Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 8297 visningar

Knäband eller inte?

1970 • Bålsta
#1
14 maj 2010 - 15:20
Gilla
Jag har under ca 2 månaders tid haft ont strax under knäskålen. Speciellt känns det efter långpass och backträning. Eftersom jag nu bara har ett par veckor kvar till Stockholm Marathon vill/ kan jag inte vila utan vill köra på tills dess i alla fall. Då undrar jag; ska jag investera i ett rehab knäband och vila efter maran eller är det bortkastade pengar? Någon som har erfarenhet av liknande stöd/hjälpmedel?

Micke
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
14 maj 2010 kl 15:26
Gilla
Jag har kört med såna där knästöd, och upplever att de hjälpt mig, men jag har inte samma besvär som du. Jag har istället ont på utsidan knäna. Men du kan ju gå prova i en affär å känna hur de känns?
csaba
1973 • Malmö
#3
14 maj 2010 kl 15:30 Redigerad 14 maj 2010 kl 15:31
Gilla
Jag har också löparknä och har också bara ont på långa sträckor.
Men jag har inte tid att vila varken fram till Stockholm maran eller efter. för då ska jag springa Lappland Ultra.
Så jag har beställ 2 st knäskydd som jag ska prova fram. http://www.activefitness.se/product_info.php?cPath=42_65&products_id=566 http://www.activefitness.se/product_info.php?cPath=82&products_id=708

(jag får den på måndag, så jag missar dagens långpass med den, men jag kör med Vanlig Vulkanskydd).

Jag är mest nervös och nyfiken på hur det kommer att fungera på Lappland Ultra, i Stockholm så kan jag alltid "halta" runt den sista milen.
1970 • Bålsta
#4
14 maj 2010 kl 15:36
Gilla
Jag har sett mindre knästöd som sitter som ett smalt band strax under knäet. Är det väldigt stor skillnad på ett sånt kontra ett som sitter över hela knäet?
Lycka till på Lappand Ultra
1981 • Linköping
#5
14 maj 2010 kl 16:15
Gilla
Mikael: Lägg inga pengar på en produkt och tror att det är en quickfix när du inte ens vet vad som är fel! Gå till en expert: ortoped/naprapat/sjukgymnast eller så och utred vad som är fel. De kan då säga om du behöver någon form av skydd eller rehab eller vad. Jag förstår att det känns tight inpå maran, men som det är nu kan det ju lika gärna vara så att du köper ett skydd som gör mer skada än nytta.

T.ex. ett av de två skydd som prylkungen csaba hänvisar till (det billigare, länken längst ned) gör snarare skada än nytta gällande löparknä. Detta då löparknä beror på en sena som ligger och irriterar en slemsäck i knät. Senan "åker" över slemsäcken i varje steg. Det hänvisade skyddet förvärrar detta. Något som kan avhjälpa detta är ett enkelt knäband som du sätter OVAN knät. Ett sådant går loss på typ 190pix och inte (totalt) 1000pix... Men alla är saliga på sin tro.

MEN dina problem, som sitter UNDER knäskålen låter för mig INTE som löparknä. Således är alla de lösningar som presenterats i denna tråd antagligen verkningslösa för dina problem. Jag har ingen aning om vad du kan ha drabbats av eller hur du kan få bort det. Det vet däremot en expert, så gå och träffa någon och få hjälp, så kan du springa både innan och efter maran.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#6
14 maj 2010 kl 16:28
Gilla
Jag är inte helt hundra på att det är löparknä jag har, men beskrivningen är dylikt sådan. Jag har använt knästöd på bägge knäna i närmare tre år och det hjälper mig.. Med andra ord är det säkert individuellt, så jag tycker faktiskt inte du bör säga att det automatiskt förvärrar..
1981 • Linköping
#7
14 maj 2010 kl 16:44
Gilla
Hej Åsa!
Givetvis inte! Det var därför som jag skrev att "alla är saliga på sin tro", kanske var det otydligt, men jag menade att vissa menar att A funkar medan andra förespråkar B. Men, om jag får vara rättfram, om du använt ett skydd i tre år och fortfarande har problem så måste jag ifrågasätta hur mycket som det har hjälpt... eller?

