Löpning Tävlingar & Motionslopp 17 inlägg 1071 visningar

Stockholm Marathon 2011

Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#1
26 mars 2010 - 12:57
Gilla
Jag har en fundering angående marathon. Jag har sprungit sporadiskt under 2009 (dock ej loggat här) och fått till en bra rutin nu under 2010. Jag satsar på Tjejmilen nu i år, har aldrig sprungit en mil tidigare så jag satsar på att klara det under timmen.

Min fråga är om det är rimligt att satsa på att springa Stockholm marathon 2011 när jag är så oerfaren på långa distanser? Klarar kroppen det eller är det en för "snabb" ökning?

Tack på förhand!
1975 • Stockholm
#2
26 mars 2010 kl 13:18
Gilla
Man bukar ju höra att en vettig ökning av volymen är 10% i veckan. Springer du 1mil i veckan nu och det är 60v kvar till loppet så borde du alltså kunna vara upp i 1*1,1^60 vilket är drygt 300mil (!) i veckan innan loppet.
Jag satsar på 5 mil i veckan nu innan Stockholm Maraton 2010 och gissar att det räcker för att kunna genomföra loppet ok.

Du bör alltså ha en jättemarginal och kunna trappa upp väldigt långsamt för att undvika skador etc.

Lycka till!
1969 • Sala
#3
27 mars 2010 kl 11:17 Redigerad 27 mars 2010 kl 11:19
Gilla
10% i veckan har sagt så ofta nu att det nästan blivit sant. I själva verket skulle en sådan ökning innebära att man skulle kunna öka från 45 km till 116 km i veckan på 10 veckor, och visst, testa gärna, men det är alldeles för mycket.

Men för att öka från 15 km i veckan till 40 km i veckan tills i januari, när du måste börja din maratonträning, eller december om du följer programmen på marathon.se
Det räcker faktiskt med en ökning på 3 % i veckan, om du ligger på 15 km nu . Ännu bättre är det naturligtvis om du kommer upp i 50 km i veckan, men det beror på hur hårt du vill satsa. Efter några månaders maratonträning är du uppe i en ganska stor mängd.

Du är mycket tidigt ute och har många härliga månader av maratonträning på dig!
Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#4
27 mars 2010 kl 12:25
Gilla
Tack så mycket för svaren!

Då är jag med andra ord inte helt fel ute om jag satsar på att delta i Stockholm maraton nästa år.

Ut och spring! :)
1956 • PARTILLE
#5
27 mars 2010 kl 14:22
Gilla
Det är lugnt! Inga som helst problem, förutsatt att Du tränar kontinuerligt...
1969 • Sala
#6
27 mars 2010 kl 15:14
Gilla
Så fort du har sprungit tjejmilen så har du dessutom ett resultat på hur snabb du är. Detta resultat kan du sedan mata in i McMillan running calculator, på marathon.se eller läsa om i Jack Daniels Runnig forumula, så vet du vilken hastighet du bör ligga på när du springer lugnt och när du springer snabbt.
Andreas Hultin
1974 • Västerås
#7
27 mars 2010 kl 15:49
Gilla
Jag gjorde ungefär samma planering som dig...men jag är ett år före.
Under 2009 började jag att springa på löpband i februari, för att sedan springa ute från april och framåt. Jag var då överviktig och gjorde det för att gå ner i vikt - och glädjen när man klarade av en mil utan att stanna var stor.
Sedan började man planera för andra mål, 15km, halvmarathon, 30km osv.

I alla fall siktar jag på att springa Marathon i år, och ligger just nu och snittar på 40 - 60 km per vecka (följer Marathon.se programmet...).

Så - jag tror absolut att du kan klara av att springa Marathon 2011! Tänk bara på att anmäla dig i tid innan (i år var det fullt i november).
Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#8
28 mars 2010 kl 11:18
Gilla
Tack så jättemycket för era åsikter, nu blir jag bara ännu mer peppad att springa mer!

Stefan, planen är absolut att träna kontinuerligt. Jag vill inte att det ska vara alltför smärtsamt att genomföra loppet.

Mårten, tack för tipset. Det ska jag absolut kolla på sen!

Andreas, jag började väl också springa för att motionera och tappa en del kilon och nu är jag helt löparbiten. Jag ser fram emot att klara en mil utan att stanna. Egentligen ser jag faktiskt fram emot varje löppass. Och jag ska se till att anmäla mig i tid. Nu för tiden ska ju alla springa maraton.. :)

Jennie A
1979 • Karlskrona
#9
28 mars 2010 kl 19:43
Gilla
Hej!

Tänkte precis starta en liknande diskussion! Jag har sprungit förr men varit besvärligt skadad och borta i mer än två år. Nu är jag ÄNTLIGEN "friskskriven" och har börjat om med joggandet från noll. Jag har aldrig sprungit längre än 12-14 km men nu har jag tiden och motivationen för att bli bättre på att springa.

Hur ser din plan ut? Ska du följa något schema? Min plan är precis som din, milen på timmen den här säsongen och sen får jag se vad som kommer sen. :-) Jag är dock rädd att jag är för feg/bekväm för att genomföra träning för längre distanser. Efter skadan bromsar jag hela tiden, skulle nog kunna springa en mil sakta nu men vågar liksom inte utan vill hålla det (överdrivet?) stabilt.



