dag gick inte, inte ens att träna varannan dag gick i längden utan ett extra avbrott i träningen, med 2 - 3 dagars vila ibland. Jag provade en gång att springa 1 km varje dag, det gick bra 9 gånger, den 10:e dagen hadde jag ont.
1975 • Hässelby
#9
24 januari 2010 kl 19:13
Gilla
Conny: Jag argumenterar inte emot och jag ska absolut lägga det på minnet. :-) Det finns säkert all anledning att inte värma upp med jogging de dagar jag vilar från löpträning. Det kan ju vara så att den lilla extra dagen med löpning är tuvan som stjälper lasset, även om det finns andra faktorer som spelar in (som byte av underlag och för mycket löpning på framfoten).

Dock är det inte omöjligt att min ökade pronation har ett litet finger med i spelet. Därav min frågeställning.
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#10
24 januari 2010 kl 19:26
Gilla
Johanna! du frågar vad som är bäst, är anledningen enbart pronation så är det bäst med en ny sko för lätt pronation som sitter som étt smäck på foten,såvida du inte behöver pelott eller annan special.
Anledningen är att om du lägger i en pronationssula i en neutral sko finns risk att man ändå pronerar och trampar igenom mellansulan i skon vilket man inte gör i en pronationssko.
Få hjälp av en seriös säljare som kan se vilken läst som passar bäst för dej.
Det är viktigt att skon sitter ordentligt fixerad runt hela foten,häl,hålfot,vrist och enligt min mening ca 0-7mm tillgodo i tåbox längd,beroende på hur känsliga tår du har.
Får du inte rätt passform kan du lika gärna springa i flipp flopp
1975 • Malmö
#11
25 januari 2010 kl 12:09
Gilla
Det här gäller nog inte dig Johanna, men om fler läser den här tråden som känner av benhinnorna så kan jag tipsa om att lätta på snörningen närmast vristen (alltså längst upp på skon). Detta hjälpte mig - förmodligen hindrar snörningen blodtillförseln till benhinnorna. (Jag hade de inte så hårt knutna innan, men att lätta ytterligare gjorde susen!) Alltid kan det hjälpa någon...
1975 • Hässelby
#12
27 januari 2010 kl 08:25
Gilla
Tack Johan: Det låter ju rimligt det du skriver om att en sula i ett par neutrala skor kanske inte är tillräcklig. Jag har dock provat med en iläggssula för pronation ett tag nu för att få en känsla av hur det känns med mera stöd. Mest har jag gått i skorna på grund av benhinnorna, men det känns ganska bra.. Det lutar nog därför åt att jag skaffar mig ett par nya skor för lätt pronation.

Dock tror jag inte att pronationen på något sätt är huvudproblemet. Jag har flera svaga punkter som jag jobbar med. Men den typen av förändringar sker ju inte i en handvändning och jag vill ju kunna springa under tiden utan att dra på mig ännu fler skador.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.