Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 6829 visningar

Ont i huvudet efter hård träning och nödproblem

Angela kle
1989 • Borås
#1
22 april 2010 - 00:04
Gilla
Hej!

Har börjat köra igång med utomhusjoggningen nu.
Men har sen några veckor tillbaka fått ont i huvudet efter hård träning såväl springning som pass. Oftast kommer huvudvärken cirka en timma efter träningen.
Vad är det för fel? Brukar oftast käka något efter träningen, banan och dricker mycket vatten. Minst en liter per pass.
Äter fisk och skaldjur men inte annat kött, men proteinbrist kan de inte vara då jag bara tränar på hobbynivå¨?

Har även ett pinsamt problem som bara uppstår vid löpning, kan bli otroligt toanödig och lös i magen efter att ja sprungit en stund! Vad gör man åt det?

Tacksam för hjälp och tips!! :)
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#2
22 april 2010 kl 02:19
Gilla
Det är nog dehydrering, trots allt. Jag har precis samma problem och bara i löpningen (trots bra vätskeintag före). Sedan jag började med pulsklocka ser jag hur min snittpuls och maxpuls är betydligt högre än tex i cykel och i dans (som jag är van vid). Eftersom det är tyngre arbete gör man av med mer vätska - dehydrering - och den visar sig ofta initialt som huvudvärk. Har nu inhandlat vätskebälte då jag insett att jag måste ha vätska med mig.

Jag ser inte hur mkt du brukar löpa, men magproblemen brukar vara en nybörjarproblematik (har en väninna som hade samma problem när hon började löpträna). Tarmperistaltiken och motiliteten stimuleras otroligt mkt av rörelse och det sätter fart på tarmarna. (Stillasittande personer brukar ju som bekant ha förstoppningsproblematik ist, pga bristen på rörelse). När kroppen vant sig vid att röra på sig regelbundet kommer detta försvinna, så fortsätt bara som du gör.
Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#3
22 april 2010 kl 09:36
Gilla
Sök på "huvudvärk" här i forumet så hittar du en hel del info på ämnet.
1962 • Torslanda
#4
22 april 2010 kl 09:56
Gilla
Har du koll på vitaminintaget???
b-vitaminer, äter du inte kött så är det ju inte bara proteiner men även järn
magnesium???
testa och lägg in dina måltider på matdagboken.se (gratis) så¨ser du näringstaplar...
har du inte stark färg och lukt på urinen så är nog vätskan ok...

har oxå problem med magen men det är att planera- Mycket kaffe innan så man tömmer sig innan... hur mycket grönsaker äter du?
Angela kle
1989 • Borås
#5
22 april 2010 kl 11:37
Gilla
Äter mycket grönsaker.. Och äter väkdigt varierat och fisk och skaldjur lite då och då. Äter en vitamintablett per dag som skall innehålla allt, så antar att det räcker?
1962 • Torslanda
#6
22 april 2010 kl 15:29
Gilla
Vitamintabletter kan man inte alltid lita på... Kolla vad du får i dig på matdagboken...
Testa och stretcha nackmusklerna efter passet... Dra ut dem åt alla håll...
Annika Sjöström
1963 • Umeå
#7
22 april 2010 kl 17:50
Gilla
Jag har hört att huvudvärk kan uppstå av restprodukter när man bryter ner mjölksyran som bildats i musklerna.
Maria
1968 • Linköping
#8
22 april 2010 kl 19:00
Gilla
Låter som migrän tyvärr. Jag har samma problem om jag sovit för lite natten innan jag tränar och i samband med mens (migrän påverkas av hormonnivåer bl a). Migrän kommer när kroppen slappnat av efter träningen det är därför den kommer först en timme senare. Jag klara det genom att undvika det som framkallar migränen.
Angela kle
1989 • Borås
#9
23 april 2010 kl 00:01
Gilla
Aj då migrän vill jag inte ha, aldrig haft proboem med de förut.. ¨hmm ksnske lödser sig med lite vana från kroppen hoppas jag!!!
Maria
1968 • Linköping
#10
1 maj 2010 kl 21:00
Gilla
Precis så är det. Ju bättre tränad jag blir desto mer sällan kommer migrän. :)
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#11
1 maj 2010 kl 22:36
Gilla
Vill påsta att det handlar direkt om vätskeintag. Att dricka efter är såklart viktigt men hur ser vätskeintaget ut under dagen i allmänhet? Man bör som sagt dricka en glas i timmen om jag inte är helt fel ute så det räcker inte att bara gå ut och springa 1-2 mil och sen dricka 1 liter vatten och tro att kroppen är nöjd.
Personligen ligger jag nog på närmare 2 liter vatten närmaste timmarna efter jag pinnat mina 10 kilometer. Brukar funka för mig.

Dålig i kistan blir jag, trots att jag spelar fotboll, innebandy, korpidrotter åt alla möjliga håll, när jag dricker stora mängder kallt vatten i samband med hårdare träning. Vet inte om det är ett samband eller bara slump men ´liv i lådan´ blir det.
I övrigt så kan kosttillskott ge risig mage om du nu äter det.
1964 • Ekhagen
#12
1 maj 2010 kl 23:40
Gilla
Se också till att dricka ordentligt timmarna innan träningspasset!
anna
1980 • Malmö
#13
2 maj 2010 kl 11:08
Gilla
Jag får likadant när jag har varit ute och sprungit. Dock brukar jag inte dricka under löppassen (passen där jag brukar få huvudvärk efter är ca 75-80 minuter eller längre). Nu har jag däremot beställt hem ett vätskebälte och ska se om det hjälper att dricka under rundan.

Men som det är nu så börjar huvudvärken någon timme efter avslutat pass (även om jag druckit efter passet), och brukar tyvärr förstöra resten av kvällen, så det känns ju inte så kul att bege sig ut på de passen eftersom man vet att man inte kommer att kunna göra något på resten av dagen sedan.

Men som sagt,även jag gissar på antingen vätskebrist, eller att det är tränings-inducerad migrän (då jag själv har migrän i släkten)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.