Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 5911 visningar

Proneringsstöd för neutral löpare

1984 • Stockholm
#1
10 februari 2010 - 00:41
Gilla

Hej!

Började med löpning för ett par månader sedan, och köpte då ett par Nike structure triax därför att jag trodde att jag pronerade. Sedan dess har jag varit på löplabbet och fått mitt löpsteg kollat, och där konstaterades det att mitt löpsteg är helt neutralt. Jag har nu sprungit i två månader med triax-skorna, som ju har pronationsstöd. Hade lite problem med kramp i underfoten, men då skaffade jag ett par iläggsulor med höga valv (jag har väldigt höga fotvalv) och blev av med krampen. Idag efter ett 5 km-pass i lite högre fart (för mig är det 5:30) så fick jag ont i benhinnnorna. Kan detta vara skorelaterat, eller är det helt enkelt för att mina ben är otränade och chockas när jag sätter igång? Min fråga är helt enkelt, bör jag så fort som möjligt investera i ett par skor som passar mitt löpsteg bättre, eller kan jag, som jag trodde, vänta med ett sådant utlägg i ett par månader till? Jag har inte haft några andra skadeproblem, men har bara sprungit sammanlagt 7 mil än så länge.

Alltså: riskerar jag att förvärra benhinnor och kanske få knäskador med pronationsskorna?
Müller
1967 • Järfälla
#2
10 februari 2010 kl 08:38
Gilla
Om du är neutral så skall du absolut ha neutrala skor. Skulle det vara åt andra hållet så finns det mer teorier/åsikter.
(enligt mig). Om det hjälper att byta skor mot benhinneinflammationen vet man aldrig. Verkar vara något de flesta av oss får gå igenom.....
Müller
1967 • Järfälla
#3
10 februari 2010 kl 08:40
Gilla
Förresten, filma dig själv emellanåt och ha själv koll på ditt löpsteg. Min erfarenhet av "Löpskoexperterna" är att de inte alltid går att lita på.
1975 • Hässelby
#4
10 februari 2010 kl 08:46
Gilla
Om jag ska tillåta mig att spekulera lite, vilket man egentligen inte ska göra, så kan det ju vara så att iläggssulorna bidrar till ett ännu kraftigare pronationsstöd. Jag har nämligen använt just iläggssulor med höga valv i syfte att dämpa min pronation.

Om du bör byta skor eller inte och om det är skorna som orsakar dina benhinneproblem eller om du har ökat på för snabbt (eller om det är en kombination) är ju svårt att säga, men det är ju inte omöjligt att skorna spelar roll.
1984 • Stockholm
#5
10 februari 2010 kl 15:44
Gilla
Tack för feedbacken!

Jag kommer nog att köpa ett par nya skor snart, känner jag.

Jag har funderat lite på att köpa ett par neutrala Mizuno-dojjor, både därför att jag tyckte att mitt löpsteg blev bra av dem när jag provade i affär (tror det var ett par Wave Creation) och därför att jag läst mig till att de ska vara bra för folk med höga fotvalv. Funderar på Mizuno Wave Rider.

Vilka skor använder de med höga fotvalv här på forumet? Känner ni ens ett behov av att ta med valvet i beräkningarna när ni köper skor?
Tobias Nylin
1987 • Hävla
#6
11 februari 2010 kl 18:05
Gilla
Stämmer. Det blir samma sak som om du har pronation och köper ett par neutrala skor. Alltså du får ont pga felbelastning. Felet många gör när de börjar med löpning är att man går och köper ett par dyra skor som är nedsatta i pris utan att testa dom "för man tror dom e bättre för de vart dyra" Så mitt råd är byt snarast och lycka till
Anders S
1973 • Göteborg
#7
12 februari 2010 kl 09:49
Gilla
Jag brukar kolla in RW el www.marathon.se när de kör sin genomgång av årets skor.

Då brukar de skriva om skon passar till låga, normala eller höga fotvalv. De hänger ju också ihop med huruvida lästen skall svängd eller inte så jag skulle säga att man bör ta hänsyn till detta för att få en sko med bra passform.
2006 • Alingsås
#8
13 februari 2010 kl 08:32
Gilla
jag misstänker att mitt löparknä som jag fått beror en del på att jag körde med skor med pronationsstöd fast jag har neutral steg......ta det försiktigt
1959 • Saltsjö-Boo
#9
13 februari 2010 kl 11:11
Gilla
Jag tror att de flesta neutrala löpare med högt fotvalv är "immuna" mot pronationsstöd, och kan springa i skor för lätt pronation utan problem. De har ju inte den pronationsrörelse som skon försöker dämpa.
En neutral sko borde dock vara förstahandsvalet då man slipper den extra vikten av pronationsstödet i skon.

