Löpning Stockholm Marathon 13 inlägg 2292 visningar

FRUKOST + VOLTAREN FRÅGA??

MARINA SVENSSON
1984 • Malmö
#1
19 maj 2010 - 16:51
Gilla
Någon som har tips på bra mat innan stockholm marathon? Är som sagt nybörjare och vill gärna veta vad ni kör? Är det havregrynsgröt eller?

En annan fråga till, kan man ha med sig voltaren som förebyggande, för vet att jag kommer nog få ont i "höften" efter ett antal mil. Eller hjälper det inte?

//Marina
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
19 maj 2010 kl 17:11
Gilla
Ät det du brukar äta till frukost. Äter du dålig frukost nu så prova att lägga om den på stört.
Ibland har jag ätit pastalunch som frukost och frukost (fil och müsli) till lunch - en del rekommenderar en andra frukost på förmiddagen.

Jag brukar envist predika att man inte ska springa med smärta. Då undantar jag den smärta man kan känna av själva ansträngningen (i qaudriceps ibland för min del). Därmed tycker jag inte man ska ta något smärtstillande medel heller. Nu har jag inte följt trådar om ont i höften för jag kan inte särskilt mycket om höfter så jag kan inte ge något specifikt råd, bara att man ska inte påfresta överbelastade/skadade delar, man ska se till att bli hel.
1975 • Hässelby
#3
19 maj 2010 kl 18:54 Redigerad 19 maj 2010 kl 18:57
Gilla
Du ska inte ta NSAID i samband med ett maraton då det tydligen kan orsaka elektrolytrubbningar.

Redigerar mitt inlägg: Jag håller givetvis med Oldboy om att du inte ska springa med något som maskerar smärta oavsett om det ger elektrolytrubbningar eller inte.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
19 maj 2010 kl 19:13
Gilla
Havregrynsgröt låter lite tungt. Ät det du tycker är gott till frukost. Kolhydratladdningen ska vara klar innan Marathondagen. Drick kolhydratsdrycker med långsamma kolhydrater mellan lunch och frukost så riskerar du varken att dra slut på kolhydrater för tidigt eller vätskebrist.

Vad gäller smärtan så är det nog knappast nån idé att springa om du misstänker att det kommer göra så ont att du måste ta värktabletter. Värktabletter/smärtstillande är ett otyg i vanliga fall och direkt olämpligt vid en så stor fysisk och psykisk ansträning som ett marathonlopp innebär.

Lycka till!
Krister Jansson
1968 • Rimbo
#5
19 maj 2010 kl 19:33
Gilla
Jag kör med resorbladdning och lax och grädde dagen före. 3 timmar före start blir det 3 äggsomelett med parmesanost, kaffe och sojamjölk.
MARINA SVENSSON
1984 • Malmö
#6
19 maj 2010 kl 19:50
Gilla
Jag har inte ont nu, men jag har läst av vad alla har skrivit. Så tänkte om man kunde vara lite förberedd på det. Har väl inte fått alla mil i benen, men känner mig ändå grymt laddad och helt säker på att jag fixar det!! Är ganska envis när det gäller. Har cyklat tre vättern rundor och varje år efter 15mil undrar man varför man gör det för då är man lite trött.....gick i mål på 12h förra året.
#7
19 maj 2010 kl 20:09
Detta inlägg har raderats
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#8
19 maj 2010 kl 20:40
Gilla
Hej,

Voltaren hämmar bildandet av sk prostaglandiner och det sker även i njuren. För friska personer spelar det vanligen inte roll men vid rubbningar av blodplasmavolymen (uttorkning?) kan det resultera i akut njursvikt och tydligen också hjärtsvikt.

Med det i bagaget tycker inte jag att det är att rekommendera att ta voltaren inför ett marathon där löparen riskar bli uttorkad, i synnerhet om det är varmt.

Om någon är nyfiken kommer mitt svar ovan från en drygt 3000 sidor tjock bok som heter FASS.

Spring lugnt.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#9
19 maj 2010 kl 20:54
Gilla
Du kan lugnt ta voltaren före ! Du är ju fulltränad för loppet och för att kunna prestera just vid tävling, just då och där , kan du unna dej en voltaren,. Du bör dock vara medveten om att saltstörning kan följa men varken detta eller att det maskerar allvarlig skada, för så starka är inte voltaren !, är avgörande, Däremot blir det , med voltaren, en viss vätskeretention i kroppen ( man svullnar minimalt ) och benen kan kanske bli lite tyngre ....

Är du förberedd på loppet, träningsmässigt, och sköter vätska och salter under loppet ser jag kort sagt inga problem !
Lycka till!
Frida
1986 • Sollentuna
#10
19 maj 2010 kl 21:04
Gilla
Artikel i tidskriften Outside, Nr 4 - 2009 "Mediciner vinner inga tävlingar". Emma Cole-Wichardt invervjuas och förklarar fynden som presenterades i hennes uppsats. Hur mycket kan man pressa kroppen? Om extremuthållighetsidrottare och Voltaren... Läs här om du vill veta vad den senaste forskningen säger;
http://gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Björn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT904s56-59%20Mediciner%20vinner%20inga%20tävlingar.pdf

Oldboy
1952 • Danderyd
#11
19 maj 2010 kl 23:56
Gilla
Marina, jag förstår inte. Du skriver att du inte har ont nu men du funderar på att ta med dig Voltaren utifall det skulle börja göra ont, för det har andra sagt att det brukar göra. Stämmer det?
Om inte endorfiner och adrenalin kan få dig att ta dig i mål tror jag det är klokt att bryta!
Har du en kronisk skada som du känner väl kan du naturligtvis göra som KG Nyström. Men har du en latent skada som du tror kommer att bryta ut är det nog oklokt att springa vidare om så sker. Naturligtvis kan du ta med dig Voltaren om du känner dig tryggare av att ha det i fickan. Men att ta det förebyggande om skadan inte är manifest känns helt fel.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#12
20 maj 2010 kl 06:34
Gilla
Jag har själv sprungit med smärtlindring tidigare år, p.g.a. mina knän. Det är klassiskt tecken på såna skador som inte visar några som helst tecken på att ge med sig, någonsin.. Men de flesta gånger jag sprungit med dessa knäskador har jag haft på voltaren gel eller dylikt, så inte hela kroppen påverkas på samma sätt... Annars håller jag med om det där att vet du att skadan finns där och du vet att du inte blir sämre, mer än någon dag efter möjligen, så skulle jag ha kört :)
Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#13
20 maj 2010 kl 15:15
Gilla
Min egen erfarenhet ær inte god av Voltaren i liknande sammanhang. Sprang ett kortare lopp (12km) med hjælp av Panodil/Voltaren - och kunde knappt gå dagen efter eftersom jag klart øverbelastat en knæskada som borde vila. Jæmfør 42 km...
Många springer med NSAID-preparat i kroppen och det går bra, men man bør vara medveten om den risk før den negativa effekt på njurarna som finns. I extremfallet kan en allvarligare njursvikt utløsas - æven om det ær ovanligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.