Löpning Tävlingar & Motionslopp 99 inlägg 9142 visningar

vart är alla tävlingar endast för killar?

1985 • borlänge
#1
4 juni 2010 - 22:01
Gilla
jag har surfat runt på webben och letat tävlingar där det endast får vara killar med i, och det är inte många. för tjejer finns det vårruset, iformloppet, tjejruset, tjejmilen, formtoppen, etc. vet ni vart alla lopp endast för killar är någonstans. diskriminering...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1969 • Sala
#21
5 juni 2010 kl 12:15
Gilla
Jag förstår inte riktigt problemet. Som allt annat i samhället styrs alla arragemang av utbud och efterfrågan. Finns det efterfrågan på tjelopp så kommer de att leva vidare, och uppenbrligen finns det sådan efterfrågan. Vari ligger problemet? Finns det efterfrågan på ACDC så kommer ACDC, men personligen gillar jag inte ACDC. Däremot gillar jag Led Zeppelin, och där kan man snacka om efterfrågan. Men inget utbud, för bandet spelar inga konserter längre.

Vad ville jag säga med detta? Minns inte...:-)
Robin
2008 • Götet
#22
5 juni 2010 kl 12:19
Gilla
Ser inget större problem med det, killar skulle ju kunna göra samma sak om de ville men det vill de inte. Om tjejer vill delta i lopp trots att det bara är tjejer som får delta är det upp till dem. Känns lite märkligt när kommunpolitiker slösar bort skattebetalares pengar på sånt dock...
1966 • Karlstad
#23
5 juni 2010 kl 12:57
Gilla
Alla sätt som medfør att tjejer/killar/invånare rør mer på sig borde vara väl førvaltade pengar.
Hela tråden är lite som kvällspressens "Varning før dødliga leverfläckar", dvs det finns inget annat att haka upp sig på just nu :-)
Och som någon sa, det är väl fritt før envar att arrangera lopp før vad man vill?
1985 • borlänge
#24
5 juni 2010 kl 19:10
Gilla
det jag menar med tråden är att det finns så många lopp med fest och glädje, för tjejer, inte bara tävling,kamp och makt... som de flesta tävlingarna är. jag vill också springa på sälenfjället med min sambo och våra mixkompisar, se glädjen hos alla deltagare. och bara ha roligt. om ni tror att det bara är för ATT det ska finnas lopp BARA för män så bör ni nog tänka en gång till. ni får gärna tipsa om lopp där det mesta är gemensamt roligt...

jag vill springa ett lopp, mix eller inte mix, där det är glädje även om det tar mig 40 minuter att springa 5km.
Thomas Svärd
1960 • Åkersberga
#25
5 juni 2010 kl 19:26
Gilla
Jag är gammal, så jag minns alla skriverier och alla debatter när kvinnor/tjejer inte fick delta i t.ex vasaloppet på 70-talet. Personligen tycker jag att ALLA lopp/tävlingar ska vara öppna för både män och kvinnor och därför reagerar jag på att män inte får delta i tjejmilen, vårruset mm. Om det var ojämlikt på 70-talet mot kvinnor/tjejer varför tolererar vi dag 2010 att det är ojämlikt mot män? Jämlikhet är väl att det är jämlikt från båda hållen, eller??????
1985 • borlänge
#26
5 juni 2010 kl 19:29
Gilla
precis... tack för att det finns andra med samma syn på samhället.
Andréa
1978 • Lund
#27
5 juni 2010 kl 19:50
Gilla
Urlöjligt med tjejlopp och "fester för tjejer i alla åldrar" Jag vill ha tidtagning!! Diskriminerande att man som tjej inte anses vilja tävla utan det ska vara lite mysigt och puttigt och så får man en rosa medalj och tamponger i målfållan...please. Mixade lopp hela vägen för min del:)
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#28
5 juni 2010 kl 20:34
Gilla
Tur du har Andréa! Det finns mixade lopp :)!
1972 • Partille
#29
5 juni 2010 kl 20:40
Gilla
Varför finns det Tunnelbanevagnar i Tokyo som endast är till för kvinnor? För att det behövs och efterfrågas.

Vill ni förbjuda tjejkväll/killkväll med kompisar också?
Johan
1978 • Stockholm
#30
5 juni 2010 kl 20:53
Gilla
Det finns en poäng med att låta tjejer ha egna lopp och det finns ingen poäng med lopp enbart för killar.
Thomas Svärd
1960 • Åkersberga
#31
5 juni 2010 kl 21:03
Gilla
Den största poängen av alla vore väl att alla löparfester var öppna för både män och kvinnor.
Anders E
1968 • Sollentuna
#32
5 juni 2010 kl 23:00
Gilla
Det finns absolut ingen vettig anledning att ha enkönade lopp. Ingen i denna tråd har kunnat prestera en hållbar förklaring till varför vårruset ska vara för endast kvinnor (lika lite som det finns anledning att ha manslopp).
Valter Johansson
1962 • Umeå
#33
6 juni 2010 kl 03:25
Gilla
Att ha lopp enbart för kvinnor är på något sätt entydigt med att tävlingsmomentet kommer i andra hand.
Vårruset och tjejmilen lockar massor med kvinnor som annars inte springer/tävlar för att det är en folkfest. En tävling för bara män skulle inte locka NÅGON man som annars inte springer/tävlar!
Jag ser därmed ingen anledning till att ha lopp speciellt för män.

Däremot håller jag med Thomas Svärd om att det bästa vore gemensamma löparfester för män och kvinnor. Blodomloppet är väl den tävling där detta fungerar.