Är själv supinerare men har nästan alltid använt pronationsskor (i modern tid), helt enkelt för att utbudet av såna skor varit störst, och man väljer de som sitter skönast på foten... Jag har ett par skor som är för neutrala/supinerare men de är dom enda som gett mig problem. De breda stabila hälarna försöker hindra supination men ger mig smärta i vristen. Med kniv och slipmaskin har jag dock lyckats beskära och fasa av hälarna så nu är skorna riktigt bra:-)

Det är väl lite ironiskt att skobranschens försök att med diverse stöd styra löpsteget oftast resulterar i problem. Själv får jag bara problem med anti-supinationsskor och inte med pronationsskor.
Likaså tycks pronationsskor bara orsaka problem hos pronerare, medan neutrala kan springa i dem utan problem (enligt en vetenskaplig undersökning som figurerat i nån tidigare tråd, minns ej var..)
1984 • Stockholm
#10
13 februari 2010 kl 16:54
Gilla
Var på runner´s store igår och frågade vad de tyckte att jag skulle göra, och om de trodde att mine benhinnebesvär som dykt upp den här veckan hade med det att göra att jag springer i pronationsskor. De tyckte (såklart) att jag skulle köpa nya skor så fort som möjligt, men jag misstänker att mina benhinnebesvär (som jag förvärrades efter att jag körde ett kortintervallpass i onsdags 10x500m) helt enkelt beror på att jag stegrat min träning och gått för fort fram från att bara ha spelat basket någon gång i veckan under flera år till att helt plötsligt springa 5+ km 3 ggr i veckan efter jul. Jag har dessutom inte riktigt råd att köpa ett par nya skor just nu, men kanske lagom till premiärmilen. Så jag kommer att springa på i mina structure triax.

Är det några här på forumet som använder mizunos wave rider? Jag provade dem och de var riktigt sköna att löpa i, och det verkar vara en bra allroundsko som inte är för tung men inte heller för odämpad.

Vissa propagerar ju för att springa bort benhinnebesvär medan andra, inkl läkarkåren verkar det som, tycker att man ska syssla med aktiv vila tills man inte känner av dem längre och sedan börja springa igen.

Själv kommer jag att fortsätta springa, med början imorgon igen (lugn långdistans för mig, vilket är 8 km nu), och parallellt arbeta med att stärka vader och fötter med tåhävningar och balansplatta. Vad tycks om det upplägget?
Müller
1967 • Järfälla
#11
13 februari 2010 kl 18:25
Gilla
Jag tycker att massage är bra mot benhinnebesvär. Kör in tummen efter kanten där det gör ont och massera det onda så hårt du klarar som en liten fakir.....
1969 • Sala
#12
14 februari 2010 kl 11:27
Gilla
När jag började springa hade jag också fel skor, som jag köpte på rea på Stadium utan säljaren sa ett ord om att skor är olika. Han frågade bara hur ofta jag springer. När jag svarare att jag tänkte springa var 14.e dag, så tyckte han att de billiga reaskorna skulle passa, men när jag senare ökade träningen så fick jag problem med knäna, och det trodde nästa säljare (också Stadium) berodde mest på skorna, så han sålde ett par Asics Nimbus 9 till mig som jag tycker så mycket om att jag har haft ett par 10och ett par 11 också efter det.

Men jag tror inte att det bara berodde på skorna. Som för många andra nybörjare var allting så spännande i början att man inte tänkte på hur man ska trappa upp sin träning, och jag kände inte till jogg.se heller, så jag började med 8 km på pass 1, och 10 km på pass två, och sedan sprang jag 10 km varje gång. Först tog det 1.20, sedan 1.10 och på Blodomloppet någon månad senare tog det bara 58 minuter och jag var överlycklig. Men sen kom besvären i knäna p.g.a. fel skor, men lika mycket på grund av för mycke träning och ingen som helst styrketräning eller alternativ träning.

P O, jag tycker nog att du ska byta skor. Summan du förlorar är försumbar. Fem besök hos sjukgymnast, med bilresa och parkering och redskap du får köpa där för att bli skadefri är dyrare än ett par nya skor. Se det som en barnsjukdomsmisstag som du inte kommer att göra om. Många här på jogg.se har flera par skor. Själv rekommenderar jag självklart Asics Nimbus 10. Jag köpte dem i London för drygt halva priset mot i Sverige. Här får du ge 1700 tror jag, om inte mer, men de är jättehärliga att springa i. Till fartpassen har jag också Asics, men ett par lättare DS Trainer. Fast nu ligger dessa på hyllan för att plockas fram i sommar igen.
1959 • Höör
#13
14 februari 2010 kl 18:43
Gilla
Har enligt experter neutralt steg men har de senaste 10 åren sprungit med pronationsskor, mest med olika New Balance skor men även med Nike structure triax och det fungerar utmärkt. Senaste neutrala skorna var Nike Vomero 2 och hade problem mest hela tiden fötter som somnar och inflamerade knän, så efter 60 mil blev de promenad skor och där fungerar de bra. Har nu ett par New Balance 769 och det fungerar utmärkt. Så efter 30 års joggande så är erefarenheten det viktigaste att man har skor man trivs med och som passar ens löpsätt, neutrala skor eller proneringsskor spelar ingen roll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.