Inget av detta var heller min poäng. Min poäng var att man bör utreda vad som är fel innan man försöker åtgärda det. Annars blir det lät att man åtgärdar fel saker och gör ont värre.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#8
14 maj 2010 kl 17:20
Gilla
Det där smala bandet som sätts strax under knät avlastar knäskålssenan och används väl framförallt vid tillstånd som sk hopparknän om inte jag är helt felinformerad. Den stora skillnaden mot heltäckande är antagligen att de inte ger någon värme eller stabilitet till knät i övrigt?

På din beskrivning låter det väl som om det är just knäskålssenan (mellan knäskålen och skenbenet) som gör ont? Skulle det vara jag skulle jag prova att dra 2 varv coachtejp (sån där vit sporttejp) runt benet precis under knäskålen, ganska löst men ändå så det sitter, och sedan springa ut en sväng och prova. Antingen hjälper det eller inte och om det känns helt åt skogen kan man alltid dra av tejpen och sedan har man inte slösat så mycket pengar på ett onödigt skydd.

Jag skulle också redan nu boka tid hos en lämplig terapeut efter maran.
Personligen skulle jag välja en sjukgymnast med OMT inriktning men en naprapat med erfarenhet av löpningsrelaterade problem fungerar alldeles utmärkt. Det låter som knät behöver rehab. Jag skulle själv inte bara vila utan föredrar "aktiv vila".

Jag som du är givetvis medveten om att springa en mara med smärta i knät givetvis kan förvärra tillståndet men är lite för löpsugen för mitt eget bästa.

Lycka till
1970 • Sala
#9
14 maj 2010 kl 17:28
Gilla
Om ni springer trots smärta får ni skylla er själva, det är kroppens sätt att säga att nåt är fel. Får man smärta indikerar det att nåt är sönder eller på väg att bli. Fortsätter ni att pressa riskerar ni nåt mycket värre än att missa en tävling eller två. Mikael, jag tror inte att det gör nån större skillnad i form om du drar ner träningen nu fram till maran, du har redan formen. Träna kondisen med alternativ i stället, tråkigt som fan, visst, men kroppen är hel och du slipper uppleva Stockholm marathon med ett malande knäont, det kan vara värt nåt. Det kräver en otroligt disciplin att lägga ner löpningen när kroppen säger ifrån men det är nog enda sättet i längden. Vi är ju fortfarande unga och ska springa ett tag till!
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#10
14 maj 2010 kl 17:46 Redigerad 14 maj 2010 kl 17:51
Gilla
Band på knä´t.. I mina ungdomsår hade många av mina lagkamrater i innebandylaget det mot s.k ´knäslatter´.
Vad det innebär exakt vet jag inte men att det med lite hjälp av tejp under knäskålen så ska det tydligen bara vara att köra på.

Gogglade lite och hittade bara den här raden om knäslatter:

5.6 Knäslatter (Mb schlatter)
Vad/hur
Lårmuskeln fram mynnar ut i en sena på knät. När man växer kan fästet bli mjukt. Ofarligt.

Men som andra sagt innan, är det knäslatter eller inte? Slipper du besvär med denna form av tejpning så gissar jag på det och då är det bara att köra på.

Lycka till.

edit: lite mer googlande

´Rörelseorganens sjukdomar
Morbus Schlatter. Schlatters sjukdom. Osgood-Schlatters sjukdom.
ICD-10: M92.5 Uppdaterad: 2008-12-13

Orsak: Överbelastningstillstånd i patellas seninfästning i tuberositas tibiae.