Frågan är väl vad som skulle hända ifall tex vårruset skulle öppnas för alla.
Min gissning är att det skulle fortsätta att vara en folkfest med dubbelt så många deltagare eftersom det redan har ryktet om sig att vara en folkfest mer än en tävling.
Men det skulle säkert skrämma bort en del kvinnor som då skulle tycka att alltför många tävlingsinriktade personer förstör festen!

Kan man på något sätt anordna en ny tävling för båda könen där de tävlinsinriktade inte skrämmer bort icke-löpare samt orutinerade löpare?
Anders E
1968 • Sollentuna
#34
6 juni 2010 kl 08:15
Gilla
Det finns några saker man kan göra för att minska tävlingstendenser:

* Skippa officiell tidtagning och priser
* Strunta i att kontrollmäta banan
* Marknadsför loppet som en löparfest
* Lasta på så många löpare att det är så trångt att ingen kan ta PB
Linda P
1984 • Knästorp
#35
6 juni 2010 kl 08:29
Gilla
Inget att vara avis på dessa tjejlopp. Maken till sämre arr har jag aldrig varit med på och att försöka persa mellan jeansbeklädda stavgångare är inte speciellt spännande.. fast iof. Alla dess kärringar håller sig ju borta från dom vanliga loppen när det finns tjejmilar och vårrus..
Robin
2008 • Götet
#36
6 juni 2010 kl 10:59
Gilla
Rätt märkligt att folk betalar 500kr för att trängas 5km på asfalt etc. Varit lite sugen på att arrangera ett indie-lopp, bara samlas ett gäng i skogen och springa någon hyfsat planerat slinga.
Claes Hedberg
1972 • Göteborg
#37
6 juni 2010 kl 11:17
Gilla
Könsdiskriminering är förnamnet.

I samband med Göteborgsvarvet Stav samt inne på mässområdet så stod det funktionärer och delade ut en reklamfolder om "Rosa Steget" i Göteborg. Jag frågade om män fick vara med, jajamensan var svaret. De berättade också att 10% av alla som får bröstcancer är just män, och att syftet är att stöda bröstcancerforskningen oavsett kön. Sen går man in på hemsidan och där står det att man får en t-shirt i damstorlek samt en bh när man anmäler sig. Jag mailade och frågade om det inte fanns tröjor för män och fick svar att det kanske gick att ordna då de inte hade beställt ännu.

Synd när arrangörer enbart fokuserar så skevt ur genusperspektiv.
1956 • Lund
#38
6 juni 2010 kl 11:43
Gilla
Nu får man skilja på päron och äpplen.

Det är inget fel på några lopp, mixade eller inte, tidslopp eller klockrena. Man ställer upp i de lopp man vill.

Kärnfrågan i tråden handlar inte om detta. Ser man på första delen av inläggen, så handlar det om något annat. När män börjar prata om att man är diskriminerade, känner avund och drar in "storhäxan" Gudrun Schyman, så är min erfarenhet att det i grund och botten handlar om att känna sig hotad.

Vi lever i en värld där männens dominans på de flesta områden är tydlig. Utan tvivel.

Vill man ha rena manslopp, så är det bara att ordna ett. Jag kanske ställer upp, om det inte är reaktion på att kvinnor har egna lopp. Utan bara för att det är kul!
1965 • Eksjö
#39
6 juni 2010 kl 14:30
Gilla
@ Robin Lindholm

I "Born To Run" finns det en passage om Scott Jurek och något slags indie-lopp-cirkus i Californien där trailmarkeringarna är gamla trosor e.d. :-)

Annars lär det skall finnas något som kallas för Hash Running, någon form av friformslöpning, det har jag läst om på US RW Forum. Finns tydligen i Sverige också:
http://www.hash.st/ockholm/svenska.html
Karin
1983 • Stockholm
#40
6 juni 2010 kl 18:17
Gilla
Ser att fler reagerat på vad jag gått och grunnat på i flera veckor. Varför i hela friden finns det så många women-only-lopp? Är det ens lagligt? Jag tror faktiskt inte det. Enligt lag får man väl inte stänga det ena könet ute eller ge sämre förutsättningar. Män får färre lopp att springa per säsong - det kan man se som sämre förutsättningar. Mitt jobb körde en PR/rekryteringsturné på de största universiteten förra våren - riktat till enbart tjejer. Det bjöds på middag på kvällen. Trots att hela grejen var för enbart tjejer så anmälde sig ett gäng killar också. Och vi kunde inte hindra dem från att komma, för hade vi gjort det så hade det varit könsdiskriminering. Och tänk vilket ramaskri det skulle bli om man ordnade aktiviteter för enbart män!!!

Sen måste jag ju säga att gym och jympapass för enbart kvinnor, som jag såg nämnas högt upp i tråden, är en HELT ANNAN fråga. Dessa ger kvinnor som pga kultur/religion inte får visa sig lättklädda och svettas inför främmande män, chansen att ägna sig åt friskvård och bygga en sund kropp. Även om jag är starkt emot denna kvinnosyn och helst vill att den ska försvinna omedelbart så kan jag/vi inte blunda för att den faktiskt finns och inte går att avskaffa över en natt. Och tills dess att vi får bort dessa otrevliga synsätt så tycker jag att det är kanonbra att dessa drabbade kvinnor får möjlighet att träna. Plus att de genom detta kan komma i kontakt med andra kvinnor och få nya idéer och stärka sig själva och förhoppningsvis bryta sig loss.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.