Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 3241 visningar

kan min pulsklocka ha rätt?

Pascal Jardry
1980 • Stockholm
#1
26 december 2009 - 11:43
Gilla
Har tränat lågpuls i några veckor nu men tycker att det är riktigt svårt att hålla pulsen till rätt zon. Hade tidigare en gratisklocka som jag fick som premie i samband med testprenumeration på iform. Den var riktigt hoppig och nu fick jag en Beurer pm50 i julklapp. Testade den igår men hade väldigt svårt att hittat rätt även då. Den har inte kodad överföring mellan bröstband och klockan men verkar bra och rejäl. Jag har läst en del på forumet och antar att uppvärmning skulle vara bra, men nu till källan för min oro;

Det verkar som att klockan hänger upp sig på en puls, att jag har exakt samma puls en bra stund för att sedan i ett kast sjunka/stiga en sisådär 15bpm. Ex: Jag hamnar på 148 (en bpm över min gräns), saktar in för att sänka pulsen men utan att den förändras. Jag stannar helt, står still och andas lugnt men klockan fortsätter visa 148 i en bra bit över en minut. Sedan helt plötsligt sjunker den till 115 på en gång. Så håller vi på jag och klockan och vi blir lixom aldrig kompisar känns det som.

Någon som har några teorier om detta?
1960 • Kullavik
#2
26 december 2009 kl 12:16
Gilla
Kolla så att det är bra kontakt mellan pulsbandet och huden. Annars kanske klockan visar senast uppmätta puls tills den får nytt data.

Det var liknande problem som fick mig att skrota min gamla GArmin FR301 och skaffa en Suunto T6c i stället. Väldigt irriterande när man vill försöka hålla sig inom ett visst pulsintervall...
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
26 december 2009 kl 12:20
Gilla
1. Det är dålig överföring av data, kanske gammalt batteri i pulsbältet (kan ha legat länge på lagret).
2. Det är dålig kontakt mellan huden och elektroderna på bandet. Prova att blöta pulsbandet på insidan.
3. Klockan mäter medelpulsen under rätt lång tid, skralt i så fall.

Not: Bry dig inte om några pulsformler, de är bara skräp (bara statistik = fel för de flesta). Du behöver göra ett maxpulstest för att kunna ställa in pulszoner som har någon betydelse för just dig. Maxpuls varierar MYCKET mellan olika personer av samma ålder.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#4
9 maj 2010 kl 17:37
Gilla
Ok, kanske inte helt rätt tråd - men kan pulsklockan visa för låg puls? Min påstod att jag hade 52 (nyss bytt batteri, och blött kontakterna ordentligt), och det tror jag faktiskt inte på - SÅ god form är jag inte i!! I skrivandets stund har den hoppat upp till 62, det verkar mer rimligt tycker jag.

Förresten - kan en ipod störa pulsmätningen?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#5
10 maj 2010 kl 01:25
Gilla
@ Susanne
Gör ett manuellt test samtidigt så ser du ju om det stämmer!
Mattias A
1967 • Lund
#6
10 maj 2010 kl 08:22
Gilla
Jag gissar att Garmin kör med metoden: "Visa det värde som var nyss ifall det inte kommer någon signal." medan Polar kör "Utebliven signal=inget pulsslag" För om jag plockar bort bröstbandet fortsätter min Garmin 305 att visa puls medan min gamla Polar inte gjorde det.

Sen finns det reflexer som plötsligt sänker pulsen. Dykreflexen är en sådan. Kyler du plötsligt pannan så kan pulsen sänkas (vilket gör det lättare att hålla andan, dvs dyka, längre). Jag har för mig att jag läst en tråd här på jogg som hade med magen att göra (hicka? sura uppstötningar?) där en annan reflex kunde sänka pulsen, men hittar inte den tråden nu.

Men, det kan givetvis vara tekniken som krånglar. Testade en gång att springa förbi en pendeltågsstation i Sthlm med min polar. Noll i puls! Med min gamla polar (inköpt 2003, numera död) hade jag även en del kontaktproblem. Jag köpte aldrig kontaktgel, men blötte istället bröstet ordentligt för att få tekniken att fungera och fick ibland (rätt sällan) flytta omkring bröstbandet under pågående runda för att det skulle funka ordenligt.
1982 • U
#7
10 maj 2010 kl 11:02
Gilla
Gällande pulssänkningar så kan jag meddela att jag går ner 5-10 slag i puls så fort jag rapar. Kanske intehelt rumsrent men det händer då och då under löpturen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.