Symtom: Smärta distinkt över Tuberositas tibiae. Drabbar framförallt i 10-14 årsåldern (mestadels fysiskt aktiva pojkar). Smärta under och eventuellt efter ansträngning.´

csaba
1973 • Malmö
#11
14 maj 2010 kl 21:10
Gilla
Skrev fel, jag har förmodligen hopparknä. http://www.mediconline.se/rehband-genu-therma-chondro-p-78-c-109.aspx http://www.mediconline.se/rehband-genu-tendon-p-77-c-109.aspx

Och efter googlande om skydd mot hopparknä så ska just liknande skydd hjälpa.
visst är ju så klart bästa sättet är vila och rehab.
Fredrik N
1964 • Enskede
#12
15 maj 2010 kl 06:45
Gilla
Här är en övning som jag kör en variant av, excentriskt med ett ben i taget, 3 x 15 och nu med extra vikter. Den kan tillsammans med stretch minska problemet med hopparknä. Men kolla att det är hopparknä du har och inte något annat.
http://www.youtube.com/watch?v=SUsl-KxX8A8&feature=related
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#13
15 maj 2010 kl 08:26
Gilla
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#14
15 maj 2010 kl 18:13
Gilla
Vad det gäller hopparknä så har jag haft det i snart ett år. Slatter har jag läst drabbar nästan uteslutande ungdom under 20 år, men symptomen är liknande. Det går inte över av att vila och jag har också 5 olika knäskydd hemma för att desperat hitta en snabb lösning. Det kan kännas avlastande och kan även minska smärtan, men det löser inte problemet. Det som har fungerat bäst är excentrisk träning på ett gym. Hemmaträningen är svårare, kräver mer diciplin och är tråkigt. Jag har ihärdigt både tränat hemma och sen på gymmet.. hemma blev det nästan varje dag eftersom det inte går att köra lika tungt bara med kroppsvikten. Gymmet körde jag 2-3 gånger i veckan så det sparade tid.
Jag har tänkt på löpning varje dag under hela tiden som jag varit skadad och tänker inte ge upp att bli bra. Men det är ändå inte alltid lätt med motivationen.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#15
15 maj 2010 kl 22:41
Gilla
Hej,

Dina symptom påminner om mina, jag trodde att jag led av hopparknä, men en idrottsläkare jag har förtroende för påstod att jag led av bursit, eller skurkärring-knä. Låter ju inte så kul, men allmänläkaren jag först uppsökte sa: -Du ska inte hålla på och springa vid din ålder..
Skitkul när man inte är äldre än drygt 35 :-(
Jag har hur som helst provat allt från bästa-dyraste skorna med bästa-bämpning-bullshit, till formgjutna sulor och knee-strap utan framgång..
När jag bytte löpstil till framfoten blev jag symptomfri.
Jag kunde skönja en förbättring med excentriska knäböj på en kil med ca 25° lutning
3x15 / dag.
Utan att veta hur Du springer, så upprepar jag med en dåres envishet, människan är inte avsedd att löpa i dämpade skor med hälisättning.
Men som Karin sa, var och en blir salig på sin tro.

/Micke
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#16
16 maj 2010 kl 12:28
Gilla
Håller med om att det är viktigt att få en riktig diagnos så du kan komma till botten med problematiken. Band under knät avlastar som tidigare sagt patelarsenan, runt hela knät stabiliserar (men inte mycket om det inte är med skenor), värmer och ökar proprioceptionen.
Börjar också mer och mer luta åt det med att löpa på framfoten, typiskt, jag som nyss köpt nya joggingskor med mycket häldämpning ...
Fredrik N
1964 • Enskede
#17
18 maj 2010 kl 09:37
Gilla
Mina problem uppkom när jag bytte löpstil, till mer utpräglad framfotslöpning... fast jag börjar nog tro (salig i min tro) att det är ålderskrämpor.

Visst pratar om olika problem här, några om löparknä och andra om hopparknä.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.