Löpning Kom igång 11 inlägg 10110 visningar

Ont i axeln vid jogging, håll?

1987 • Vänersborg
#1
6 maj 2010 - 14:52
Gilla
När jag sprungit några kilometer får jag tillslut jätteont i ena axeln, känns som en nerv som är ikläm alt håll!

Har haft såhär under flera år när jag springer och det kommer när jag är inne på kanske 3-4 kilometern. Jättefrustrerande - vill ju bli trött i benen istället för axeln!

Har aldrig haft någon skada i axeln/armen lr dylikt. Springer jag på fel sätt/spänner mig när jag springer? Känns som håll men gissar att man inte kan ha det i axeln... Springteknik-tips?!
1978 • Luleå
#2
6 maj 2010 kl 14:55
Gilla
Louise

Garanterat håll! De få gånger jag får det är när jag spänner mig för mycket. Fick det t.ex. förra sommaren vid 5 km-test.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
6 maj 2010 kl 15:47
Gilla
Louise: Ja, det är ett klassikt problem du har. Jag vet inte om det kan vara håll men det kan mycket väl bero på hur du springer. Det är vanligt att man drar upp axlarna när man springer och att man på det sättet spänner axelpartiet. Om det är så är botemedlet att springa med mer avslappnade armar.

Utgå från en position med 45 grader mellan överarm och underarm. Ofta blir vinkeln mycket mindre vilket inte är optimalt vid någorlunda lugn jogging eller löpning. Håll händerna löst slutna - det vill säga knyt inte händerna hårt när du springer. Tänk på att släppa ner axlarna och bara föra armarna fram och tillbaka. Det tjänar inget till att pendla armarna i sidled. Det kan vara bra att göra stora cirklar med armen framåt och bakåt ibland för att axeln inte skall bli stel samt att släppa ner armarna och skaka loss ibland.

Mvh

Fredrik
Fredrik Karlsson
1991 • Norrtälje
#4
6 maj 2010 kl 17:41
Gilla
Har precis samma problem, men det brukar hjälpa att röra lite mer på axlarna eller som de andra har skrivit att slappna av och skaka loss lite :) Tror det har med att det blir syrebrist om man springer och låser axeln i ett visst läge hela tiden, men det är bara en egen teori...
1987 • Vänersborg
#5
10 maj 2010 kl 19:54
Gilla
Tack för tipsen, hoppas och räknar alltså med att värken försvinner i samma takt som konditionen blir bättre :)
1974 • Lund
#6
10 maj 2010 kl 20:56
Gilla
Har haft precis samma problematik. Mitt försvann när jag började mjuka upp lite innan passet samt när värmen kom tillbaka. Spände mig rätt rejält när det var kallt.
Susanne St
1979 • Umeå
#7
10 maj 2010 kl 21:01
Gilla
Jag brukar få det om jag ska försöka springa med någon, förmodligen spänner jag mig för att försöka hänga med samt att jag andas fel när jag ska försöka småprata lite.

Springer jag däremot ensam är det sällan jag får ont.
Petter More
1984 • Bromma
#8
10 maj 2010 kl 21:43
Gilla
Jag hade också precis samma problem när jag började springa. För min del försvann det när jag började styrketräna. Starkare axelmuskulatur tillsammans med förbättrad teknik blev nog min medicin.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#9
10 maj 2010 kl 22:25 Redigerad 10 maj 2010 kl 22:32
Gilla
En annan teori: diafragma innerveras huvudsakligen av phrenicus-nerven (C3-5) och den går in i hjärnan på ett visst ställe. Nervfibrerna för axeln (C5-Th1) har delvis samma sträckning och når hjärnans sensoriska del på ungefär samma ställe som phrenicus-nerven. Ibland kan hjärnan inte skilja varifrån smärtan kommer. Kallas för referred pain. (Ett fenomen vid titthålskirurgi av gallblåsan är att patienterna kan efter sövningen ha smärta från axlarna då gasen ifrån titthålskirurgin retar lever/ diafragma).

Många medicinska termer. Sammanfattning: förutom att förbättra överarm/axel-tekniken kanske det lönar sig att bättra på andningstekniken. Ofta påverkas axlarna av att man spänner sig, men andningen blir nog också påverkad. Googla på diafragma (diaphragm) samt referred pain så finns det att läsa, även på svenska. Oavsett orsak till axelsmärtan önskar jag lycka till. Su-San Oh

Redigering: syftningsfel.
Agnes
1987 • Skövde
#10
12 maj 2010 kl 12:47
Gilla
Jag brukar också få ont i axlarna, för mig beror det på att jag spänner armarna när jag springer. Min lösning är att öppna och sluta(krama till lite) händerna i ungefär samma takt som jag springer. Ibland kan det funka att ha någonting att hålla om, brukar tex springa med en handske i var hand och krama lite. Brukar inte behöva göra detta hela tiden längre då jag antar att jag dels fått bättre löpteknik men även fått lättare att slappna av numera. Dock kan jag ta till knepet en liten stund om jag skulle få ont.
Jenny Järsenholt
1979 • Månstad
#11
16 maj 2010 kl 23:21
Gilla
Jag har precis samma problem och har haft det en längre tid. Var hos naprapaten som inte kunde förklara mina problem. Det har dock blivit mycket bättre efter lite styrketräning och framförallt att jag har fått bättre kondition! Försöker också tänka mycket på att vara avslappnad i axlarna. Nu kan smärtan komma ibland men jag kan fortsätta springa och det går över efter en stund, förut var jag tvungen att börja gå... lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.