Jennie A
1979 • Karlskrona
#10
28 mars 2010 kl 19:47
Gilla
Ser att din januariträning liknar min mars vilket är VÄLDIGT motiverande, jag hoppas att det betyder att min maj kan likna din mars!! :-)
Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#11
29 mars 2010 kl 13:15
Gilla
Hej Jennie!

Jag följer programmet Milen på 60 minuter på marathon.se, jag tycker det funkar bra för mig. Jag gillar att ha ett program att följa eftersom då är det bara att köra liksom.. Jag är på vecka 10 nu och när det närmar sig att börja med "det riktiga programmet" för i år tänker jag se hur jag ligger till och sen köra vidare på något program utifrån det.

Vad gäller att vara feg/bekväm så tycker jag inte det är så konstigt om du nu har varit skadad så länge. Däremot kanske det inte är nödvändigt att vara superförsiktig i alla lägen men det kommer du säkert över när du tränat ett tag och känner att du håller (jag är förövrig väldigt nojig över att gå ut för hårt och skada mig så jag förstår precis vad du menar).

Vilket millopp planerar du att köra?

Jennie A
1979 • Karlskrona
#12
29 mars 2010 kl 18:58
Gilla
Ok, jag ska absolut spana in det programmet. Jag har liksom bara kört "run for fun" hittills, jag visste ju inte ens om jag skulle kunna springa överhuvudtaget efter min skada. Jag kunde knappt gå för två år sen och var inte säker på att nånsin kunna springa igen.

Nu har jag dock pratat med sjukgymnasten o läkaren o enl dem finns inga som helst fysiska hinder för mig att träna lika hårt som vem som helst. Så jag har eg inget att "skylla på"!

Jag är dock nojjig för att bli skadad, det var jag innan min skada också. Men så har jag å andra sidan ALDRIG haft någon löpningsrelaterad skada heller, så det kanske inte är så dumt? ;-)

I dag slappnade jag av lite mer på mitt joggpass, la en handduk över klockan och bara joggade på, blippade lite upp o ner i hastighet. Jag slutade långt innan jag var trött och det blev ändå 7,1 km.

Jag velar lite men har i allafall anmält mig till Växjöloppet i maj. (Fegisen i mig säger att det är för tidigt för mig att springa en mil då men jag får väl gå på slutet i såfall.) Funderar även på Victorialoppet i juli vilket jag borde kunna ta mig runt springande (9km).

Ska du springa tjejmilen? Ser att du tillhör en klubb, tränar du där då eller hur funkar det?

Nu blir det lite poweryoga för att stretcha ut mina trötta ben!
Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#13
30 mars 2010 kl 08:45
Gilla
Skönt att du blivit friskförklarad! Och det verkar ju som att du har bra kondition också eftersom du kan springa 7 km utan större ansträngning.

Jag tillhör Uppsala Löparklubb. Jag är ganska ny medlem, gick med i år, men har inte kunnat vara med på någon träning än eftersom jag jobbar lite konstiga tider. Men i slutet av april ska jag vara med på en inspirationsdag som klubben ordnat. Det ska bli så roligt!

Tjejmilen är mitt mål i år. Jag tänkte springa Vårruset och Blodomloppet också, men tjejmilen är det som motiverar. Jag tror det kan vara bra för motivationen att ha ett lopp att träna för. Jag har iofs varit anmäld till tjejmilen förut men då hjälpte det inte motivationen eftersom jag inte tränade i alla fall, men är man "redo" är det en bra drivkraft.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#14
30 mars 2010 kl 17:38
Gilla
Ok, låter ju perfekt o få lite inspiration från en klubb! Jag fick tipset att man kan gå på en "löpstegsanalys", ska nog göra det på IMC under våren. (http://www.imc-malmo.com/ ) Jag ska mest göra det pga min skada, jag känner att min löpning förändrats/försämras efter det. Skulle vara intressant att se vad man kan lära sig, det ska ju (enl dem) vara skadeförebyggande dessutom, det gillar vi!

Jag vill också springa vårruset men kommer inte loss då. Blodomloppet blir det med kollegorna, nu börjar jag fundera på om jag kanske skulle satsa på milen där.. Det är faktiskt en jäkligt bra, flack bana.. Kanske 5 km på växjöloppet i början av maj och milen på blodomloppet 26 maj!

Ja, konditionen är ok (har spinnat) men är ju SÅ rädd för att stressa ben o leder och muskelfästen och allt du vet. Funderar på att starta en ny tråd "hur mycket kan jag öka?"
Johanna Vikner
1984 • Fjärdhundra
#15
30 mars 2010 kl 18:28
Gilla
Jag tycker det är en bra tråd att starta. Rubriken på den här kanske är lite missvisande.. :)

Att göra en analys av löpsteget och att träna mer löpskolning tror jag att man kan vinna enormt mycket på, både ur energiekonomisk synpunkt och för att förebygga skador! Det är nog bra tänkt.

Lycka till med träningen!
Jennie A
1979 • Karlskrona
#16
30 mars 2010 kl 18:33
Gilla
Tråd startad! :-) Lycka till du med, kanske ses i sthlm 2011! ;-)
1976 • Vällingby
#17
27 juli 2010 kl 16:07 Redigerad 28 juli 2010 kl 10:08
Gilla
Jaha...
Nu efter ett kanon pass på Kvarnvallen med Maria är det dax att anmäla mig till sthlm maran 2011!
Vi körde intervall 8x3min, så nu känner jag att jag kommer att vara väl förberedd den 28/5 på startlinjen. haha
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.